ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertock

Απορρίμματα: Προχωρά ο διαγωνισμός για τη μονάδα στο Γραμματικό

Ως δημόσιο έργο με προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ θα προωθηθεί η κατασκευή της μονάδας στη Βορειοανατολική Αττική, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.

Με προϋπολογισμό 95 εκατ. ευρώ, μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης, ο διαδημοτικός σύνδεσμος της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προκηρύσσει εντός των προσεχών εβδομάδων τον διαγωνισμό για τη μία από τις τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της Αττικής.

Πρόκειται για τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής, στην περιοχή του Γραμματικού, και για την οποία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων.

Η συγκεκριμένη μονάδα θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, ενώ οι άλλες δύο, μεγαλύτερες μονάδες σε Φυλή και Σχιστό θα υλοποιηθούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και εκτιμώμενο κόστος κοντά στα 700 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Αττικής και υλοποιεί ο ΕΔΣΝΑ προβλέπει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Στον ίδιο διαγωνισμό εντάσσεται και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων δυναμικότητας 20.000 τόνων ετησίως.

Στόχοι είναι η αξιοποίηση των δύο μονάδων για την ανάκτηση υλικών, η εκτροπή των βιοαποδομούμενων αποβλήτων από την ταφή σε χωματερή και η αξιοποίηση των απορριμμάτων για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων προς ελαχιστοποίηση του υπολείμματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, το κόστος της μονάδας επεξεργασίας θα φτάσει τα 51 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης (για αύξηση δυναμικότητας), ενώ στα 25 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) υπολογίζεται το κόστος για τη μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Σε επίπεδα άνω των 11 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται το κόστος για την εξαετή λειτουργία των μονάδων από τον ανάδοχο.

Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν, πάντως, για ποιο λόγο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δέχθηκε τις εισηγήσεις ώστε να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ οι δύο από τις τρεις μονάδες και θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία – με διαγωνισμό δημοσίου έργου – για τη μονάδα του Γραμματικού.

Στο μεταξύ ο ΕΔΣΝΑ έδωσε παράταση για τις 22 Μαρτίου στην ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στο διαγωνισμό των 22 εκατ. ευρώ που αφορά στην παροχή των υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και επαύξησης δυναμικότητας των μονάδων επεξεργασίας στραγγισμάτων στη χωματερή της Φυλής, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στα όριά της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ΣΔΙΤ 900 εκατ. τον Σεπτέμβριο σε απορρίμματα, ύδρευση και προαστιακό

Εντός της εβδομαδας η εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Ακολουθούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Σχιστό και Φυλή. Ποια άλλα έργα ΣΔΙΤ προωθούνται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός νομοσχεδίου για τα απόβλητα έμεινε η καύση απορριμμάτων

Το σχέδιο νόμου για τα απόβλητα δεν αναφέρεται στις 3 - 4 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου θα διοχετεύεται τμήμα των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
waste management
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίμματα: Μάχες ισχυρών εταιρειών για την πίτα του 1 δισ. ευρώ

Στο διαγωνισμό για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης η πρώτη προσφυγή από την κοινοπραξία Motor Oil - Θαλής. Φόβοι για μακρά παράταση των διαδικασιών ανταγωνισμού διαλόγου στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς.
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο μοντέλο για μονάδες απορριμμάτων, κρίσιμο τεστ στην Κ. Μακεδονία

Αρχίζει ο διαγωνισμός για την κατασκευή με συμμετοχή ιδιωτών της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούν οι δύο μεγαλύτεροι διαγωνισμοί στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξέσπασε πόλεμος δημάρχων με Πατούλη για προμήθεια 223 εκατ. ευρώ

Το σχέδιο της Περιφέρειας για τεράστια προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμό ανακύκλωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις των δημάρχων της Αττικής. Σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα.