ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Πρώτη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα που θα απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη

Η απολιγνιτοποίηση ανεβάζει κατά οκτώ θέσεις την Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση μελέτη του World Energy Council. Πολύ χαμηλή η βαθμολογία στην ενεργειακή ασφάλεια.

Βελτιωμένη κατά οκτώ θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι η κατάταξη της Ελλάδας στο δείκτη «World Energy Trilemma», κυρίως χάρη στην πρόοδο που σημειώνεται προς την απεξάρτηση από τον λιγνίτη. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council – WEC), η χώρα κατατάσσεται στην 39η θέση από τις 108 χώρες που εξετάζονται, ενώ το 2019 βρίσκονταν στην 47η θέση.

Ωστόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στο επίπεδο της ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση μαζί με την Σρι Λάνκα, ανάμεσα σε 108 συνολικά χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση, η κακή επίδοση στην ενεργειακή ασφάλεια, με βαθμολογία 53,8/100, προκύπτει ως αποτέλεσμα των χαμηλών βαθμολογιών στην ενεργειακή εξάρτηση από εισαγωγές (πετρελαίου και φυσικού αερίου), τη διαφοροποίηση στις πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού και στην αποθήκευση ενέργειας.

Η έκθεση «World Energy Trilemma» του WEC παρουσιάζεται ετησίως από το 2010 και αξιολογεί τα ενεργειακά συστήματα των χωρών με βάση τρεις δείκτες:

  • Ενεργειακή Ασφάλεια: Η ικανότητα να ανταποκρίνονται αξιόπιστα στην τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση ενέργειας, να αντέχουν και να ανακάμπτουν γρήγορα από τυχόν κραδασμούς από διακοπές τροφοδοσίας.
  • Ενεργειακή Ισότητα: Ικανότητα να παρέχουν πρόσβαση σε όλους σε αξιόπιστη, προσιτή και επαρκή ενέργεια.
  • Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα: Πρόοδος που έχει κάνει η κάθε χώρα στην προσπάθεια μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Με βάση αυτή την αξιολόγηση, στην κορυφαία δεκάδα για το 2020 κατατάσσονται οι: Ελβετία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γερμανία, Νορβηγία, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία.

Η διαχρονική εξέλιξη των βαθμολογιών της Ελλάδας

World Energy Trilemma

Η Ελλάδα, λαμβάνει καλύτερες θέσεις στην ισότητα και τη βιωσιμότητα και έχει μέτρια επίδοση στην ενεργειακή ασφάλεια. Ειδικότερα, στην ενεργειακή ασφάλεια κατατάσσεται στη θέση 70, ενώ στην ισότητα στη θέση 36 και στη βιωσιμότητα στην 37η θέση.

Οι επιμέρους βαθμολογίες σε Ασφάλεια, Ισότητα, Βιωσιμότητα

greece_trillema_energy

 

Σύμφωνα με το WEC, που διενεργεί κάθε χρόνο την έρευνα σε συνεργασία με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία Oliver Wyman, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η πρώτη οικονομία παγκοσμίως που, ενώ ήταν εξαρτημένη από τον λιγνίτη, αρχίζει να απομακρύνεται πλήρως από το ρυπογόνο αυτό καύσιμο. Όπως σημειώνει η έκθεση, την περασμένη χρονιά η χώρα επιτάχυνε την διαδικασία της απεξάρτησης από το λιγνίτη. Το α’ εξάμηνο, ο λιγνίτης συμμετείχε με ποσοστό μόλις 12% στην κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αποτελεί μεγάλη αλλαγή, συγκριτικά με το 52% το 2010.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει το στόχο της για 18% ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα το 2020. Ένας νέος νόμος έχει καταργήσει την απαίτηση για τα έργα ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας να λάβουν άδεια παραγωγής και μείωσε ριζικά τον απαιτούμενο χρόνο για άλλες άδειες και εγκρίσεις. Πρόκειται για μία απαραίτητη αλλαγή ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο για 35% συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα το 2030.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, σημειώνοντας ότι αν και το μεγάλο υποθαλάσσιο καλώδιο από την Αττική προς την Κρήτη έχει προγραμματιστεί να μπει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2023, οι διασυνδέσεις των νησιών του Ανατ. Αιγαίου έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη της δεκαετίας του 2020, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη διατεθεί κονδύλια της ΕΕ για αυτά τα έργα.

Εξάλλου, παρά την επιβράδυνση που έφερε η πανδημία σε πολλούς τομείς της οικονομίας, τα έργα που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και υποδομή φυσικού αερίου (π.χ. FSRU) προχωρούν κανονικά.

Οι προοπτικές, πάντως, για έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο φαίνεται ότι έχουν αλλάξει προς το χειρότερο μετά την πανδημία. Όπως σημειώνει η έκθεση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ζήτησης οδήγησε τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου διεθνώς να επανεξετάσουν τα σχέδια τους για νέα ερευνητικά προγράμματα, μειώνοντας τους σχετικούς προϋπολογισμούς και επιταχύνοντας τον μετασχηματισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Αυτό ισχύει ειδικά για έργα σε νέες περιοχές με μέτριες προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Διεθνείς εταιρείες πετρελαίου όπως η ΕxxonMobil και η Total επανεξετάζουν τη δραστηριότητά τους στην στην Ελλάδα, καθώς δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως μια δραστηριότητα υψηλής προτεραιότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιές περικοπές στην ενέργεια από ΑΠΕ, ανησυχία στους παραγωγούς

Για την αποφυγή μπλακάουτ κόβεται παραγωγή ακόμη και από μονάδες που δημιουργήθηκαν πριν από το 2019. Ήδη μεγάλες εταιρείες πλησιάζουν το ετήσιο όριο μείωσης 5% πριν κλείσει το εξάμηνο. Πιθανή διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις «εντολές» από την Κομισιόν για τον τομέα της ενέργειας

Εκτός από την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ρεύμα, η Επιτροπή συνιστά γρηγορότερη μείωση της συμμετοχής ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα με αύξηση των ΑΠΕ και εστίαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κονδυλίων για μικρά φωτοβολταϊκά, κριτική από φορείς της αγοράς

Την επόμενη εβδομάδα και με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να αρχίσουν οι αιτήσεις. Το πρόβλημα με τις πολυκατοικίες και οι αδυναμίες του προγράμματος που επισημαίνονται από την αγορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κίνδυνος για μπλακάουτ και ο αγώνας για... ψαλίδισμα των Ανανεώσιμων

Οι Διαχειριστές αναγκάζονται να «κόβουν» παραγωγή από ΑΠΕ για να λειτουργούν θερμικές μονάδες και να αποτρέπεται ο κίνδυνος μπλακάουτ, επειδή στη χώρα έχει αυξηθεί θεαματικά η ισχύς τους, αλλά με ελάχιστες επενδύσεις στην αποθήκευση.
fotovoltaika stegis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύοντας στα φωτοβολταϊκά στη στέγη: πόσο κοστίζουν, τι κερδίζουμε

Πόσα πρέπει να δαπανήσει ένα νοικοκυριό για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στέγης με μπαταρία, πόσες επιδοτήσεις λαμβάνει από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ. Η εξοικονόμηση από το ρεύμα και πώς επιτυγχάνεται απόσβεση σε 5 -6 χρόνια.