ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
Φώτο: Shutterstock

Ψηφιακή πλατφόρμα για την καταχώρηση ενεργειακών προϊόντων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών, ικανοποιεί και τις τρεις στρατηγικές κατεύθυνσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρµα Μητρώο Ρευµατοδοτών - Ρευµατοληπτών. Η πλατφόρµα αναµένεται να συµβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της διαδικασίας καταχώρησης ή ανανέωσης καταχώρησης προϊόντων που εµπίπτουν στην κατηγορία ρευµατοδοτών/ ρευµατοληπτών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ρευματοδοτών-Ρευματοληπτών (ΗΜΡΡ) είναι προσβάσιμο μέσω της Διαδικτυακής Πύλης https://esocketsregistry.ggb.gr και υποστηρίζει τη Διεύθυνση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που αφορούν στη διαδικασία ηλεκτρονικής καταχώρησης και έκδοσης του αριθμού καταχώρησης προϊόντων ρευματοδοτών - ρευματοληπτών.

Το έργο ικανοποιεί και τις τρεις στρατηγικές κατεύθυνσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση:

Στρατηγική κατεύθυνση 1: Επιχειρήσεις

Το έργο εξασφαλίζει ένα σταθερό και ψηφιακά φιλικό, προς τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα, περιβάλλον. Παράλληλα, διασφαλίζει όλες τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων καθώς και τις αντίστοιχες υποδομές. Οι οικονομικοί φορείς καταχωρούν την αίτησή τους και αμέσως λαμβάνουν αυτόματα από το ΗΜΡΡ τον μοναδικό αριθμό καταχώρησης χωρίς τις καθυστερήσεις της υπηρεσιακής έγκρισης. Είναι ψηφιακή υπηρεσία προς την επιχείρηση που ολοκληρώνεται χωρίς φυσική παρουσία της στη δημόσια διοίκηση.

Στρατηγική κατεύθυνση 2: Καταναλωτές / χρήστες

Το έργο, μέσω του υποσυστήματος «Αναζήτηση Στοιχείων Καταχώρησης Έγκρισης» ενισχύει τη «ψηφιακή» δραστηριοποίηση των πολιτών, καθώς δίνεται η δυνατότητα επαλήθευσης και ελέγχου της συμμόρφωσης του συγκεκριμένου ηλεκτρολογικού υλικού, βάσει των πιστοποιητικών του, από τους ίδιους τους καταναλωτές/χρήστες σε οποιοδήποτε στάδιο της αγοραστικής διαδικασίας (έρευνα αγοράς-αναζήτηση πληροφοριών/αξιολόγηση εναλλακτικών/επιλογή-αγορά/χρήση). Ο ενδιαφερόμενος εισάγει στο ΗΜΡΡ τον 5ψήφιο μοναδικό αριθμό καταχώρησης και 3 συνεχόμενα γράμματα της επωνυμίας του οικονομικού φορέα και αμέσως ενημερώνεται για τη συμμόρφωση του ηλεκτρολογικού υλικού.

Στρατηγική κατεύθυνση 3: Κράτος

Το έργο αποσκοπεί στην ουσιαστική αναδιοργάνωση της διαδικασίας καταχώρησης ηλεκτρολογικού υλικού, στην εσωτερική βελτίωση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της οργάνωσης της υπηρεσίας, αξιοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία και απελευθερώνοντας ανθρώπινους πόρους. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής κατεύθυνσης, επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος λειτουργίας της υπηρεσίας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία και παραγωγικότητα βασισμένη στον εκ των υστέρων δειγματοληπτικό έλεγχο των αιτήσεων καταχώρησης ηλεκτρολογικού υλικού. Συγκεκριμένα, θα διενεργούνται τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ποσοστό τουλάχιστον 5% στις υποβληθείσες δηλώσεις καταχώρησης προκειμένου να επαληθευτεί η ακρίβεια, η πληρότητα και η ορθότητα των στοιχείων τους.

Τέλος σημειώνεται ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες του ΗΜΡΡ προς τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς (κατασκευαστές, εισαγωγείς, διανομείς) για την καταχώρηση και την ανανέωση καταχώρησης ρευματοδοτών - ρευματοληπτών ηλεκτρικού ρεύματος παρέχονται μέσω της Διαδικτυακής Πύλης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν παρέμβαση της ΡΑΕ για τις τιμές ρεύματος οι βιομηχανίες

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας σημειώνει πως η σύγκριση τιμών στην αγορά εξισορρόπησης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές δείχνει την «εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση της Ελλάδας με την ιταλική αγορά ρεύματος

Ακολουθούν η σύζευξη των Προημερήσιων Αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας (α’ τρίμηνο 2021) και η σύζευξη των ενδοημερήσιων της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Ενεργειακή αναβάθμιση σε 21 Πανεπιστήμια και κέντρα έρευνας

Μέχρι σήμερα, 15 προτάσεις ΑΕΙ και ερευνητικών φορέων της χώρας έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων σε ΑΕΙ, Φοιτητικές Εστίες, και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων».