ΓΔ: 888.14 1.01% Τζίρος: 6.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται νέο «Εξοικονομώ» το καλοκαίρι με νέα κριτήρια για την ένταξη

Την κατάργηση της επιλογής αιτούντων με βάση το χρόνο υποβολής της αίτησης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλάζει και το ύψος των επιδοτήσεων.

Νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» σχεδιάζει η νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες. Το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» από το ερχόμενο καλοκαίρι εντάσσοντας αρκετές αλλαγές με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, δε θα ισχύσει πια το σύστημα fist in - first serve (ένταξη με σειρά προτεραιότητας), αλλά σε συνεργασία με το ΤΕΕ θα θεσπιστούν νέα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξη των δυνητικά ωφελούμενων. Σημειώνεται ότι υπήρχαν πολλά παράπονα για το σύστημα της ένταξης ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης, καθώς μάλιστα αρκετά γραφεία μηχανικών χρησιμοποιούσαν ειδικό software αυτόματης συμπλήρωσης των αιτήσεων και έπαιρναν το προβάδισμα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, ώστε αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να εντάσσονται στο πρόγραμμα και αυτοί.

Επίσης, εξετάζεται και η αναθεώρηση του ύψους των επιδοτήσεων καθώς και η ένταξη στο πρόγραμμα πρόσθετων επιλέξιμων παρεμβάσεων. Στις αλλαγές που σχεδιάζονται εξετάζεται να ενταχθούν και πρόσθετα στοιχεία για την αξιολόγηση των αιτήσεων, όπως οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του έργου, σε συνεργασία με την ΕΜΥ (βαθμοημέρες) και το ποσοστό βελτίωσης του οικήματος, ενώ είναι πιθανό να γίνουν αλλαγές και στα εισοδηματικά κριτήρια.

Γενικότερα, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει μία βεντάλια μέτρων για την αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας, τη μείωση του κόστους ενέργειας σε παραγωγικούς κλάδους και νοικοκυριά και τον περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας, στοχεύοντας σε μία πιο «πράσινη» ενεργειακή παραγωγή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το ΥΠΕΝ σκοπεύει, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ, να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ στην αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς της υψηλής τάσης, θέτοντας παράλληλα ως προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του συστήματος με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας και την είσοδο περισσότερων ΑΠΕ.

Επίσης, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει τη δημιουργία περισσότερων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, ώστε να ενισχυθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μελετά την ασφάλεια εφοδιασμού και από άλλες πηγές.

Μία σημαντική παρέμβαση του ΥΠΕΝ αναμένεται να είναι η στρατηγική που ετοιμάζει για τα διμερή συμβόλαια ΑΠΕ και καταναλωτών με ιδιαίτερη έμφαση σε παραγωγικούς κλάδους της χώρας, όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και η εστίαση όπου το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ένα τέτοιο πλάνο θα μπορούσε να αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία από το 2022 και έπειτα.

Στο ίδιο πλαίσιο, με την εισαγωγή των ΑΠΕ ευρύτερα στο ενεργειακό μείγμα και τη θέσπιση των διμερών συμβολαίων, το ΥΠΕΝ στοχεύει και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών

Στο γεωενεργειακό τοπίο, το ΥΠΕΝ συνεχίζει να δουλεύει πάνω στον αγωγό EastMed, στο πλαίσιο του Forum της Αν. Μεσογείου για το φυσικό αέριο και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με άλλες χώρες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι ποντάρουν στην αποθήκευση ενέργειας, τι θα αλλάξει στη νομοθεσία

Σημαντικές επενδύσεις ισχυρών επιχειρηματικών παικτών στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ, που αποτελεί το κλειδί για την πράσινη μετάβαση. Αρχές 2022 το νέο θεσμικό πλαίσιο με τρεις κατηγορίες αδειών.
exoikonomo, anakainisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκαλυπτήρια στο «Νέο Εξοικονομώ», αιτήσεις μέσα στα Χριστούγεννα

Τον επίσημο οδηγό του προγράμματος αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα το υπουργείο με καθυστέρηση, ενώ ως τις 15 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις και θα «τρέξουν» για ένα μήνα. Τι προβλέπει το «Νέο Εξοικονομώ».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, στην... ουρά ισχυροί επενδυτές

Αρχές του 2022 η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα καθιερώνει νέο μοντέλο συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα. Ποιοι είναι οι εγχώριοι και ξένοι παίκτες της ενέργειας που σχεδιάζουν επενδύσεις.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα στο επόμενο «Εξοικονομώ», οφέλη για τους ασθενέστερους

Τέλος στην επιλογή με μοναδικό κριτήριο τη σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί έμφαση στις κατοικίες με μεγάλες ενεργειακές απώλειες για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Ανακοινώσεις πριν το καλοκαίρι.