ΓΔ: 873.02 1.11% Τζίρος: 40.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:26:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πάιατ: Υψηλό το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν ισχυρό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω λόγω του Τζο Μπάιντεν.

Στις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα και την αγαστή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Πάιατ σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Energy Dialogue. 

Όπως τόνισε  η στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω και κατά τη θητεία του νεοεκλεγέντα προέδρου Τζο Μπάιντεν, επισημαίνοντας τη σημαντική συνεισφορά της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης μέσω της προώθησης κρίσιμων ενεργειακών υποδομών όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και του αγωγού φυσικού αερίου προς τη Βόρεια Μακεδονία. 

Σημείωσε ότι με τα παραπάνω έργα η Ελλάδα εξελίσσεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ενώ παράλληλα μειώνεται η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο σχολίασε ότι θα στηριχθούν οι εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρώπη συμπληρώνοντας ότι το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μετάβασης με τις ΗΠΑ να παραμένουν προσηλωμένες στους στόχους της κλιματικής αλλαγής και της απολιγνιτοποίησης. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι υποδομές φυσικού αερίου παραμένουν σημαντικές και θα πρέπει να προστατευθούν καθώς στο μέλλον είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και για την προμήθεια καθαρού υδρογόνου. Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι η υποστήριξη στον διάλογο των χωρών της ΝΑ Μεσογείου θα συνεχιστεί καθώς αποτελεί μια σημαντική πτυχή για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή, η οποία δεν εξαντλείται στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed αλλά επεκτείνεται γενικότερα στην ενεργειακή μετάβαση.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς σχολίασε ότι υπάρχει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση αμερικανικών εταιρειών στη χώρα το οποίο συμπεριλαμβάνει πράσινα έργα καθώς και έργα αποθήκευσης ειδικότερα στις λιγνιτικές περιοχές. Σε αυτή τη βάση, ανέφερε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας θα δώσει ισχυρό «σήμα» για μία νέα επενδυτική Άνοιξη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζέφρι Πάιατ προορίζεται για νέος υφυπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο κ. Πάιατ θα είναι υπεύθυνος για θέματα τα οποία αφορούν την ενέργεια και θα αναλάβει τη θέση του αφού αποχωρήσει από πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
apothikeusi, ape, energeia, ΑΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τομέας της ενέργειας στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού – Εμπορικού Επιμελητηρίου αυξημένη αναμένεται και η τουριστική κίνηση από ΗΠΑ. Συμβάλλει το ότι φέτος υπάρχουν εννέα απευθείας αεροπορικές συνδέσεις της χώρας με την Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Μεγάλο βήμα ο πλωτός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

O πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και χαρακτήρισε την απόφαση «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την ενεργειακή ασφάλεια και το κλίμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».