ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Οι 5 κανόνες για να λάβουν οι ιδιοκτήτες αποζημίωση για τα ενοίκια

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν καταφέρει να δηλώσουν και να εισπράξουν τις αποζημίωσεις που δικαιούνται εξαιτίας των λογαριασμών τους.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν καταφέρει να πάρουν ακόμα αποζημιώσεις για τα χαμένα ενοίκια, καθώς σημαντικός λόγος όπου δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία είναι ο τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ, με την ΠΟΜΙΔΑ να προχωρά στην έκδοση 5 «κανόνων» ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Αλκη Κωφού, Φοροτεχνικού Συνεργάτη του Γραφείου Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ, σημαντικό μέρος της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας δήλωσης και είσπραξης των αποζημιώσεων μεγάλου αριθμού εκμισθωτών ακινήτων από τη συνεχιζόμενη μείωση ενοικίων οφείλεται όχι τόσο στην ανυπαρξία δηλωμένου τραπεζικού λογαριασμού των δικαιούχων στο TAXISNET, όσο κυρίως στην μη τήρηση των κανόνων που διέπουν το είδος και την κατάσταση των λογαριασμών αυτών. Έτσι γίνεται ανέφικτη η αυτόματη μεταφορά και κατάθεση των ποσών των αποζημιώσεών τους από το μηχανισμό πληρωμών της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζουμε πως έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 14 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που δεν εισέπραξαν ενοίκια για τον Ιανουάριο. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 1η Μαρτίου και η βασική διαφορά σε σχέση με τις αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες είναι ότι αυτή τη φορά γίνεται ταυτόχρονα η επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνονται. Στη νέα εφαρμογή πραγματοποιούνται αυτόματες διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ του ενοικιαστή και τους πληττόμενους ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.

Στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρονται οι πέντε κανόνες για την τραπεζική κατάθεση της αποζημίωσης των εκμισθωτών που είναι:

  1. Κάθε δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης λόγω μείωσης ενοικίων ακινήτων θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ, έστω και καθυστερημένα, τον τραπεζικό λογαριασμό του για να του κατατεθεί το ποσό που δικαιούται. Συγκεκριμένα το πλήρες ΙΒΑΝ του λογαριασμού κατάθεσης θα πρέπει να καταχωρηθεί στη σελίδα του δικαιούχου στο TAXISNET, στην αριστερή στήλη "My Taxis Net" και στο παράθυρο "Δήλωση Λογαριασμού - ΙΒΑΝ".
  2. Η τελευταία ΠΟΛ 1019/20 αναφέρει ρητά ότι «Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού αυτός δύναται να δηλώνεται από έως δύο δικαιούχους». Συνεπώς σύμφωνα με αυτήν, δεν κατατίθενται χρήματα σε κοινούς λογαριασμούς με πάνω από δύο δικαιούχους, έστω και αν το όνομα του δικαιούχου της αποζημίωσης είναι πρώτο.
  3. Το όνομα του εκμισθωτή-δικαιούχου της αποζημίωσης μπορεί να είναι πρώτο ή και δεύτερο στο δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κατάθεσης.
  4. Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ανοιγμένος σε οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα, με ΙΒΑΝ που να αρχίζει από GR. Η κατάθεση σε τράπεζα εξωτερικού δεν φαίνεται να προβλέπεται, ούτε έχει ελεγχθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.
  5. Ο δηλωμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι ενεργός, και να μη έχει χαρακτηριστεί ως "αδρανής". Αδρανής θα χαρακτηριστεί όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές με άμεση χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου. Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων. Αν υπάρχει λογαριασμός αλλά είναι ήδη χαρακτηρισμένος αδρανής, χρειάζεται αίτηση στην Τράπεζα και επικαιροποίηση των στοιχείων των καταθετών.

Η τήρηση όλων των παραπάνω κανόνων είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητη για την είσπραξη των αποζημιώσεων των εκμισθωτών που η ΠΟΜΙΔΑ με τις συνεχείς προσπάθειές της κατάφερε να εξασφαλίσει, και οι οποίες μάλιστα είναι με το νόμο αφορολόγητες και ακατάσχετες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, οι κωδικοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία και εντάσσονται στο μέτρο της μείωσης ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, με τη μείωση να φθάνει έως το 40% του συνολικού μισθώματος. 

Η επιχείρηση θα πρέπει να έχουν ενεργό ΚΑΔ στις 4 Ιανουαρίου 2020 ή, όπως ορίζεται «τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά τις 04 Ιανουαρίου 2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους αναγραφόμενους στο Παράρτημα, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 04 Ιανουαρίου 2021».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραδιάς: Φορολογικό κίνητρο για να μισθωθούν κενά διαμερίσματα

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI Στράτος Παραδιάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κλίμακα αυτή «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξοντωτική φορολογική κλίμακα μισθωμάτων που φτάνει το 45%, χωρίς οποιοδήποτε αφορολόγητο όριο».
Athina, Athens, Akinita, Real Estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά άμεση ανάκληση της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών

Με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς άμεση ανάκληση της πρωτοφανούς νομικής βαρβαρότατης αυτής ρύθμισης, δηλαδή της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών αναγομένων στον …προηγούμενο αιώνα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες υπέρ της αγοράς ακινήτων

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, τα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες «καίγονται» με αυξήσεις φόρου ακόμη και 1.700%

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ιδιοκτήτες με περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, η οποία κατανέμεται σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας. Προθεσμία ως τις 10 Ιουνίου για ενδικοφανείς προσφυγές.