ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
estiasi-kafe-bar
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

«Τρύπα» 40% του τζίρου στην εστίαση, απογοήτευσε η επιστρεπτέα

Τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας θα έχει και το 2021 η εστίαση, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ενώ μεγάλος μέρος των αναγκών δεν θα καλυφθεί. Χαμηλές οι ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

Τεράστιες ανάγκες ρευστότητας θα έχει και το 2021 η εστίαση και μεγάλο μέρος τους θα μείνουν ακάλυπτες, σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν την απογοήτευση τους για τον τελευταίο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που κατέληξε σε πολύ χαμηλά ποσά για τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις εστίασης που είναι κλειστές από τον Νοέμβριο και βλέπουν ότι φως στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται τουλάχιστον πριν τον Μάιο, βρίσκονται αντιμέτωπες με «βουνό» υποχρεώσεων, ενώ παράλληλα είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και το κενό ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί απειλεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο λουκέτων.

Από τον σύνδεσμο BARECA τονίζουν στο Business Daily πως και σε αυτό τον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής πάρα πολλές επιχειρήσεις έμειναν εκτός, ενώ πολλές πήραν ελάχιστα χρήματα που είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις υποχρεώσεις που έχουν και το πλήγμα που έχουν δεχθεί. «Δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε για αστείο τις ζημιές μας και μην ξεχνάμε πως, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, πολλοί έμειναν εκτός χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ» επισημαίνουν. Και υπογραμμίζουν πως «μεγάλο πρόβλημα έχουν οι επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στο 2020 και έχουν βρεθεί μετέωρες, καθώς δεν μπορούν να λάβουν καμία χρηματοδοτική βοήθεια».

Η έλλειψη ρευστότητας πνίγει τις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, πιεστικές ανάγκες ρευστότητας που θα φθάσουν στο 40,9% του τζίρου τους θα αντιμετωπίσουν το 2021 οι επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019 κατά 15%.

Όπως αναφέρει η Εθνική, η συνδυασμένη πολιτική παρεμβάσεων από το κράτος και τον τραπεζικό τομέα αναμένεται να περιορίσει το αρχικό κενό χρηματοδότησης, ενώ η αξιοποίηση του διαθέσιμου ταμειακού μαξιλαριού των επιχειρήσεων μπορεί να μειώσει περαιτέρω το κενό ρευστότητας.

Παρ' όλα αυτά, όπως φαίνεται στο γράφημα, ο κλάδος της εστίασης, έχει να αντιμετωπίσει ανάγκες ρευστότητας που σε ένα μεγάλο βαθμό θα μείνουν τελικά ακάλυπτες, φέρνοντας τις επιχειρήσεις κοντά σε αδιέξοδο: η γκρίζα περιοχή της μπάρας αποτυπώνει την εκτίμηση για τις ανάγκες που θα μείνουν ακάλυπτες, ακόμη και μετά την προσφυγή των επιχειρήσεων σε κρατικά μέτα στήριξης, τραπεζικό δανεισμό και στα δικά τους «μαξιλάρια» ρευστότητας.

ρευστότητα_κλάδοι

Οι επιχειρήσεις εστίασης δεν είναι ικανοποιημένες από το βαθμό αναπλήρωσης των ζημιών τους με κρατικά μέτρα στήριξης, αφού έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά από τις μεγάλες περιόδους κλεισίματος με κυβερνητική εντολή. Επιπλέον, βρίσκονται αποκομμένες από τον τραπεζικό δανεισμό καθώς θεωρούνται από τις τράπεζες ως επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου. Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν πως ήδη έχουν «κάψει» μεγάλο μέρος από τα διαθέσιμα χρήματα που υπήρχαν, καθώς τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν.

«Οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να μας στηρίξουν με δανεισμό. Μας χαρακτηρίζουν "υψηλού ρίσκου" και παρά το γεγονός πως το κράτος έδινε εγγύηση 80% στις τράπεζες για να πάρουμε δάνεια, οι τράπεζες δεν τα ενέκριναν», σημειώνει πηγή του κλάδου και υπογραμμίζει πως «κανένας από τον κλάδο δεν έχει βοηθηθεί από τις τράπεζες. Οι τράπεζες βοήθησαν συγκεκριμένους κλάδους και εταιρείες που τους είχαν χρειαστεί στο παρελθόν και ήταν ήδη δανειοδοτημένες».

Ο ταμίας του συνδέσμου BARECA, Παύλος Γιαβής, αναφέρει στο Businss Daily χαρακτηριστικά: «Έχουν δίκιο ότι είμαστε υψηλού ρίσκου, καθώς αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουμε και αν θα ανοίξουμε. Κάτι το οποίο πρέπει να συνυπολογιστεί».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 2020 ο κλάδος της εστίασης έλαβε λιγότερα από 112 εκατ. ευρώ νέων δανείων και είχε το μικρότερο μερίδιο στα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν, ύψους 20,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό συμμετοχής της εστίασης στα νέα δάνεια ήταν μόλις 0,54%.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή

Ο κλάδος παράλληλα εκφράζει και την δυσαρέσκεια του για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων πως το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί προς τις επιχειρήσεις εστίασης, αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς άλλαξε ο μαθηματικός τύπος της έκτης επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι που οδήγησε σε «ψαλίδισμα» των ποσών για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς λειτούργησαν ένα κουτσουρεμένο καλοκαίρι και «ουσιαστικά από τον Οκτώβριο δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ στα εποχιακά παρά το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν λειτουργικά έξοδα που συνεχίζονται όλη την χρονιά. Αυτά τα μαγαζιά έχουν μείνει εντελώς εκτός από την διαδικασία της επιστρεπτέας. Όχι μόνο του τελευταίου κύκλου αλλά και όλων. Έχουν έξοδα που τρέχουν παρά το γεγονός ότι είναι κλειστά».

Όπως είχε αναφέρει από χθες το Business Daily, το... μυστικό στην υπουργική απόφαση για την έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή κρύβεται στον τρόπο που προβλέπει ότι θα γίνεται η σύγκριση των τζίρων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η σύγκριση του τζίρου δεν θα γίνεται με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2021, αλλά τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή με ένα μήνα που ήταν σχετικά «κανονικός» για τις επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς δεν είχε επιβληθεί ακόμη απαγόρευση της λειτουργίας τους.

Ο κλάδος εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στον έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που πρόκεται σύντομα να ενεργοποιηθεί. «Πιθανολογούμε πως θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος αυτών που πονάνε αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πως θα γίνει και με ποιες προϋποθέσεις», λέει πηγή της BARECA. Πάντως, έχει ξεκαθαριστεί ότι το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών δεν θα προσφέρει μετρητά στις επιχειρήσεις, αλλά κουπόνια (voucher) με τα οποία θα μπορούν να εξοφλούν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την επανεκκίνηση της εστίασης

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες της εστίασης για το άνοιγμα στις 3 Μαΐου, εκφράζουν φόβους για νέα αναβολή. Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα που θα προσφέρει ρευστότητα θα ανοίξει στις 10 Μαΐου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν με άδεια ταμεία τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης

Δηλώνουν ότι εξάντλησαν τη ρευστότητά τους το 43% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το 44% αναφέρουν ότι φοβούνται «λουκέτο» μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα στα καταστήματα νησιών.
estiasi-kafe-bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά σύννεφα στον κλάδο εστίασης, απομακρύνεται η επανεκκίνηση

Υπό την απειλή μαζικών λουκέτων ο κλάδος, ενώ οι εκπρόσωποι του διχάζονται ανάμεσα σε υποστηρικτές της άμεσης επανεκκίνησης και σε όσους ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα μόνο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.
Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση, τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος της ενίσχυσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εκταμιεύσεις των ποσών προς τους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα.