ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Ένεση ρευστότητας στην αγορά τον Μάιο με τέσσερα προγράμματα 2 δισ.

Χρηματοδότηση στην εστίαση, αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιδότηση παγίων δαπανών και το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για τα δάνεια ενεργοποιούνται τις επόμενες ημέρες. Στα 33 δισ. αυξήθηκαν τα διαθέσιμα του Δημοσίου.

Νέο κύμα μέτρων στήριξης ύψους 2 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά μέσα στοn Μάιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ η αύξηση της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων σε πάνω από 33 δισ. ευρώ μετά το νέο δανεισμό με 5ετή ομόλογα διευρύνει τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις όποτε και αν χρειασθεί.

Το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων για την ομαλή επαναλειτουργία και τη μετάβασή τους στην κανονικότητα περιλαμβάνει την επιδότηση παγίων δαπανών και δόσεων δανείων, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της εστίασης και την έκτακτη αποζημίωση για 100.000 επιχειρηματίες. Πρόκειται για στοχευμένες ενισχύσεις που έρχονται να αντικαταστήσουν τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής που καταργούνται.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δουν στο Taxisnet το «λογαριασμό» με τα ποσά που έλαβαν συνολικά  από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος. Όσες εταιρείες και αυτοαπασχολούμενοι ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% μπορούν να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Ειδικότερα, τα τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποιούνται μέσα στο μήνα είναι:       

  1. Ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση. Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα  υποβολής αιτήσεων για τις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών κατά την επανεκκίνηση τους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν περίπου 34.000  επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν στην πλατφόρμα www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ενώ οι πρώτες εκταμιεύσεις θα «τρέξουν» στα τέλη Μαΐου. Αντίστοιχο πλαίσιο επιδότησης με περίπου 350 εκατ. ευρώ, που δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, θα εφαρμοσθεί για τον τουρισμό αλλά και για άλλους κλάδους όπως τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.
  2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. Από το μέτρο θα ωφεληθούν 100.000 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους της οικονομίας στους οποίους ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον Απρίλιο. Το κόστος φθάνει τα 130 εκατ. ευρώ και αφορά εταιρείες που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
  3. Επιδότηση παγίων δαπανών. Ως τα τέλη Μαΐου θα ξεκινήσει η επιδότηση συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%. Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να εμφανίζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020 και να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
  4. Γέφυρα 2. Το πρόγραμμα επιδοτεί τις δόσεις των τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων και ελευθέρων  επαγγελματιών για 8 μήνες. Η επιδότηση ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 9 Μαΐου αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης.

Τέλος, στο μέτωπο των ενοικίων, διατηρούνται τα μηδενικά μισθώματα τον Μάιο σε μικρότερη όμως κλίμακα, καθώς απαλλάσσονται μόνο οι επιχειρήσεις για τις οποίες ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και όχι οι πληττόμενες. Επίσης για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Απριλίου το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αποζημιώσει προκαταβολικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έγινε και τον Μάρτιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση, τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος της ενίσχυσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εκταμιεύσεις των ποσών προς τους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμειναν με άδεια ταμεία τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης

Δηλώνουν ότι εξάντλησαν τη ρευστότητά τους το 43% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το 44% αναφέρουν ότι φοβούνται «λουκέτο» μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα στα καταστήματα νησιών.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θα αργήσει το δωρεάν χρήμα για πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τις δαπάνες που θα καλύπτει η επιδότηση, ενώ το υπ. Οικονομικών θέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή και ανησυχεί για το κόστος του.