ΓΔ: 905.31 0.36% Τζίρος: 110.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Έμειναν με άδεια ταμεία τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις της εστίασης

Δηλώνουν ότι εξάντλησαν τη ρευστότητά τους το 43% των επιχειρήσεων εστίασης, ενώ το 44% αναφέρουν ότι φοβούνται «λουκέτο» μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ακόμη σοβαρότερα τα προβλήματα στα καταστήματα νησιών.

Άμεσο κίνδυνο επιβίωσης αντιμετωπίζουν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, που δηλώνουν ότι έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές από τον Νοέμβριο και δεν γνωρίζουν αν θα ανοίξουν τον Απρίλιο ή μετά το Πάσχα, ενώ πέρυσι υπέστησαν μεγάλη μείωση τζίρου, που πλησίασε το 40%.

Ο κλάδος της εστίασης έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες ρευστότητας που θα μείνουν σε μεγάλο βαθμό τελικά ακάλυπτες. Περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν πως η ρευστότητα έχει εξαντληθεί εντελώς, ή αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας για λιγότερο από ένα μήνα.

estiasi-reustotita

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), το 43,2% των επιχειρηματιών εστίασης δηλώνουν πως δεν υπάρχουν πλέον καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ 8,1% αναφέρει πως τα χρήματα που τους απομένουν φτάνουν για λιγότερο από ένα μήνα. Μόλις το 14,1% έχει ταμειακά διαθέσιμα που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες για ένα μήνα και 16,2% έχουν ρευστότητα για δύο μήνες.

Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, ανάγκες ρευστότητας που θα φθάσουν στο 40,9% του τζίρου τους θα αντιμετωπίσουν το 2021 οι επιχειρήσεις της εστίασης, καθώς οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019.

Όπως είναι αναμενόμενο, η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια στον κλάδο με το 44,6% των επιχειρηματιών να δηλώνουν ότι φοβούνται πως θα κλείσουν μέσα στο εξάμηνο, ενώ το 10,8% πιστεύουν ότι θα κατεβάσουν ρολά στο επόμενο τρίμηνο. Σε ποσοστό 18,9%, οι επιχειρηματίες φοβούνται ότι θα κλείσουν αργότερα μέσα στη χρονιά, ενώ παράλληλα σημειώνουν πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα μπορέσουν να στηριχθούν φέτος στον τουρισμό.

Κίνδυνος για αύξηση της ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλυτερος κλάδος), ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλυτερος κλάδος).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 37,7%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. «Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά», όπως αναφέρει.

Καμπανάκι για τις επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά

Εξάλλου, ο ταμίας του συνδέσμου BARECA Παύλος Γιαβής σημειώνει στο Business Daily το ειδικό πρόβλημα των καταστημάτων εστίασης στα νησιά. Όπως λέει, «αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό ζήτημα τα καταστήματα στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς που είναι ουσιαστικά κλειστά από τον Σεπτέμβριο του 2019», αλλά τα πάγια έξοδα δεν έχουν σταματήσει να επιβαρύνουν αυτές τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι επιχειρήσεις στα νησιά δούλεψαν ένα «κουτσουρεμένο καλοκαίρι» και από τον Οκτώβριο έχουν μείνει εντελώς εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ δεν βρίσκουν πρόσβαση σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ταυτόχρονα όμως και ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς, οι επιχειρηματίες καλούνται να βρουν πόρους για να προχωρήσουν στις ανακαινίσεις και επισκευές που χρειάζονται στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν σε ένα «αμφίβολο φετινό καλοκαίρι».

«Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και πέρυσι, όπου πολλοί επιχειρηματίες έριξαν χρήματα πιστεύοντας πως θα δουλέψουν το καλοκαίρι, όμως ακόμα και αυτοί οι 2-3 μήνες κατάφεραν να καλύψουν μόνο ένα μέρος από τα σπασμένα της χρονιάς και μετά από μια κακή σεζόν οι επιχειρήσεις καλούνται και πάλι να επενδύσουν με αμφίβολα αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις, από μικρές οικογενειακές ψαροταβέρνες μέχρι μεγάλα μαγαζιά στα νησιά οι οποίες έχουν μείνει απροστάτευτες όλο αυτό το διάστημα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

estiasi-kafe-bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρύπα» 40% του τζίρου στην εστίαση, απογοήτευσε η επιστρεπτέα

Τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας θα έχει και το 2021 η εστίαση, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ενώ μεγάλος μέρος των αναγκών δεν θα καλυφθεί. Χαμηλές οι ενισχύσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή 6.
estiasi-kafe-bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά σύννεφα στον κλάδο εστίασης, απομακρύνεται η επανεκκίνηση

Υπό την απειλή μαζικών λουκέτων ο κλάδος, ενώ οι εκπρόσωποι του διχάζονται ανάμεσα σε υποστηρικτές της άμεσης επανεκκίνησης και σε όσους ζητούν να ανοίξουν τα καταστήματα μόνο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρύ πυροβολικό» για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων τα εγγυημένα δάνεια

Ενεργοποιείται στις αρχές Ιουνίου το νέο πρόγραμμα για δάνεια έως 7 δισ με εγγύηση 80% από το κράτος, ενώ το ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν θα μπορέσει να καλύψει την μεγάλη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτικά πακέτα της Πειραιώς για ξενοδόχους με δάνεια και factoring

Συνδυασμό χρηματοδοτικών διευκολύνσεων για την επανεκκίνηση του ξενοδοχειακού κλάδου προσφέρει η Τρ. Πειραιώς καθώς μαζί με τα νέα δάνεια συνδυάζει και προϊόν factoring για είσπραξη απαιτήσεων από τους tour operators.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική: Μεγάλη πίεση ρευστότητας στην εστίαση και στα ξενοδοχεία

Στα 16 από 34 δισ. ευρώ το 2020 θα μειωθούν φέτος οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς θα αυξήσουν τις πωλήσεις, όπως εκτιμά η Εθνική Τράπεζα. Στην «κόκκινη ζώνη» οι επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης.