ΓΔ: 891.41 0.46% Τζίρος: 82.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

Γιατί καθυστέρησε να ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της εστίασης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι εκταμιεύσεις των ποσών προς τους επιχειρηματίες θα πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα μήνα από την ημέρα που θα υποβάλλουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα.

Παρά το γεγόνος ότι η επανεκκίνηση της εστίασης έχει ξεκινήσει από τις 4 Μαΐου και η πλατφόρμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου είναι τεχνικά έτοιμη εδώ και καιρό και αναμένονταν να ξεκινήσει να λειτουργεί από 10 Μαΐου, τελικά οι επιχειρηματίες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή για να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που είχε ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ ότι υπήρξε καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες για την έγκριση του προγράμματος ύψους 330 εκατ. ευρώ , δήλωσε σήμερα στη Βουλή, ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει τελικά την Παρασκευή 14 Μαΐου. 

Ο υπουργός, επίσης έκανε γνωστό ότι στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο καθένας, και σημείωσε ότι εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο του ποσού με τιμολόγια και αποδείξεις, τότε θα μπορεί  να αιτηθεί  ποσό ανάλογα με τις ανάγκες του, ώστε να μην μπαίνει μετέπειτα σε διαδικασίες επιστροφής. 

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, η εκταμίευση θα γίνει μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την υποβολή της αίτησης. Άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν από Ιούνιο και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων εστίασης και προανήγγειλε «οδικό χάρτη» ανοίγματος για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Σημείωσε πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μια ώρα η κυκλοφορία και κατ' επέκταση η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.

«Υπάρχουν περίπου 17.000 επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν εξωτερικό χώρο. Πέρυσι είχαν αρχίσει τη λειτουργία τους με ανοιχτά παράθυρα κλπ τον Ιούνιο. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα μπορέσουμε και φέτος που θα έχουμε και τα εμβόλια. Δηλαδή σε δυο με τρεις εβδομάδες» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο το πρωί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα το δεχθεί καθώς είναι επισπεύδον».

Τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός όταν και είχε εξαγγείλει το πρόγραμμα στήριξης για την εστίαση είχε αναφέρει πως «ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους».

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και αυτές που δραστηριοποιούνται με τη μέθοδο της δικαιόχρησης. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που :

  • παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
  • για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στην χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στην δράση.
  • επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται , εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστίαση, Εστιατόριο, Καφέ, Restaurant, Bar
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για την εστίαση, τι ποσά θα λάβουν οι επιχειρήσεις

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος της ενίσχυσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 469 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση τουρισμού και εστίασης

Μετά και την τελευταία απόφαση όπου εντάχθηκαν 175 επιχειρήσεις εστίασης και 55 τουρισμού, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί για την προμήθεια πρώτων υλών ξεπερνούν τις 30.000.