ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα πέντε μεγάλα επιχειρηματικά deals που ξεχώρισαν μέσα στο 2020

Σε τηλεπικοινωνίες και τρόφιμα οι μεγαλύτερες συναλλαγές εν μέσω της πανδημίας. Ποιες ήταν οι πέντε συμφωνίες που αντιστοιχούν στο 55% της συνολικής αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων, σύμφωνα με την PWC.

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία και τα τρόφιμα στα επιχειρηματικά deal του 2020, με τον κλάδο των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία) να κυριαρχεί σε συνολική αξία αλλά και αριθμό συμφωνιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Η χρονιά της πανδημίας έστρεψε τα φώτα στην τεχνολογία και την ψηφιακή μετάβαση, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να έρχεται μπροστά αλλά και να καταγράφονται αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Γι' αυτό και δεν είναι περίεργο που σύμφωνα με στοιχεία της PwC, από τα 59 deals συνολικής αξίας 4,1 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το 2020 στην Ελλάδα, υπήρξαν 5 συμφωνίες ύψους 2,29 δισ. ευρώ. Ο κλάδος των ΤΜΤ είδε να πραγματοποιούνται 14 συμφωνίες που συγκέντρωσαν περίπου της 44% της συνολικής αξίας, δηλαδή περίπου 1,85 δισ. ευρώ.

exagores-synallages

Στις πέντε μεγαλύτερες εξαγορές και συγχωνεύσεις του 2020, που ξεχώρισαν και αντιπροσωπεύουν το 55% της συνολικής αξίας των συναλλαγών συμπεριλαμβάνεται η πώληση του παθητικού εξοπλισμού Wind και Vodafone στην Vantage Towers Greece, που ξεπέρασε σε αξία τα 810 εκατ. ευρώ, η αγορά της εταιρείας Arivia που δραστηριοποιείται κυρίως στα φυτικά προϊόντα, καθώς και η εξαγορά της startup Instashop από τον γερμανικό όμιλο Delivery Hero που έχει στην κατοχή του και την e-food.

Για το 2021, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Ποια ήταν τα 5 μεγαλύτερα deals του 2020

Με αξία συναλλαγής τα 814,7 εκατ. ευρώ η πώληση του παθητικού εξοπλισμού και υποδομής των Wind και Vodafone στην Vantage Tower Greece ξεχώρισε από τις επιχειρηματικές κινήσεις της περασμένης χρονιάς. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Vantage Towers Greece αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περίπου 5.000 σταθμούς βάσης.

deal2020

Η Vantage Towers Greece ανήκει στη Vantage Towers, τη θυγατρική της Vodafone στην οποία έχει μεταφερθεί η διαχείριση 46.000 κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και σχεδιάζεται η εισαγωγή των μετοχών της στο Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εντός του 2021.

Τόσο η Vodafone Ελλάδος, όσο και η Wind Hellas έχουν υπογράψει μακροχρόνιες συμφωνίες μίσθωσης και παροχής υπηρεσιών με την Vantage Towers Greece με τους ίδιους όρους για τις δύο εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η αρχική διάρκεια των συμφωνιών είναι οκταετής με τρεις ανανεώσεις, των οκτώ ετών η κάθε μία. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εννεάμηνο του οικονομικού έτους 2021, που λήγει στις 31 Μαρτίου, τα έσοδα της Vantage Towers Greece υπολογίζονται στα 95 εκατ. ευρώ.

Το «ζεστό» συναλλακτικό ενδιαφέρον στον κλάδο των τροφίμων που έχει προσελκύσει επενδυτικά funds, επιβεβαίωσε η πώληση της εταιρείας Arivia από την Δράμα στην Upfield. Η εταιρεία που αποτελεί μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως στην παραγωγή φυτικών προϊόντων και είχε εξαγοραστεί από το επενδυτικό fund Southbridge, πουλήθηκε στην Upfield αντί του ποσού των 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το MergerMarket.

Διαθέτει παραγωγική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα με 300 εργαζομένους, έχοντας την δυνατότητα να παράγει 2.500 τόνους κάθε μήνα, με το χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει περισσότερους από 500 κωδικούς προϊόντων και έχει ισχυρή εξαγωγική παρουσία σε Ηνωμένο Βασιλείο, ΗΠΑ αλλά και σε περίπου 60 χώρες ακόμα, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω.

Το 2007 η Olympia Group του Πάνου Γερμανού αποκτούσε μερίδιο στην πολωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play που ήταν τότε 4η εταιρεία στην αγορά. Μετά από 13 χρόνια, και την αλματώδη ανάπτυξη που κατέγραψε η εταιρεία καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμα και την Orange και να είναι πρώτη στην πολωνική αγορά ενώ το 2017 εισήλθε στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας με την αποτίμηση της να είναι στο 1 δις. ευρώ.

Γι αυτό τον λόγο, το 2020 ο γαλλικός κολοσσός Iliad προσέφερε 440 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia για να αποκτήσει το 20,1% της Play που είχε έσοδα 1,6 δις. ευρώ το περασμένο 12μηνο χρήσης. Με την εξαγορά αυτή, η Iliad έγινε η 6η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.

Στα 304,6 εκατ. ευρώ έφτασε η αξία της αγοράς της ελληνικής startup InstaShop από την γερμανική Delivery Hero στο μεγαλύτερο deal που έχει υπάρξει για ελληνική εταιρεία καινοτομίας.

Το InstaShop αποτελεί από τους «προφήτες» του q-commerce καθώς δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν επιλέξει από σούπερ μάρκετ ή τοπικά καταστήματα ακόμα και σε μισή ώρα μετά την παραγγελία τους. Καθώς η πανδημία έδωσε πρωτοφανή ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ο γερμανικός κολοσσός που ιδρύθηκε το 2011 και λειτουργεί σήμερα σε περισσότερες από 600 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έχοντας πάνω από 22.000 υπαλλήλους, και είχε εξαγοράσει το 2015 την e-food στράφηκε στην πλατφόρμα που αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά τροφίμων στη Μέση Ανατολή.

Η Energean βρέθηκε επίσης στους μεγάλους παίκτες της περασμένης χρονιάς καθώς η συμφωνία για την εξαγορά της Edison E&P έφτασε τα 232,8 εκατ. ευρώ. Με την εξαγορά της Edison E&P, η  Energean αποκτά παρουσία σε 9 χώρες και ενισχύει τις προοπτικές της για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ αυξάνονται στα 850 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τα αποθέματα του ομίλου, με το 70% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο όμιλος μπαίνει σε τροχιά παραγωγής 130,000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα με την έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος Karish στο Ισραήλ στο δ΄ τρίμηνο του 2021, σε μια εξέλιξη που θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την Energean ως τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

gynaikes-isotita-ergasia-ceo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανότερες από τους άντρες στη διοίκηση επιχειρήσεων οι γυναίκες

Σύμφωνα με έρευνες της Vodafone, οι γυναίκες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα στην αξιοποίηση των κεφαλαίων τους, μεριμνούν για τη γρήγορη εξόφληση των οφειλών τους και θωρακίζουν την επιχείρησή τους από φαινόμενα επισφαλών απαιτήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεστ ταχύτητας στις συνδέσεις ίντερνετ: Πώς κατατάσσονται οι εταιρείες

Ο ΟΤΕ παίρνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, αλλά καταγράφονται απογοητευτικές αποκλίσεις ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, ακόμη και σε 100άρες γραμμές.
startups-Ellada-oikonomia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επτά ελληνικές startups στη λίστα με τις 1.000 κορυφαίες στην Ευρώπη

Τι αποκαλύπτει η λίστα των Financial Times με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups για την πρόοδο του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών εταιρειών. Ξεχωρίζει η Spotawheel, που βρίσκεται στην 41η θέση της Ευρώπης.