ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
clickaway-emporio-katastimata-magazia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νέα κάμψη του τζίρου έως 20% «βλέπουν» οι έμποροι το α' τρίμηνο

Άμεση η ανάγκη επανεκκίνησης της λειτουργίας των καταστημάτων με ασφάλεια, τονίζουν προς την κυβέρνηση οι παράγοντες του εμπορικού κόσμου. Αβεβαιότητα για την παράταση των εκπτώσεων.

Την ανάγκη επανόδου στην κανονικότητα, με τη λειτουργία του λιανεμπορίου με ασφάλεια το συντομότερο δυνατόν, προτάσσει το σύνολο του εμπορικού κόσμου. Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την λήψη νέων αποφάσεων χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, με εκπροσώπους τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και του εμπορικού κόσμου να αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας το επόμενο διήμερο, ώστε να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία. 

Ήδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζει την ανάγκη να συνδυαστεί η επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες και εξασφάλιση ρευστότητας για τουλάχιστον έξι μήνες, με την επιδότηση του μισθολογικού κόστους, χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και τη δυνατότητα εξόφλησης των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Στ. Καφούνης, σημειώνει ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως, με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο κλείσιμο.

Την ίδια άποψη συμμερίζονται αρκετοί εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, διερωτώμενοι μάλιστα μέχρι ποιο σημείο θα μπορεί η Πολιτεία να υποστηρίξει όλες αυτές τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τους τελευταίους μήνες. Το εμπόριο πρέπει να λειτουργήσει με ασφάλεια, είναι η επωδός αρκετών επιχειρηματιών που μίλησαν στο BD, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα γίνεται καλύτερη διαχείριση του κόσμου που, ούτως ή άλλως, βρίσκεται έξω. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της αγοράς, ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα εμφανίσει κάμψη περί το 15% - 20%, συγκριτικά με το περσινό τρίμηνο, με συγκεκριμένες κατηγορίες να επιβαρύνονται περισσότερο από άλλες. Ήδη, σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά, οι πωλήσεις τους στα φαρμακεία κατέγραψαν κάμψη κατά 9,7% τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία IQVIA Weekly Data, που συλλέγονται κάθε εβδομάδα από 2,000 φαρμακεία της χώρας. 

Αρκετοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν πάντως ότι δύναται να υπάρξει δυναμική ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού στην επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς υπάρχει συσσωρευμένη επιθυμία πραγματοποίησης αγορών σε φυσικά καταστήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα της NPD, δήλωσε ότι ανυπομονεί να αγοράσει ρούχα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναδεικνύοντάς την ένδυση και την υπόδηση σε πρωταγωνιστές των επιθυμητών αγορών το επόμενο διάστημα. Αναλυτές με γνώση της αγοράς ωστόσο σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι αυτό θα είναι μια παροδική τάση, που εφόσον εκτονωθεί τις πρώτες ημέρες, θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της ζήτησης, στοιχείο που με την σειρά του είναι αρκετά προβληματικό για την διαχείριση των αποθεμάτων. Αβέβαιο παραμένει εξάλλου το θέμα της παράτασης των εκπτώσεων για τα χειμερινά εμπορεύματα, θέμα που είχε εγκριθεί στην περίπτωση επαναλειτουργίας των καταστημάτων μέσα στον τρέχοντα μήνα. 

Η αδράνεια των τελευταίων εβδομάδων έχει οδηγήσει πάντως σε πάγωμα προγραμματισμένων projects. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ομίλου της Inditex που, αν και έχει έτοιμο από καιρό ένα νέο κατάστημα Bershka στη συμπρωτεύουσα, αναμένει την επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς ώστε αυτό να εγκαινιαστεί. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μεγάλο κατάστημα αντικαθιστά δύο μικρότερα σημεία της αλυσίδας. Ανάλογα projects είναι σε στάδιο προετοιμασίας από τον ισπανικό όμιλο τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, καθώς υλοποιείται το σχέδιο αναβάθμισης του δικτύου καταστημάτων των αλυσίδων που διαχειρίζεται, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της σύγχρονου πελάτη. Τίποτε ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει με βεβαιότητα, όσο η αγορά παραμένει κλειστή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιγμα της αγοράς στις 5 Απριλίου ζητούν επιτακτικά οι έμποροι

Κορυφώνονται οι πιέσεις στην κυβέρνηση για να αποφευχθεί άλλη μια αναβολή με υψηλό κόστος. Ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας σε μικρές επιχειρήσεις, χρειάζονται άμεση ενίσχυση για τα εμπορεύματα της θερινής σεζόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομαλή η επανεκκίνηση στο εμπόριο με αρρυθμίες στα πολυκαταστήματα

Χωρίς φαινόμενα συνωστισμού η πρώτη ημέρα λειτουργίας μετά το lockdown. Σύγχυση με τους κανόνες για τα πολυκαταστήματα, πρόστιμο στο Notos. Όριο 30' στους καταναλωτές θέτουν ορισμένες αλυσίδες.