ΓΔ: 874.18 -0.29% Τζίρος: 14.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απειλή για την ελληνικότητα της φέτας από καταγγελίες για νοθεία

Την ώρα που η Δανία αμφισβητεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, δυσμενείς εντυπώσεις δημιουργούν καταγγελίας για εξαγωγή στη Γερμανία νοθευμένης φέτας.

«Πυροβολεί τα πόδια της» η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική φέτα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα ΠΟΠ, όπως φαίνεται από την υπόθεση νοθείας με αγελαδινό γάλα στη φέτα, την οποία κατήγγειλε μεγάλη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Την ίδια στιγμή που πολλές χώρες κάνουν αγώνα για να αποχαρακτηριστεί ως ΠΟΠ η ελληνική φέτα, η περίπτωση νοθείας φέτας από τυροκομική μονάδα των Τρικάλων μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το κλίμα για ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα που εξάγει η χώρα μας.

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να αρχίσει η δίκη με τη Δανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από ενέργειες της Ελλάδας εναντίον της σκανδιναβικής χώρας που θέλει να κάνει ισότιμη την ελληνική φέτα με το λευκό τυρί που βρίσκεται σε άλμη. Υπενθυμίζουμε πως το ζήτημα της ελληνικής φέτας σαν προϊόν ΠΟΠ απασχολεί την ΕΕ από το 1999 όταν Γερμανία, Γαλλία και Δανία θέλησαν να ανατρέψουν την απόφαση της ΕΕ για την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της φέτας.

Η Δανία και οι άλλες χώρες θέλουν να θέσουν ζήτημα σχετικά με την πρόσμειξη αγελαδινού γάλακτος στην φέτα, καθώς για τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, όπως η ουσία τρανσ-γλουταμινάση, που αν και απαγορεύεται να χρησιμοποιείται, φέρεται ότι ανιχνεύτηκε στη φέτα που πωλείται στο εξωτερικό.

Ο Μιχάλης Σαράντης της γαλακτοβιομηχανίας ΤΥΡΑΣ, ο οποίος συμμετέχει στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Λέσχη 97,6 των Τρικάλων, ανέφερε πως «είναι μεγάλη η ζημιά που γίνεται στο προϊόν της φέτας και θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Δεν θα κατηγορηθεί βέβαια το σύνολο του κλάδου, για τις πράξεις μόνο μιας επιχείρησης».

Η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, για την οποία έγινε η καταγγελία στη Γερμανία, από πλευράς της κάνει λόγο για βιομηχανικό λάθος της συσκευασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι προχώρησε άμεσα σε ανάκληση της προβληματικής παρτίδας, σημειώνοντας ότι «είναι απορίας άξιο πως μπορεί να πιστεύουν κάποιοι ότι μετά από 35 χρόνια άριστης συνεργασίας και αψεγάδιαστης παρουσίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα λάμβανε κανείς την απόφαση να προβεί σε “νοθεία” φέτας».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις αρμόδιες αρχές ότι θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και είμαστε βέβαιοι πως είναι σ’ όλους αντιληπτό τι προσπαθούν να πετύχουν κάποιοι, δυστυχώς με αθέμιτα μέσα και διαδικασίες», ενώ επισημαίνει ότι δεν υπήρξε παραίτηση της εταιρείας από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Στις 24 Μαρτίου, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που τονίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του εμβληματικού εθνικού προϊόντος, προέβη σε προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή της «ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ» στην εταιρεία, η οποία παρήγαγε και διακίνησε το προϊόν στο εξωτερικό χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του, παραβαίνοντας την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

Η προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης ισχύει έως την ολοκλήρωση της διενέργειας των ελέγχων, την εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της επιχείρησης και την αποστολή σχετικής τεκμηρίωσης, από την οποία να προκύπτει η λειτουργία ενός αξιόπιστου συστήματος παραγωγής του προϊόντος τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ».

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει σε ανακοίνωση του πως δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά περιστατικά νόθευσης ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και παράνομες ελληνοποιήσεις, αναφέροντας πως «πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα, ζημιώνουν την εθνική οικονομία και τους συνεπείς παραγωγούς μας, θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα και απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και των προβλεπόμενων κυρώσεων». Διαβεβαίωσε επίσης πως συνεχίζονται οι αναγκαίοι έλεγχοι, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων καθώς και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Για το συγκεκριμένο περιστατικό το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως «αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας - κατά πάγια πρακτική - δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της».

Ο Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ανέφερε ότι «αισιοδοξούμε ότι θα επιτρέψουν στους αρμόδιους φορείς, στον ΕΛΓΟ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, χωρίς εκπτώσεις, όπως αυτές ορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον αποδειχθεί δόλος και όχι αμέλεια. Ελπίζουμε ότι οι εποικοδομητικές αυτές επαφές θα συνεχιστούν και είμαστε σίγουροι πως αποτελέσματα θα είναι προς όφελος για το σύνολο του κλάδου».

Η καταγγελία στη Γερμανία

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο.

Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε την ελληνική γαλακτοβιομηχανία που εξάγει το προϊόν σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, αναφέροντας πως  «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…». Η εταιρεία παρέθεσε επίσης στον οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας.

Αμέσως ξεκίνησε από τον αρμόδιο οργανισμό η διαχείριση της καταγγελίας, εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος. Στις 11 Μαρτίου, υπήρξε διοικητική διερεύνηση του θέματος και, καθώς τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η διοίκηση του οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Στις 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος από τριμελές κλιμάκιο έμπειρων ελεγκτών του ΕΛΓΑ ΔΗΜΗΤΡΑ στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Όμηρος, συλλέγοντας στοιχεία και δείγματα προϊόντων. Όπως έχει αναφέρει ο οργανισμός «η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγροτικά προϊόντα: Παραγωγοί σε ομηρία, ελεγκτικό καθεστώς με «τρύπες»

Κανόνας οι αθέμιτες πρακτικές από τους μεγάλους αγοραστές σε βάρος των παραγωγών, ενώ ο νέος νόμος για την αντιμετώπισή τους «βραχυκλώνει» τις ελεγκτικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
kafes-coffee-espresso
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» στα ράφια για τον εσπρέσο: Το άλμα πωλήσεων και οι «παίκτες»

Από τα κλειστά καταστήματα εστίασης, η κατανάλωση εσπρέσο μεταφέρεται στα σούπερ μάρκετ και οι πωλήσεις αυξάνονται θεαματικά. Οι εταιρείες που ανταγωνίζονται και η μεγάλη ανατροπή στα μερίδια αγοράς την περίοδο 2010 - 2019.
trofima, pota, supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί βάζει τα σούπερ μάρκετ σε στενή επιτήρηση η Επ. Ανταγωνισμού

Απότομη αύξηση των μεριδίων αγοράς των μεγάλων αλυσίδων και υπερβολικά υψηλές τιμές στα τρόφιμα οδήγησαν σε δημιουργία ειδικής δύναμης κρούσης, ενώ ενθαρρύνονται οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες.