ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σε 24 – 48 δόσεις η νέα ρύθμιση όλων των χρεών στην εφορία

Έως και σε 48 δόσεις, από 12 σήμερα, θα ρυθμίζονται όλα τα χρέη στην εφορία με την πάγια ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ποιες δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών θα εκπίπτουν από τον φόρο.

Νέα, μόνιμη ρύθμιση χρεών στην εφορία σε 24 – 48 δόσεις, από 12 δόσεις που είναι σήμερα, φέρνει το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφισθεί μέσα στον Νοέμβριο από τη Βουλή.

Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε ο υπ. Οικονομικών, καινοτομικό στοιχείο της νέας, πάγιας ρύθμισης για τα χρέη στην εφορία, εκτός από τον τετραπλασιασμό των δόσεων, είναι ότι θα καλύψει χρέη από κάθε πηγή, δηλαδή και τις οφειλές που προέρχονται από κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, στη νέα πάγια ρύθμιση δεν θα υπάρχουν εισοδηματικοί «κόφτες», δηλαδή περιορισμοί στην ένταξη στη ρύθμιση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, αλλά το εισόδημα θα αποτελεί το κριτήριο για να προσδιορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων για κάθε περίπτωση οφειλής.

Δηλαδή, στη ρύθμιση θα μπορούν να εντάσσονται όλοι φορολογούμενοι, αλλά ανάλογα με το εισόδημά τους θα αυξάνει η μηνιαία δόση και θα περιορίζεται ο αριθμός των δόσεων για την εξυπηρέτηση της οφειλής.

Το επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θα έχει μικρή διαφοροποίηση (αύξηση) όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων. Επίσης, η ρύθμιση θα καλύπτει οφειλές όχι μόνο των φυσικών, αλλά και των νομικών προσώπων (εταιρείες).

Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη νέα φορολογική κλίμακα, που έχουν δει ως τώρα το φως της δημοσιότητας, με σημαντικότερη αλλαγή τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από το 22% στο 9%.

Όπως τόνισε, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα έχει ταξικό πρόσημο, αλλά θα έχουν όλοι οφέλη. Το μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, μέχρι 8.500 ευρώ, για τους οποίους η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 20%, ενώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 26% η μείωση φόρου θα είναι σε μονοψήφια ποσοστά. Για τις επιχειρήσεις, η μείωση της φορολογίας εισοδήματος θα είναι 41%, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε διευκρινίσεις για δύο πολύ σημαντικές πτυχές του φορολογικού νομοσχεδίου:

  1. Δεν συνδέονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Το ελάχιστο όριο ηλεκτρονικών συναλλαγών θα είναι 30% του εισοδήματος, ενώ όποιος φορολογούμενος δεν καλύψει αυτό το όριο θα φορολογείται αυτοτελώς για τη διαφορά με συντελεστή 22%. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για τον υπολογισμό του ποσού των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα λαμβάνονται υπόψη και τα εισοδήματα του φορολογούμενου από ελεύθερο επάγγελμα, αλλά και από ενοίκια. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει και την παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται τώρα η επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης POS και από άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως οι ιδιοκτήτες ταξί.
  2. Σχετικά με την φοροελάφρυνση για τις ανακαινίσεις και επισκευές ακινήτων, ο υπ. Οικονομικών διευκρίνισε ότι για τις δαπάνες που αφορούν την παροχή υπηρεσιών, δηλαδή τις κατασκευαστικές εργασίες και όχι τα υλικά, θα καθιερωθεί έκπτωση φόρου. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται ένα κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών από επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

«Σφίγγα» για το μέρισμα

Σε ερωτήσεις για τον τρόπο αξιοποίησης του φετινού υπερπλεονάσματος, που μπορεί να φθάσει και το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ), ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να «ανοίξει τα χαρτιά» του, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να εξετασθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως το τέλος Νοεμβρίου και, ακολούθως, ο ίδιος θα κάνει την εισήγησή του στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί και με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, αλλά η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της ακόμη και αν υπάρξει διαφωνία, όπως έκανε και στην περίπτωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η γενική αρχή που θα εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση δημοσιονομικού χώρου είναι η κατανομή σε ποσοστό 70% - 80% σε μέτρα ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών και κατά 20% - 30% σε πρόσθετες δαπάνες.

Αργότερα η ρύθμιση για ηλεκτροκίνητα ΙΧ

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε τέλος στη σεναριολογία περί παροχής φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, διευκρινίζοντας ότι σχετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση θα αναληφθεί το 2020. Όπως τόνισε, υπάρχει κοινοτική οδηγία σχετικά με την αύξηση της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και γενικότερος στόχος είναι να ανανεωθεί ο στόλος και να αυξηθεί το ποσοστό των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από το 1%, προς το 7%, που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Πάντως, το θέμα αυτό δεν εντάσσεται στις άμεσες νομοθετικές προτεραιότητες του υπ. Οικονομικών, που για φέτος είναι ο προϋπολογισμός, το φορολογικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια.

Το σχέδιο για το πλεόνασμα

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα πλησιάσει το 2% και επέμεινε ότι είναι ρεαλιστική η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,8% το 2020 και εξήγησε ότι η επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και η μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους και διευκολύνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Εξηγώντας τη στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί μια συμφωνία στο Eurogroup, ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τις κεντρικές τράπεζες για αναπτυξιακούς σκοπούς και να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο μια έμμεση μείωση του δημοσιονομικού στόχου. Στη συνέχεια, θα γίνει η διαπραγμάτευση για τη μείωση του στόχου το 2021 και το 2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Θα υπάρξουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Σε εφαρμογή μέτρων μείωσης φόρων και εισφορών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με τον υπ. Οικονομικών να υποστηρίζει ότι τελικώς η ύφεση στην Ελλάδα «θα είναι μικρότερη από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιο το ελληνικό πακέτο για την κρίση από τα ευρωπαϊκά

Κόστος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ θα έχουν τα ελληνικά μέτρα στήριξης για τον προϋπολογισμό, έναντι μέσου όρου 2% στην ευρωζώνη. Η ελάφρυνση επιχειρήσεων - νοικοκυριών και η αισιοδοξία για δυναμική ανάκαμψη.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμο επίδομα στεγαστικού δανείου σε ευάλωτους οφειλέτες

Με κονδύλια από την κατάργηση της 13ης σύνταξης θα καθιερωθεί επιδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια. «Μαξιλάρι» για την πίεση που θα δημιουργήσει η πλήρης απελευθέρωση πλειστηριασμών.