ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras
Φωτο: ΑΠΕ

Χ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ποσού της επιστρεπτέας

Όσον αφορά την φοροελάφρυνση των νοικοκυριών ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ με την οποία θα ωφεληθούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, όπως είπε, καθώς και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για την παράταση στην καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής, προσφέροντας ανάσα ρευστότητας στους επαγγελματίες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω ή ακόμα και να ακυρωθεί η υποχρέωση καταβολής της, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως «κάναμε μια γενναία παρέμβαση πέρυσι το Σεπτέμβριο κουρεύοντας σημαντικά τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος πάνω από 1 δισ. Σήμερα ισχύει αυτό που έχουμε νομοθετήσει, αυτό που αφορά δηλαδή τον Ιούνιο δεν γνωρίζουμε όμως πως θα εξελιχθούν οι δίδυμες κρίσεις τους επόμενους μήνες» υπογραμμίζοντας πως η οποιαδήποτε κίνηση χρειάζεται να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση θέλει να χτίσει ένα «δίχτυ ασφάλειας» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, αναφέροντας πως το 2022 οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα έχουν φόρο 22%. Επίσης η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί για τον ιδιωτικό τομέα. Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε πως φέτος θα είναι κατά 350 εκατ. ευρώ χαμηλότερος από πέρυσι

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει κατά μόνιμο τρόπο τον ΕΝΦΙΑ 350 εκατ. ευρώ πραγματοποιώντας μια μόνιμη ελάφρυνση στην κοινωνία και να βοηθηθούν τα νοικοκυριά. Σημείωσε πως υπήρξε μείωση φόρων ενώ θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο που θα είναι μεγαλύτερης της πρώτης. «Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που λεει ο νόμος και τότε θα ανακοινώσουμε ποιο θα είναι το ποσοστό, άλλες χώρες δεν το κάνανε».

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως «το διαθέσιμο εισόδημα ροκανίζεται πάρα πολύ και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί επιβαρύνονται σημαντικότατα από τις δίδυμες κρίσεις κυρίως στο ενεργειακό κόστος», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν  νέα μέτρα στήριξης προς αυτή την κατεύθυνση σύντομα από την κυβέρνηση.

Υπογράμμισε το γεγονός πως η χώρα μας έχει αυτή την στιγμή το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, και πως γίνεται προσπάθεια να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας που είχε μπει το 2018. «Δεν είμαστε σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, συζητάμε φέτος σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δημοσιονομικούς στόχους από το ’23 σε όλη την Ευρώπη και μην ξεχνάμε, βλέπετε τις αναταράξεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, η νομισματική πολιτική θα τείνει να γίνεται πιο συσταλτική εξαιτίας του πληθωρισμού άρα θα αυξάνεται το κόστος δανεισμού οπότε ορθώς εγκαίρως βγήκαμε και δανειστήκαμε τη δεκαετία, πρόσφατα με ένα κόστος πολύ χαμηλότερο από αυτό που είναι σήμερα».

Τόνισε πως η κυβέρνηση χρειάζεται να ενεργεί προληπτικά και παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο, με το παγκόσμιο πρόβλημα να έχει διαρκέσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και είναι μεγαλύτερης έντασης και για αυτό γίνονται συζητήσεις από την ελληνική κυβέρνηση με τον επιχειρηματικό κόσμο για να βρεθεί η βέλτιστη λύση. «Στην κατεύθυνση αυτή εμείς με επισπεύδοντα υπουργείο το υπουργείο Ενέργειας ξέρετε ότι έχουμε ζητήσει από την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού τη δυνατότητα να επιχορηγήσουμε περισσότερο την αύξηση του ενεργειακού κόστους αντί για 50%, 75% στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Αυτό θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια σημαντική ελάφρυνση σε αυτές τις επιχειρήσεις σε ότι αφορά τους Έλληνες καταναλωτές» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επέμβει όπου χρειαστέι.

Για το ενδεχόμενο τα «κορονοχρέη» να προστεθούν στις υπόλοιπες ληξιπρόσθεσμες οφειλές ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής εικόνα για το πώς θα έχει εξελιχθεί η κατάσταση με τις οφειλές σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, ΔΕΗ.  «Φαίνεται να έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, γίνονται και πάρα πολλές ρυθμίσεις, διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων. Πάνω από 500 χιλιαδες δάνεια έχουν ρυθμιστεί. Ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ήδη έχουν γίνει πάρα πολλές αιτήσεις, έχουν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις και τον Φεβρουάριο οι πρώτοι πολίτες θα δουν τη ρύθμιση. Ήρθαμε χθες και κυρώσαμε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε χρονικά να μεταθέσουμε μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις. Λέμε στους πολίτες που πράγματι πιέζονται «μην πληρώσετε επιστρεπτέα προκαταβολή», σημαντικά μειωμένη επιστρεπτέα προκαταβολή τον Ιανουάριο πάμε για τον Ιούνιο άρα δίνουμε ρευστότητα έξι μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις στηρίζεται και προάγεται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, ενισχύεται η ανθεκτικότητα και η ανταγωνιστικότητά τους, ενθαρρύνονται οι συνέργειες σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητη η επιχορήγηση για τις ζημιές από φυσικές καταστροφές

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως η επιχορήγηση για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Mειώνεται το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, τέλος ο συμπληρωματικός φόρος

Την ανησυχία για το υψηλό χρέος της χώρας εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί είναι στενά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στο Ecofin για θέσπιση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της κοινωνίας για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, του αγροτικού τομέα, της αγοράς ακινήτων και των ευπαθών ομάδων.