ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mixalos-ebea
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Μίχαλος: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά απαιτείται οριστική λύση

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία της υγείας και στη διάσωση της οικονομίας.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα θα συμβάλλουν στο να διατηρηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο, χωρίς όμως να δίνουν οριστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή, για την προστασία της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό όμως με τη διάσωση της οικονομικής ζωής αλλά και της επιστροφής της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς».

Αυτό σημείωσε σε δήλωσή του για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσ»ης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δήλωσε:

«Για μία ακόμη φορά πρέπει να επισημάνουμε ότι κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων από την πανδημία μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα θα συμβάλλουν στο να διατηρηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο λόγω του πεντάμηνου lockdown, χωρίς βεβαίως να δίνουν οριστική λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, μπορεί να αναφερθεί σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ότι βεβαίως και είναι σημαντικό εργαλείο το 7%, αλλά επειδή αποτελεί εργαλείο ΕΣΠΑ και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει τάχιστα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και των προμηθευτικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα κληθούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της επανεκκίνησης της εστίασης. Μια προμηθευτική εταιρία στην οποία οι επιχειρήσεις εστίασης έχουν ήδη αφήσει οφειλές πριν το τελευταίο lockdown, καθώς θα πρέπει να προμηθεύσει εκ νέου με το άνοιγμα, είναι αναγκαία η διασφάλιση της άμεσης εξόφλησης των τιμολογίων. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτού. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την εστίαση αλλά για τους προμηθευτές του λιανεμπορίου σε όλους τους κλάδους.

Αυτό που έπρεπε να έχει ήδη πράξει η κυβέρνηση είναι να αναζητήσει ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δε χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι τα εφαρμοζόμενα από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και αυτό αποδεικνύεται από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και κυρίως των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πανδημία.

'Αλλωστε, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, μετά βέβαια από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που όμως, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα έπρεπε να ενισχυθεί και με επιστήμονες από άλλες ειδικότητες, ώστε οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από μια σφαιρική διερεύνηση της κατάστασης σε υγειονομικό αλλά και οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Δυστυχώς, τα μέτρα που επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο είναι εμφανές ότι δεν έχουν πλέον την κοινωνική αποδοχή και είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

Πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή, και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό όμως με τη διάσωση της οικονομικής ζωής αλλά και της επιστροφής της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Ιδιαίτερα για το θέμα της οικονομίας, που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι προτάσεις των επιμελητηρίων συνοψίζονται στη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους αλλά και του δημοσίου μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων και στη συνέχιση των ενισχύσεων και αποζημιώσεων των πληγεισών επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στις 4.160 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Εξ αυτών, 2.468 είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, 1.147 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 479 είναι μικρές επιχειρήσεις και 66 είναι μεσαίες. Έως τις 9 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι και πώς θα πάρουν τα 2,5 δισ. ευρώ από τα νέα μέτρα στήριξης

Τα «ψιλά γράμματα» για το «κούρεμα» της επιστρεπτέα προκαταβολή, τον νέο κύκλο του προγράμματος, την επιδότηση παγίων δαπανών και δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Τι θα ισχύσει για χρέη και ενοίκια.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέφυρα 2: Πώς θα λειτουργήσει - Τα 5 βήματα για την επιδότηση των δανείων

Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση , τότε το κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να έχει διάρκεια 8 μηνών.