ΓΔ: 927.29 0.16% Τζίρος: 62.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κοντά σε εκκίνηση ο Οδικός Άξονας Κρήτης, έντονο ενδιαφέρον εταιρειών

Με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα θα κατασκευαστεί και το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, ενώ εξασφαλίστηκαν 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο.

Με αλλαγές και κυρίως με την προσθήκη και του τμήματος Νεάπολη – Αγιος Νικόλαος (μήκους 14,5 χιλιομέτρων), προχώρησε στο δεύτερο στάδιο ο διαγωνισμός για το τμήμα Ηράκλειο – Νεάπολη (μήκους 22 χιλιομέτρων) του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Μετά τις αλλαγές, ο ανάδοχος του διαγωνισμού που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα αναλάβει να κατασκευάσει το τμήμα Ηράκλειο – Νεάπολη, αλλά θα διαχειρίζεται ολόκληρο τον οδικό άξονα από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, συνολικού μήκους 62,5 χιλιομέτρων.

Η κατασκευή των δύο τμημάτων θα απαιτήσει κεφάλαια άνω των 320 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος του διαγωνισμού για το ΣΔΙΤ δεν θα εισπράττει διόδια, αλλά θα αμοίβεται με τις λεγόμενες «πληρωμές διαθεσιμότητας», με βάση ποιοτικά και άλλα κριτήρια για τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα. Ενδιαφέρον για τη σύμβαση ΣΔΙΤ είχαν εκδηλώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αριάδνη» στην οποία συμμετέχει η ΑΒΑΞ, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ισραηλινή Shikun Binui Ltd. και η κοινοπραξία Acciona Concessiones - Μυτιληναίος - Intertoll.

Χθες, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής είπε στην Βουλή πως έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ΣΔΙΤ, ώστε να υπάρξει χάραξη του δρόμου. «Κάναμε όλες τις απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες, κτηματογράφηση της ζώνης διέλευσης. Μελέτες ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Προμελέτη οδικών και υδραυλικών έργων. Περίπου 20 μελέτες για να καταλήξουμε στην τελική χάραξη του δρόμου. Χωρίς μελέτες δεν έχεις χάραξη. Χωρίς χάραξη δεν μπορείς να πάρεις μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Χωρίς μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων δεν μπορείς να δημοπρατήσεις έργο. Τα έχουμε κάνει λοιπόν αυτά όλα βήμα – βήμα και έχουμε κάνει κάτι το οποίο συνέβη για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη στο άλλο τμήμα του ΒΟΑΚ, από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο που προωθείται μέσω παραδοσιακής σύμβασης παραχώρησης και με διόδια. Το συγκεκριμένο τμήμα, μήκους 163 χιλιομέτρων αναμένεται να κοστίσει γύρω στο ένα δισ. ευρώ. Ο κ. Καραμανλής είπε χθες πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξασφαλίστηκαν 427 εκατ. ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η χρηματοδοτική συνδρομή του Δημοσίου για τον ΒΟΑΚ. Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο πρέπει να γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται ώστε να οριστικοποιηθεί η χάραξη και να κατατεθεί στο ΥΠΕΝ η αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο, στο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η κοινοπραξία Vinci Highways - Vinci Concessions, η κοινοπραξία Acciona Concessiones - Μυτιληναίος και η ΑΒΑΞ.

Χθες, ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως «είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια που μπορούμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένα νούμερα για χρηματοδότηση. Είναι η πρώτη φορά –και γίνεται επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- που τα πρώτα χρήματα που αφορούν την χρηματοδοτική συμβολή του ελληνικού Δημοσίου θα έρθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια». Τόνισε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, δηλαδή τη συμβολή του Δημοσίου για το έργο αυτό ύψους 427 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πολύ σύντομα αυτό το έργο, το οποίο όντως ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών, μπαίνει σε μία πολύ συγκεκριμένη ρότα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύ σημαντικό έργο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα

Όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί και με τη μεγάλη διασύνδεση το 2023 και θα έχει διπλό όφελος.
akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 2% στο κόστος κατασκευής νέων κατοικιών για τον Απρίλιο

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2020. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναχωρεί από το Ηράκλειο το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν

Πρόκειται για ένα από τα πολυτελέστερα κρουαζιερόπλοια το MS Europa2 της Hapag-Lloyd, θυγατρικής εταιρίας του ομίλου TUI, που θα εκτελεί 10ήμερες κρουαζιέρες στην Ελλάδα, επισκεπτόμενο λιμάνια όπως της Κέρκυρας, του Βόλου, το λιμάνι στο Κατάκολο, τη Ρόδο αλλά και τον Πειραιά.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολική επαναφορά για τις κατασκευές: Άλμα επενδύσεων παρά την πανδημία

Κατά 15,6% αυξήθηκαν το 2020 οι επενδύσεις σε κατοικίες και κατά 9,2% στις λοιπές κατασκευές. Ραγδαία φέτος η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι «βλέπει» η Alpha Bank.