ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Δεν ήρθε η αναβάθμιση από την DBRS

Διαψεύστηκαν οι αισιόδοξοι που περίμεναν νέα αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας. Ωστόσο ο καναδικός οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, βήμα που αποτελεί προάγγελο μελλοντικής αναβάθμισης.

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για νέα αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας σε BB (low). Ωστόσο προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, βήμα που αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης για το 2020.

Σημειώνεται ότι η DBRS δίνει στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και υπήρχε προσδοκία ότι με μια νέα αναβάθμιση η DBRS, η Ελλάδα θα πλησίαζε το όριο του investment grade εξέλιξη που ενδεχομένως θα διευκόλυνε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενώ θα άνοιγε το δρόμο να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα πιο συντηρητικοί επενδυτές. Επίσης θα βοηθούσε τις τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις που ετοιμάζουν και το σχέδιο «Ηρακλής». 

Από την άλλη πλευρά αναλυτές σημειώνουν ότι οι προσδοκίες για νέα αναβάθμιση ήταν υπερβολικά φιλόδοξες δεδομένου ότι στην τελευταία αξιολόγηση του οίκου στις στις 4 Μαΐου 2019, ο οίκος είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high), θέτοντας τις προοπτικές (outlook) σταθερές από θετικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DBRS η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδύεται από την κρίση με την οικονομία να βρίσκεται σε ανοδική πορεία για τρίτο έτους, την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που εξασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για περίπου δυο χρόνια, την κυβερνητική αλλαγή με τον σχηματισμό κυβέρνησης που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις, την άρση των capital controls και τα σχέδιο «Ηρακλής» που μπορεί να συμβάλει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Σε ότι αφορά το χρέος σημειώνει ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (στο 173,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019), ωστόσο αυτό αντισταθμίζεται σε ένα βαθμό από τη μεγάλη διάρκεια των δανείων και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στον έλεγχο της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγορά της Β. Ελλάδας πόλος έλξης για τους Βαλκάνιους επιχειρηματίες

O πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος, επεσήμανε ότι πλέον η αγορά έχει αρχίσει να δέχεται κρούσεις από τα Βαλκάνια, για ανάπτυξη συνεργασιών.