ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Μποτιλιάρισμα» στα αιολικά έργα, εξετάζεται η επιβολή εγγύησης

Βάσει στοιχείων που υπάρχουν το νέο δυναμικό για τις ΑΠΕ έχει ενισχυθεί 60%, ενώ σημειώνεται συνεχής αύξηση των αιτήσεων για δημιουργία νέων προς τη ΡΑΕ.

Εκτόξευση κατά 60% του νέου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα ενταχθούν εφέτος στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, σε σύγκριση με πέρυσι, αναμένεται σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, ενώ το ενδιαφέρον για κατασκευή νέων μονάδων παραμένει αμείωτο και αυξάνεται. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, οι αιτήσεις για κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών υπερκαλύπτουν όχι μόνο τους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ αλλά και την τεχνική δυνατότητα του ελληνικού συστήματος.

Για το λόγο αυτό εξετάζεται η λήψη μέτρων (όπως η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τους υποψήφιους επενδυτές, που θα πιστοποιεί το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης) ώστε να καταγραφεί σε πιο ρεαλιστική βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) το 2021 θα ενταχθούν νέες μονάδες ισχύος 1.601 μεγαβάτ (640 MW αιολικά, 932 MW φωτοβολταϊκά, 10 MW μικρά υδροηλεκτρικά, 15 MW βιομάζα και 2 MW Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού - Θερμότητας). Το 2020 συνδέθηκαν περί τα 1.000 μεγαβάτ ενώ συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στο τέλος της προηγούμενης χρονιά ήταν 7.100 μεγαβάτ.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς τα έργα που θα ενταχθούν εφέτος είναι κυρίως αυτά που προκρίθηκαν από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια. Μέσω των διαγωνισμών αυτών - οι οποίοι σταδιακά θα επεκταθούν και στις μικρές μονάδες που αποζημιώνονται σήμερα με υψηλότερες τιμές- εξασφαλίζεται η συμπίεση του κόστους ανάπτυξης της «πράσινης» ενέργειας καθώς οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν σε μειοδοτικές δημοπρασίες ως προς την τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι:

  • Κατά τον κύκλο υποβολής αιτήσεων έκδοσης βεβαιώσεων παραγωγού (είναι το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση των επενδύσεων) τον Φεβρουάριο στη ΡΑΕ κατατέθηκαν 477 αιτήσεις συνολικής ισχύος 8,86 GW. Μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.
  • Μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκδηλώθηκε και στην τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία που προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αιολικά και φωτοβολταϊκά ισχύος, αντίστοιχα, έως 50 και έως 20 μεγαβάτ. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν αιτήσεις για 128 έργα συνολικής ισχύος 1.092 MW έναντι 350 μεγαβάτ που είναι η διαθέσιμη ισχύς στο διαγωνισμό, η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές.

Βασική αιτία για τη διατήρηση υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι και η εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) με τα μέτρα που ελήφθησαν πέρυσι για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Επίσης, η πρόβλεψη για καταβολή 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της νέας γενιάς μονάδων ΑΠΕ (και όχι για την κάλυψη ελλειμμάτων παρελθουσών χρήσεων).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος, τονίζει ο Διαχειριστής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.