ΓΔ: 911.26 -0.38% Τζίρος: 15.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:45:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τρέχει η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για «πράσινα» έργα

Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν έργα που θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου διανομής.

Εστιάζοντας στις αλλαγές που θα φέρουν στη ζωή των πολιτών οι ενεργειακές επενδύσεις, με την αξιοποίηση και πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της διασύνδεσης των νησιών, που έχει και άμεσο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς σήμερα η ηλεκτροδότησή τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πετρέλαιο ή μαζούτ.

Ανοίγοντας το ειδικό webinar «Green Energy» του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Σδούκου σημείωσε πως «η “υψηλή πολιτική” είναι επιτυχημένη όταν φτάνει χαμηλά, όταν αγγίζει τον καθένα από εμάς, σαν εργαζόμενο, σαν καταναλωτή, σαν πολίτη, όταν βελτιώνει την καθημερινότητά μας και την τσέπη μας, όταν βελτιώνει το περιβάλλον που ζούμε, δουλεύουμε και διασκεδάζουμε, όταν αφήνει, τελικά, απτό θετικό πρόσημο στη ζωή μας».

Ακόμη, όπως είπε η κα Σδούκου, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν «μια σειρά από έργα για ενίσχυση και υπογειοποίηση του δικτύου διανομής, τα οποία θα αυξήσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου. Παράλληλα, όμως θα ενισχύσουν και τη δυνατότητα διασύνδεσης περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή, «οι ΑΠΕ είναι όχι μόνο ο καλύτερος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και ο φθηνότερος». Παράλληλα, τα έργα ΑΠΕ δημιουργούν, όπως υπογράμμισε, νέες, μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ενισχύει τις ΑΠΕ με δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Σδούκου. Πρόκειται, πρώτον, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ με 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα πλήρωναν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, και δεύτερον, για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου.

Όπως έκανε γνωστό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα συζητηθεί η δεύτερη φάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων για την προώθηση της Πράσινης Ενέργειας, ενώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το μέγεθος του εγχειρήματος μπορούμε να το κατανοήσουμε καλύτερα, αν σκεφτούμε ότι μετά τον ν.3468/2006, που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, διαμορφώνεται για πρώτη φόρα ένα νέο ολοκληρωμένο αδειοδοτικό πλαίσιο από το στάδιο της έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού μέχρι και την Άδεια Λειτουργίας».

Η γενική γραμματέας υπενθύμισε ότι «το ΥΠΕΝ τον περασμένο Δεκέμβριο απέστειλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών ως το 2024, με την ισχύ που θα δημοπρατηθεί να είναι 2.1 GW για κοινούς διαγωνισμούς αιολικών και φ/β σταθμών και επιπλέον 1 GW μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών για ειδικές περιπτώσεις διαγωνισμών». Όπως εξήγησε, κάθε τεχνολογία θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον το 30% της ισχύος που θα δημοπρατείται.

Υπογράμμισε δε, ότι το ΥΠΕΝ έχει επίσης προτείνει τη διενέργεια διαγωνισμών για σταθμούς ΑΠΕ που θα συνοδεύονται από σταθμούς αποθήκευσης, αλλά και για offshore αιολικούς σταθμούς.

Στον σημαντικό όγκο έργων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, αλλά και τις τεχνολογίες που ενισχύουν τη διείσδυση των ΑΠΕ προς όφελος των επενδυτών και των καταναλωτών αναφέρθηκε απ΄ την πλευρά του ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, ειδικός επιστήμονας, διευθυντής του γραφείου Τύπου και δημοσίων Σχέσεων ΡΑΕ. «Σήμερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε υψηλή διείσδυση σε έργα ΑΠΕ», ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι με βάση και την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ, ο στόχος που τίθεται είναι «η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές και με σεβασμό στο περιβάλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστου.

Οι προκλήσεις στον χώρο των ΑΠΕ, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα, αλλά και η ανάγκη εξασφάλισης ισορροπίας αλλά και δικαιοσύνης, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους καταναλωτές στη διείσδυση των ΑΠΕ ήταν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δρ. Στέλιου Λουμάκη, προέδρου του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.

Τέλος, ο Δρ. Παναγιώτης Παπασταματίου γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μιλώντας για τις προοπτικές των ΑΠΕ, έκανε λόγο για την ανάγκη πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων για την εξασφάλιση καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας, που συνδυάζει τα οικονομικά οφέλη, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία. Τέλος, ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού προς τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και προς τους επενδυτές και τάχθηκε κατά της ισοπεδωτικής κριτικής που ασκείται προς τις ΑΠΕ. «Η αιολική ενέργεια είναι μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά πράσινες δράσεις προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι πάνω από το 30% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει να διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης, και υπενθύμισε πως η προθεσμία για την δέσμευση των κονδυλίων είναι τρία χρόνια.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ χαμηλών τιμών στις ΑΠΕ, οφέλη για τους καταναλωτές

Στον σημερινό διαγωνισμό της ΡΑΕ έλαβαν μέρος 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε τη διάθεση συνολικής ισχύος 350 μεγαβάτ σε κοινή διαδικασία, για αιολικά και για φωτοβολταϊκά, με τιμή εκκίνησης τα 53,86 ευρώ/μεγαβατώρα.
kostas-skrekas-energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι οκτώ άξονες μετάβασης σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία

Κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή είναι η εκπόνηση νέου ενεργειακού σχεδιασμού ως προς τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τίμερμανς: Επένδυση η Ελλάδα - Γιατί θα πετύχει η Πράσινη Συμφωνία

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του 2021 οι σημαντικότερες νομοθετικές αλλαγές στην ενέργεια

Σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Επίτροπος για την Ενέργεια απάντησε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.