ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην παράταση ο διαγωνισμός των 160 εκατ. για σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Τέλος Μαΐου οι προσφορές για την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα σε εννέα δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για τις 31 Μαΐου, από τις 10 Μαϊου που προέβλεπε το τεύχος δημοπράτησης, μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών σε ένα από τα μεγαλύτερα κτιριακά έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προκηρύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το διαγωνισμό που προχωρά η κρατική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ), ύψους 160 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Τα σχολεία μοιράζονται εννέα δήμους της περιφέρειας. Η ΚΤΥΠ ΑΕ έχει σε εξέλιξη και δεύτερο μεγάλο διαγωνισμό κατασκευής κτιρίων με ΣΔΙΤ: Την κατασκευή και διαχείριση 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), συνολικού προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, με τον πρώτο να περιλαμβάνει επτά κτήρια και το δεύτερο έξι.

Στον σχεδιασμό της κυβέρνηση περιλαμβάνει και η προκήρυξη τριών επιπλέον διαγωνισμών που αφορούν δικαστικά μέγαρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στον πρώτο έχει ενταχθεί η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά. Στον δεύτερο, η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Εδεσσα καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στον τρίτο η κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων σε Λαμίας και  Βόλου και η ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. 

Όπως έχει γράψει το Business Daily, οι νέοι διαγωνισμοί έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που έχουν προκηρυχθεί την τελευταία διετία και συγκεκριμένα τρεις που αφορούν την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία, το διαγωνισμό για κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και το ΣΔΙΤ για κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων στα Χανιά.

Στους τρεις διαγωνισμούς για τις φοιτητικές εστίες είχε αρχικά εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επτά διεκδικητές τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat, ΘΕΜΕΛΗ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ. Στη διεκδίκηση έχουν παραμείνει πέντε υποψήφιοι, χωρίς να είναι γνωστό αν η Archirodon που αποκλείστηκε σε κάποιους διαγωνισμούς έχει προσφύγει δικαστικά. Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για κτηριακό έργο με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύεται η σύμβαση με Palantir, μυστήριο για το Cisco Webex

Άμεσα αναμένεται να αναρτηθεί η σύμβαση της κυβέρνησης με την αμερικανική Palantir για την επεξεργασία δημόσιων δεδομένων, ενώ το υπουργείο Παιδείας διστάζει να αποκαλύψει τη σύμβαση για την τηλεκπαίδευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρώτη φορά η συντήρηση και λειτουργία μετρό από ιδιώτες

Πλησιάζει η προκήρυξη του διαγωνισμού των 400 εκατ. ευρώ για το μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο ανάδοχος θα λειτουργεί και θα συντηρεί το σύνολο των παγίων στη βασική γραμμή και στην επέκταση προς Καλαμαριά.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ρυθμούς... χελώνας τα ΣΔΙΤ για κτίρια, καθυστερούν διαγωνισμοί

Ήδη έχουν παγώσει κάποιοι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, όπως για τα επτά νέα δικαστικά μέγαρα ανά την Ελλάδα. Σε αρκετούς άλλους διαγωνισμούς καταγράφεται στασιμότητα αν και έχουν υποβληθεί προσφορές πριν από ένα ή ενάμιση χρόνο.