ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Reuters: Τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων σχεδιάζει η Ελλάδα

Το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τονίζει ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η άντληση του ποσού των τεσσάρων δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον δύο ακόμη εξόδους στις αγορές σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να συγκεντρώσει ποσό περί των τεσσάρων δις. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. 

Επιβεβαιώσει αυτής της είδησης θα σημάνει ότι το ύψος του δανεισμού της χώρας για το 2021 θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο, καθώς το οικονομικό επιτελείο προτιμά να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές χρέους, αλλά και να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να καλύψει το κόστος των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας. Άλλωστε σε σημερινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι για το τρέχον έτος θα «πέσουν» επιπλέον έξι δις. στην οικονομία. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές από οκτώ έως και 12 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή χρέους που ωριμάζει αλλά και για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. 

«Σχεδιάζουμε τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του 2021», τόνισε, ανώνυμα, κυβερνητική πηγή στο Reuters, με μία δεύτερη να προσθέτει ότι υπάρχει και η πιθανότητα εκ νέου «ανοίγματος» υπαρχόντων εκδόσεων. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι σήμερα έχει αντλήσει από τις αγορές οκτώ δισ. ευρώ, μετά την έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια και μία ακόμη έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο. 

Ταυτόχρονα το κόστος των μέτρων στήριξης αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος στα 10 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 το αντίστοιχο διαμορφώθηκε στα 24 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα λάβει περισσότερα από έξι δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.  

Η τρέχουσα περίοδος είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα προκειμένου να «βγει» στις αγορές, με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού της έχει υποχωρήσει κάτω από το 1% από περίπου 2,5% που ήταν πριν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ, ενώ διατηρεί ένα «μαξιλάρι» ύψους 30 δισ., το οποίο είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους της χώρας τουλάχιστον για την επόμενη 2ετία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει roll over των εντόκων γραμματίων που έχουν ήδη εκδοθεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας για βεβαιώσεις οφειλών

Η νέα υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστά τη θεσμοθετημένη από το Ν. 5072/2023 υποχρέωση των servicers να εγκαταστήσουν εφαρμογές και συστήματα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δανειοληπτών μέχρι την 30η Μαρτίου 2024.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής. 
Thanos Petralias, Ypourgeio Ethnikis Oikonomias & Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 12 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην Ελλάδα το 2024

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αθ. Πετραλιάς πως η αύξηση των επενδύσεων οφείλεται στους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.