ΓΔ: 888.17 1.07% Τζίρος: 26.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Reuters: Τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων σχεδιάζει η Ελλάδα

Το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τονίζει ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η άντληση του ποσού των τεσσάρων δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον δύο ακόμη εξόδους στις αγορές σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να συγκεντρώσει ποσό περί των τεσσάρων δις. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. 

Επιβεβαιώσει αυτής της είδησης θα σημάνει ότι το ύψος του δανεισμού της χώρας για το 2021 θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο, καθώς το οικονομικό επιτελείο προτιμά να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές χρέους, αλλά και να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να καλύψει το κόστος των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας. Άλλωστε σε σημερινές δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι για το τρέχον έτος θα «πέσουν» επιπλέον έξι δις. στην οικονομία. 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να δανειστεί από τις αγορές από οκτώ έως και 12 δισ. ευρώ, για αποπληρωμή χρέους που ωριμάζει αλλά και για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. 

«Σχεδιάζουμε τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του 2021», τόνισε, ανώνυμα, κυβερνητική πηγή στο Reuters, με μία δεύτερη να προσθέτει ότι υπάρχει και η πιθανότητα εκ νέου «ανοίγματος» υπαρχόντων εκδόσεων. 

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένει ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ μέχρι σήμερα έχει αντλήσει από τις αγορές οκτώ δισ. ευρώ, μετά την έκδοση 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 30 χρόνια και μία ακόμη έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο. 

Ταυτόχρονα το κόστος των μέτρων στήριξης αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος στα 10 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 το αντίστοιχο διαμορφώθηκε στα 24 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα θα λάβει περισσότερα από έξι δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE της ΕΕ, για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.  

Η τρέχουσα περίοδος είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα προκειμένου να «βγει» στις αγορές, με δεδομένο ότι το κόστος δανεισμού της έχει υποχωρήσει κάτω από το 1% από περίπου 2,5% που ήταν πριν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ της ΕΚΤ, ενώ διατηρεί ένα «μαξιλάρι» ύψους 30 δισ., το οποίο είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες αποπληρωμής του χρέους της χώρας τουλάχιστον για την επόμενη 2ετία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει roll over των εντόκων γραμματίων που έχουν ήδη εκδοθεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερή διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch με θετική προοπτική

Παρά τις σημαντικές δυσκολίες που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία ο αμερικανικός οίκος εμφανίζεται αισιόδοξος για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλη η πρόοδος των τραπεζών για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έκανε η ελληνική κοινωνία αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών σε δήλωσή του για τη σημερινή επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου τόνισε ότι παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία η χώρα μας κατάφερε να αντλήσει 1,5 δις. ευρώ με επιτόκιο της τάξης του 2,4%.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Μέσω της πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν συνολικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και 420 δόσεις για τις οφειλές προς τις τράπεζες.