ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ste, symvoulio tis epikrateias
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

«Έριξε» το ΣτΕ τη διάταξη του νόμου για την παραγραφή φορο-ελέγχων

Ευνοϊκή για τους ελεγχόμενους η απόφαση. Ορίζει ότι η παραγραφή φόρων και προστίμων δεν θα διακόπτεται με την έκδοση καταλογιστικής πράξης.

Ως αντισυνταγματικές ορίζει τις προηγούμενες αποφάσεις για την επιβολή φόρων και προστίμων από το δημόσιο  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς πλέον αντί της έκδοσης της καταλογιστικής πράξης ως έναρξη της παραγραφής ορίζεται, η κοινοποίηση στον ενδιαφερομένο της καταλογιστικής πράξης για πρόστιμα και φόρους.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι προβλέψεις του νόμου του 2014 που όριζαν, ότι η παραγραφή για επιβολή φόρων και προστίμων από το δημόσιο, διακόπτεται μόλις εκδοθεί η καταλογιστική πράξη της αρμόδιας αρχής είναι αντισυνταγματικές και άρα ανίσχυρες.

Όπως αναφέρει η απόφαση

Πρόεδρος: Ε. Σάρπ, Πρόεδρος ΣτΕ

Εισηγήτρια: Κ. Λαζαράκη, Σύμβουλος Επικρατείας

Διακοπή προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα (άρθρο 72 παρ. 11 εδ. γ Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – ν. 4174/2013)

Η διάταξη του άρθρου 72 παρ. 11 εδ. γ του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), η οποία προστέθηκε με το άρθρο πρώτο υποπαρ. Δ.2 περ. 18β του ν. 4254/2014 και ορίζει ότι η προβλεπόμενη από κείμενες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντικείμενη στις αρχές της φανερής δράσης της Διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου και, ως εκ τούτου, μη εφαρμοστέα, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες του άρθρου 36 του ΚΦΔ διατάξεις περί παραγραφής, οι οποίες παγίως προέβλεπαν ως προϋπόθεση διακοπής της προθεσμίας παραγραφής της φορολογικής αξίωσης του Δημοσίου την εντός της οικείας προθεσμίας κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχείς έλεγχοι και πρόστιμα για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.