ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Ο Ρούντι Μπαρούντι, Διευθύνων Σύμβουλος της Doha, Environment and Energy Holding. Delphi Economic Forum

Γιατί είναι αναγκαίες οι συμφωνίες για τις ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο

Οι χώρες της Αν.Μεσογείου που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων τους είναι εκείνες που έχουν διευθετήσει τα θαλάσσια σύνορά τους με τους γείτονές τους, σύμφωνα με τον Ρ. Μπαρούντι.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι παραγωγοί φυσικού αερίου μόνο με την προηγούμενη διευθέτηση των θαλάσσιων ορίων τους, δήλωσε ο κ. Ρούντι Μπαρούντι, Διευθύνων Σύμβουλος της Doha, Environment and Energy Holding, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Η βιομηχανία πρέπει να βασίζεται σε ένα ισχυρό και σταθερό θεμέλιο, το οποίο θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, θα προστατεύεται από μεγαλύτερη περιφερειακή σταθερότητα και θα τροφοδοτείται από διμερή και ακόμη και πολυμερή συνεργασία», δήλωσε ο κ. Μπαρούντι, τη δεύτερη ημέρα του Φόρουμ.
 
«Η διασφάλιση της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε τα επίπεδα εξωτερικής συμμετοχής που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης υπεράκτιας βιομηχανίας φυσικού αερίου» συμπλήρωσε ο κ. Μπαρούντι. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, οι μόνες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων τους - κυρίως της Αιγύπτου και του Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου - είναι εκείνες που έχουν διευθετήσει τουλάχιστον τα θαλάσσια σύνορά τους σε συμφωνίες αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με τους γείτονές τους.
 
«Ό,τι άλλο συμβαίνει, η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη του υπεράκτιου ενεργειακού δυναμικού είναι να συμφωνήσουμε γραπτώς τα σχετικά σύνορα από τους γείτονες», πρόσθεσε ο ο κ. Μπαρούντι, ο οποίος έχει εργαστεί σε πολλά μέρη του ενεργειακού τομέα για περισσότερα από 40 χρόνια. «Χωρίς συμφωνία για ΑΟΖ δεν υπάρχει ροή εσόδων», είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο  κ. Μπαρούντι υπήρξε υποστηρικτής του διαλόγου, της ειρήνης και της συνεργασίας για τα όρια και τους πόρους της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η επιτυχής εκμετάλλευση θα παρείχε στις χώρες παραγωγής φυσικού αερίου σημαντικά κέρδη εισοδήματος.

Τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα «επέτρεπαν άνευ προηγουμένου επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές, οι οποίες επίσης θα ενίσχυαν τόσο την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα όσο και την ικανότητά τους να εξαλείψουν τη φτώχεια», δήλωσε.
 
Αναμένει επίσης μεγάλα οφέλη  ακόμη και σε χώρες που δεν είναι παραγωγικές. «Ακριβώς για να αναφέρω μερικά παραδείγματα, οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν, ορισμένες γειτονικές χώρες θα κερδίσουν έσοδα διαμετακόμισης από αγωγούς που διασχίζουν την επικράτειά τους, ορισμένες θα αναπτύξουν βοηθητικούς τομείς υποστήριξης που ασχολούνται με τα πάντα, από την τροφοδοσία και τη νομιμοποίηση έως τη συντήρηση και τις τηλεπικοινωνίες»,  τόνισε στο περιθώριο της εκδήλωσης.
 
«Δεν χρειάζεται να αναφέρω το αυξημένο ενδιαφέρον για διασυνοριακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας γαλάζιας οικονομίας που επιτρέπει σε όλους τους θαλάσσιους τομείς να βελτιώσουν τον συντονισμό και την ισχυρότερη προστασία για αυτό το κρίσιμο οικοσύστημα”, ανέφερε και πρόσθεσε: «Πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλιεία, τουρισμός, εξόρυξη, ναυτιλιακές γραμμές - όλα έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στην εξασφάλιση υπεύθυνης διαχείρισης όλων των σχετικών πόρων. Και όλοι κερδίζουν από την εμπειρία».
 
Ο κ.  Μπαρούντι, ο οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων και εταιρειών σε τρεις ηπείρους και βοήθησε στην εκπόνηση σημαντικών τμημάτων της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι  η πρόσβαση στο υποθαλάσσιο αέριο απαιτεί ασφαλή και συμφωνηθέντα σύνορα και να αξιοποιηθεί στο έπακρο μια περιφερειακή ενέργεια.
 
 Η ενεργειακή έκρηξη  συνεργασίας εξαρτάται από τον προσεκτικό σχεδιασμό. Κάθε χώρα, είπε, θα χρειαζόταν «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την έγκαιρη δημιουργία και συνετή διαχείριση ενός ενεργειακού τομέα μεγάλης κλίμακας».
 
Μεταξύ των προτεραιοτήτων του, αυτό το σχέδιο πρέπει να επιδιώκει να συνδυάσει τη βιομηχανία με τους σχετικούς οργανισμούς με τρόπους που να αποτρέπουν τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση ώστε να αποτρέψουν ατυχήματα που απειλούν τόσο την ανθρώπινη ζωή όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για άλλους τομείς», δήλωσε ο Μπαρόντι στους συμμετέχοντες.
 
«Η Μπλε Οικονομία μάλιστα βοηθά στη χρηματοδότηση της τελικής μετάβασης σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μέλλον». Τόνισε επίσης ότι ενώ οι χαμηλότερες εκπομπές κατέστησαν το φυσικό αέριο βασικό καύσιμο για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όλοι οι παίκτες στο περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι θα πρέπει να προετοιμάζονται για αυτήν τη μετάβαση  από τώρα.
 
«Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική λεκάνη της Med Med πρέπει να απομακρυνθεί από τον άνθρακα και το βαρύ μαζούτ και προς το καθαρότερο φυσικό αέριο», εξήγησε ο Μπαρούντι.
 
«Σημαίνει επίσης ότι οι νομοθέτες πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν σοβαρά υπόψη το περιβάλλον, για παράδειγμα σχεδιάζοντας προοδευτικούς και εφαρμόσιμους κανονισμούς που θα ενθαρρύνουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» ανέφερε στην ομιλία του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία στην Ευρώπη για το αέριο: Μείωση κατανάλωσης με πολλές εξαιρέσεις

Εξαιρέσεις για κράτη - μέλη και περιορισμό του ρόλου της Κομισιόν προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για ευρωπαϊκή στήριξη της βιομηχανίας

Η ελληνική πρόταση έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης τονίζει σε επιστολή του ο Κυρ. Μητσοτάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίθετος ο ΣΕΒ στην πρόταση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ «η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει, ήδη, πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και αυξημένο κόστος για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Σε συμφωνία οδηγείται η Ε.Ε. για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Πράσινο φως φαίνεται να παίρνει το τροποποιημένο σχέδιο της Κομισιόν για την κατανάλωση φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο. Τι προβλέπει, ποιες είναι οι αλλάγές.