ΓΔ: 909.4 0.59% Τζίρος: 28.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:49:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Διπλά κεφάλαια διεκδικεί η κυβέρνηση για φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης

Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για να αυξηθούν στα 7,8 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν φέτος στη χώρα και να επιταχυνθεί δραστικά η οικονομική ανάκαμψη.

Ανεβάζει για φέτος στα 7,8 δισ. ευρώ τον πήχη των διεκδικήσεων για τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης το οικονομικό επιτελείο και ετοιμάζεται για σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να προχωρήσουν νευραλγικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλα επενδυτικά έργα που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας και το πέρασμα της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Το σχέδιο προβλέπει μαζί με τις προκαταβολές των 3,9 δισ. ευρώ να εισρεύσουν στη χώρα άλλα περίπου 3,9 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση από τα οποία τα 1,72 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ δάνεια.

Αρμόδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι ο στόχος είναι φιλόδοξος και κάνουν λόγο για δύσκολο παζάρι με τους Θεσμούς που θα συνεχιστεί μέχρι το παρά ένα της εκταμίευσης των προκαταβολών. Το μεγάλο αγκάθι είναι, σύμφωνα με τον κανονισμό του Ταμείου, ότι οι δόσεις θα εκταμιεύονται εφόσον μετά από εξονυχιστικό έλεγχο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αποφαίνονται ότι τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τα κριτήρια, τα πεδία των μεταρρυθμίσεων και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των επενδυτικών έργων.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιείται το πέναλτι που προβλέπει ακύρωση των κονδυλίων. Λόγω των αυστηρών όρων που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου και του μηχανισμού εκταμίευσης των πόρων δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, καθώς τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026.

Κυβερνητική πηγή, δίνοντας μία ακόμα διάσταση του πλαισίου τόνιζε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν υπερβάσεις θα πρέπει τα επιπλέον ποσά ή να καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πράγμα που θα προκαλέσει επιβαρύνσεις στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, ή από το συμψηφισμό δαπανών που έχουν περισσέψει από έργα με κονδύλια από άλλα όπου έχει υπάρξει υπέρβαση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό μπορούμε να απορροφήσουμε φέτος πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13%, προσθέτοντας ότι «θα επιδιώξουμε να πετύχουμε μεγαλύτερο ποσό». Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2022 έως και το 2026 η Ελλάδα θα ωφελείται κάθε χρόνο με πόρους ύψους 5,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ενεργοποιηθεί τέσσερα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, που θα αφορούν αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων ύψους 375 εκατ. ευρώ, η διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος ύψους 260 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα με το κονδύλι να ανέρχεται στα 520 εκατ. ευρώ και το «Εξοικονομώ» με 420 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «ψαλίδι» 12,3 δισ. σε μέτρα στήριξης: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δραστική δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της μείωσης των μέτρων στήριξης προβλέπει το νέο πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Ανάπτυξη 6,2% το 2022 με ρεκόρ αύξησης επενδύσεων κατά 30%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία εμπόδια στις Βρυξέλλες για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Προβληματίζουν τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού οι προτάσεις για κίνητρα συγχωνεύσεων, φόβοι για δημιουργία μονοπωλίων. Διαβουλεύσεις για αλλαγές πριν την επίσημη κατάθεση του σχεδίου, σήμερα, από τον Θ. Σκυλακάκη.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η λίστα με τα προαπαιτούμενα για τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, στο κράτος, στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, που θα επιτηρούνται από την Κομισιόν, εντάσσει η κυβέρνηση στο σχέδιο αξιοποίησης του νέου ευρωπαϊκού «πακέτου».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου του υπ. Οικονομικών για συγκέντρωση ρευστότητας

Μετά την άντληση 2 δισ. με ιδιωτική τοποθέτηση 30ετών ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ περιμένει τις ανακοινώσεις του οίκου Fitch, την Παρασκευή, για να προχωρήσει και σε νέα έκδοση τίτλων. Έντονη η πίεση λόγω πανδημίας στα κρατικά ταμεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 40 βήματα για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα

Με αιχμή την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και την σταδιακή άρση των φορολογικών βαρών το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του '21 για την έξοδο από την κρίση.