ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιούνκερ: Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι από τα καλύτερα στην ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν: «Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα».

Το πρόγραμμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με  τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο ίδιος, στo πλαίσιo των συζητήσεων του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υποστήριξε παράλληλα ότι θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο.

O κ. Γιούνκερ είπε ότι η πανδημία ήταν για όλους ένα μεγάλο σοκ και ότι μπορεί η αρχική αντιμετώπιση της ΕΕ να μην ήταν καλά συντονισμένη, ωστόσο στην πορεία η ΕΕ είχε μία καλή στάση.  

Την εποχή της διακυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, η Ευρώπη έπρεπε να βρει τρόπο να στηρίξει καλύτερα την άμυνά της, καθώς ο Τραμπ χειριζόταν θέματα άμυνας διαφορετικά και αυτό δυσκόλευε τις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ.  Από τότε που ο Τραμπ  έφυγε από την εξουσία, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν αισθητά.

Ο κ. Παπαχελάς είπε ότι υπάρχουν φήμες ότι από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Τραμπ είχε μία προτίμηση στον κ. Γιούνκερ. Σε αυτό το σχόλιο, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οι σχέσεις με τον κ. Τραμπ ήταν πάντα μία πρόκληση. «Όταν τον επισκέφτηκα τον Ιούλιο 2018, προσπάθησα να τον κάνω να καταλάβει καλύτερα τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι δεν είναι μία εφεύρεση για να στρέφεται εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.  Μάλιστα του χάρισα μία φωτογραφία του Στρατηγού Πάτον που είναι θαμμένος στο Λουξεμβούργο.  Ωστόσο δεν νομίζω ότι ο Trump κατάλαβε ποτέ τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η προσπάθεια για παγκόσμια σταθερότητα απαιτεί τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά.
«Μάλιστα δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ ταξιδεύει με συμβατικές πτήσεις και ότι δεν έχει δικό του αεροσκάφος», συμπλήρωσε.

Η προσπάθεια για προσέγγιση της ΕΕ με την Κίνα θεωρεί ότι είναι βιαστική.  «Η Κίνα είναι ανταγωνιστής και εχθρός μας, δεν πρέπει να είμαστε τόσο αφελείς.  Πρέπει να έχουμε μία προσεκτική προσέγγιση με την Κίνα», είπε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τις σχέσεις του με τον Ρώσο ηγέτη Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι είχαν πάντα μεγάλο βαθμό δυσκολίας.  Ωστόσο το γεγονός ότι είχε ευχέρεια να μιλά καλά γερμανικά βοηθούσε τις συζητήσεις τους. «Με τη Ρωσία έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων, όμως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, είναι γείτονάς μας, πρέπει ωστόσο να βρούμε άλλους τρόπους προσέγγισης με τους Ρώσους, μέσα από τον πολιτισμό και σε ένα βαθμό, μέσα από τις εμπορικές μας σχέσεις», τόνισε.

Για τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στην αρχή της ηγεσίας του είχε καλύτερη άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στην πορεία απομακρύνθηκε από τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Το γεγονός ότι υπήρχε διάσταση απόψεων για το θέμα της Κύπρου, δυσκόλευε τις σχέσεις.  «Εγώ πάντα υποστήριζα τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου, καθώς η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας». 

Για την κρίση στην χώρα μας και τον κίνδυνο αποχώρησης από την Ευρωζώνη, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, είπε ότι πάντα είχε σεβασμό για τους Έλληνες και αναγνώριζε τις θυσίες που έκαναν. Η φράση που χρησιμοποιούσε όταν αναφερόταν στην χώρα μας ήταν «Να βοηθάμε και να σεβόμαστε την Ελλάδα, γιατί είναι ένα σπουδαίο έθνος».
 
Αναφερόμενος στην στάση της Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, είπε ότι γνώριζε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ήθελε την αποχώρηση της χώρας μας.
 
«Το 2015 ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόσο η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη – μέλη, μου έλεγαν ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρατήσω την Ελλάδα στη σφαίρα αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς αυτό είναι υπόθεση των κρατών–μελών. Εγώ απάντησα ότι βάσει της Συνθήκης της ΕΕ, η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό της ΕΕ και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της ΕΕ. Τελικά, η Άνγκελα Μέρκελ ενστερνίστηκε την άποψή του ότι ήταν προς όφελος της ΕΕ να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», απάντησε.

«Η αποχώρησή της κας. Μέρκελ σημαίνει ότι η ΕΕ θα αναζητήσει έναν άλλον δυναμικό ηγέτη να την αντικαταστήσει;» ρώτησε ο κ. Παπαχελάς. «Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα η ΕΕ να κυβερνάται από έναν ηγέτη. Ούτε η Γερμανία ούτε και η Γαλλία έχουν αποκλειστικότητα στην ηγεσία της ΕΕ, δεν είναι μονοπώλιο, η ΕΕ είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που έχει ανάγκη και βασίζεται και στα μεσαία και μικρού μεγέθους κράτη-μέλη τους.  Μην ανησυχείτε για την Γερμανία, εμπιστευτείτε τους φίλους σας στην Ευρώπη» είπε κλείνοντας την συνομιλία του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Olga Kefalogianni, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεφαλογιάννη: Έμφαση σε αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται με πόρους του ΤΤΑ συνολικού ύψους περίπου 387 εκατομμυρίων ευρώ και τα οποία διαρθρώνονται σε τέσσερις άξονες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εντός Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι τα κράτη - μέλη που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης πριν τις 30 Απριλίου (όπως η Ελλάδα), θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου.
EY Ellados, Papazoglou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Παπάζογλου: Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα

Ιστορική ευκαιρία αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα που απαιτεί όμως και μία ιστορική προσπάθεια ώστε η χώρα να καλύψει το έδαφος που έχασε τα τελευταία είκοσι χρόνια, επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπάζογλου, ενώ αναφέρεται στους τομείς που πρέπει να δοθεί έμφαση.
Vestager, Komision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεστάγκερ: Πρώιμη η συζήτηση για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

«Το βρίσκω λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο οικονομικών κινήτρων, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη τόσα πολλά να κάνουμε» , υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι πρόγραμμα τόνωσης επενδύσεων για την Ελλάδα

«Παραχωρούμε την πλήρη δικαιοδοσία στις τράπεζες που θα αξιολογούν την επένδυση, γιατί στόχος είναι οι επενδύσεις να μην καταλήξουν κουφάρια», υποστήριξε ο διοικητής της ειδικής υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης

Συνολικά, σημειώνει ο οίκος, ο θετικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από τις απρόσκοπτες εγκρίσεις εκταμιεύσεων και την κατανομή των πόρων για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.