ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
money, cash, euro
Φωτο: Shutterstock

Νέο σχέδιο για τα χρέη της πανδημίας: Οι 48 δόσεις θα γίνουν 72

Στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν όλες οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτές που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια.

Χρονικές «ανάσες» στην αποπληρωμή των χρεών στο Δημόσιο που μπορεί να φθάσουν έως και τους 72 μήνες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να διευκολύνει την επανεκκίνηση νευραλγικών κλάδων της οικονομίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, καθώς και αυτών που θα γεννηθούν φέτος με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η στήριξη να είναι στοχευμένη και ανάλογη με τις πραγματικές οικονομικές αντοχές και τις προοπτικές των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο η ρύθμιση να είναι ολιστική δηλαδή να ισχύει και για τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του φθινοπώρου σε συνάρτηση με τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία και τις δημοσιονομικές εξελίξεις. Οι δανειστές παραδοσιακά είναι αντίθετοι σε ρυθμίσεις οφειλών σε πολλές δόσεις καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η κουλτούρα των πληρωμών, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις για την επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, η διευθέτηση των χρεών είναι το μοναδικό ανοιχτό κεφάλαιο όσον αφορά στο νέο κύμα των μέτρων στήριξης για την επόμενη ημέρα,.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία να αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να διευκολύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το 2022 και μετά όταν, θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν τόσο τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν «παγώσει» μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, όσα και τα ποσά από τις επιστρεπτέες προκαταβολές των επτά κύκλων που φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ και πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο. 

Με την αγορά να πιέζει για περισσότερες δόσεις εξόφλησης των οφειλών, καθώς  η ειδική ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων  για την εξόφληση των χρεών που γεννήθηκαν στο πρώτο lockdown δεν επαρκεί για να καλύψει τις πληγές που έχει ανοίξει η υγειονομική κρίση στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια όπως:

  • Ρύθμιση – πακέτο για όλα τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Στο σενάριο αυτό θα μπορούσαν να ενταχθούν οι οφειλές από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ αλλά και οι ενισχύσεις που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει εν μέρει να επιστραφούν στο κράτος. Με τα σημερινά δεδομένα φόροι και ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ενώ ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να καταβληθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.
  • Αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε πάνω από 60 και έως 72 με επιτόκιο 2,5% με διατήρηση των 24 άτοκων δόσεων.

Ποιους καλύπτει η ρύθμισης 24 - 48 δόσεων

Επισημαίνεται ότι  η έκτακτη ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 χαμηλότοκων δόσεων αφορά:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου - Ιουνίου 2020.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενους που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο - Ιούνιο.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς δεν θα σας... δαγκώσουν τα τεκμήρια: Ποιες αλλαγές ισχύουν φέτος

Ποια είναι τα εισοδήματα που προέρχονται από κυβερνητικά μέτρα στήριξης και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Ποιες είναι οι 17 κατηγορίες εισοδημάτων που καλύπτουν τεκμήρια.
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εντεκάδα των αλλαγών στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης

Οι μεταβολές για αποδείξεις, τεκμήρια, τα ενοίκια, κρατικές ενισχύσεις, δαπάνες για ανακαινίσεις κατοικιών, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορολογική κατοικία, δωρεές, μετοχές και ηλεκτρικά οχήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, σήμερα η συμφωνία με Θεσμούς

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενοι από την υγειονομική κρίση και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.