ΓΔ: 1448.26 0.91% Τζίρος: 72.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:13:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνουν» οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο

Παρέμβαση υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής παύσης των εργασιών της εταιρίας στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο, άσκησε μεταξύ άλλων και ο Δήμος Αμυνταίου.

Την αναστολή όλων των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου στην θέση «Αετοράχη Νυμφαίου Φλώριας» και την απομάκρυνση των μηχανημάτων της εταιρίας που βρίσκονται σταματημένα στο δρόμο, 1 χλμ. πριν την είσοδο του οικισμού», αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο στην Φλώρινα, που εξέτασε την αίτηση προσωρινής αναστολής των εργασιών που κατέθεσαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις "Καλλιστώ" και "Αρκτούρος", ο Σύλλογος "Απανταχού Νυμφαιοτών" και ο Σύλλογος "Φίλων Νυμφαίου".

Παρέμβαση υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής παύσης των εργασιών της εταιρίας στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο, άσκησε με παρέμβασή του και ο Δήμος Αμυνταίου, που με δικό του νομικό παραστάτη ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων του Νυμφαίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου 2021, όπου θα εξεταστούν τόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων αλλά και της εταιρίας.

Με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις "Αρκτούρος" (που έχει το Καταφύγιο του έξω από το Νυμφαίο) αλλά και η "Καλλιστώ" («τρέχει» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα που αποτελεί υποχρέωση της χώρας και ένα από τα παραδοτέα του έργου LIFE-IP 4 Natura που εκπονεί ο οργάνωση για την διάσωση της άγριας ζωής και της αρκούδας στην Πίνδο), τονίζουν ότι «η αδειοδότηση και έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω Αιολικού πάρκου δεν έχει λάβει υπόψη τις συσωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματατης περιοχής», ότι το έργο στηρίζεται σε «μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008» επισημαίνοντας ότι "13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, συνθήκες και την περιβαλλοντική νομοθεσία".

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, οι κάτοικοι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο έξω από τον οικισμό για να αποτρέψουν την είσοδο των μηχανημάτων στο δάσος, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, ενώ τα μέλη της επιτροπής τους μίλησαν για «μια πρώτη μικρή νίκη του Νυμφαίου, επί της διάσωσης του δάσους και τη διατήρησης του παρθένου Οικοσυστήματος της περιοχής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομβικά τα υπεράκτια αιολικά για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Hexicon Power Μικέλη Χατζηγάκη, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 πέτυχε η ΔΕΗ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος ανέπτυξε νέες δραστηριότητες (τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροκίνηση, λιανική μέσω της εξαγοράς της Κωτσόβολος) και ξεκίνησε τη διείσδυση σε τρίτες χώρες αρχής γενομένης από την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιβαλιώτης: Η νέα Κομισιόν να παραμείνει στη κούρσα της πράσινης μετάβασης

Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που συνεπάγεται μια «τροχιά» επίτευξης των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, εστιάζοντας στον τομέα της εξοικονόμησης και της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Η πρόταση ΡΑΑΕΥ για τις γραμμές διασύνδεσης υπονομεύει τα έργα ΑΠΕ

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ κινείται ενάντια στο πνεύμα του νομοθέτη, καθώς ο νόμος δεν κάνει καμία μνεία στη δημιουργία διακριτής περιουσιακής βάσης για τα έργα επέκτασης του συστήματος, τονίζει ο Διαχειριστής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.