ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνουν» οι εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου στο Νυμφαίο

Παρέμβαση υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής παύσης των εργασιών της εταιρίας στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο, άσκησε μεταξύ άλλων και ο Δήμος Αμυνταίου.

Την αναστολή όλων των εργασιών κατασκευής του αιολικού πάρκου στην θέση «Αετοράχη Νυμφαίου Φλώριας» και την απομάκρυνση των μηχανημάτων της εταιρίας που βρίσκονται σταματημένα στο δρόμο, 1 χλμ. πριν την είσοδο του οικισμού», αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο στην Φλώρινα, που εξέτασε την αίτηση προσωρινής αναστολής των εργασιών που κατέθεσαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις "Καλλιστώ" και "Αρκτούρος", ο Σύλλογος "Απανταχού Νυμφαιοτών" και ο Σύλλογος "Φίλων Νυμφαίου".

Παρέμβαση υπέρ της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής παύσης των εργασιών της εταιρίας στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο, άσκησε με παρέμβασή του και ο Δήμος Αμυνταίου, που με δικό του νομικό παραστάτη ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων του Νυμφαίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 3 Ιουνίου 2021, όπου θα εξεταστούν τόσο οι ισχυρισμοί των κατοίκων αλλά και της εταιρίας.

Με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις "Αρκτούρος" (που έχει το Καταφύγιο του έξω από το Νυμφαίο) αλλά και η "Καλλιστώ" («τρέχει» το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αρκούδα που αποτελεί υποχρέωση της χώρας και ένα από τα παραδοτέα του έργου LIFE-IP 4 Natura που εκπονεί ο οργάνωση για την διάσωση της άγριας ζωής και της αρκούδας στην Πίνδο), τονίζουν ότι «η αδειοδότηση και έγκριση εγκατάστασης του εν λόγω Αιολικού πάρκου δεν έχει λάβει υπόψη τις συσωρευτικές επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματατης περιοχής», ότι το έργο στηρίζεται σε «μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έγινε το 2008» επισημαίνοντας ότι "13 χρόνια μετά είναι απαραίτητη μία νέα επικαιροποιημένη μελέτη που θα είναι εναρμονισμένη με τους νέους όρους, συνθήκες και την περιβαλλοντική νομοθεσία".

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, οι κάτοικοι που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στο μπλόκο έξω από τον οικισμό για να αποτρέψουν την είσοδο των μηχανημάτων στο δάσος, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς, ενώ τα μέλη της επιτροπής τους μίλησαν για «μια πρώτη μικρή νίκη του Νυμφαίου, επί της διάσωσης του δάσους και τη διατήρησης του παρθένου Οικοσυστήματος της περιοχής».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία έργο του ΕΣΠΑ για σχεδιασμό μικρών ανεμογεννητριών

Το έργο έχει στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ανοίγματος της αγοράς για τις μικρές επιχειρήσεις και να υπάρξουν στο μέλλον υψηλής εκπαίδευσης νέοι μηχανικοί στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής.
Κώστας Σκρέκας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

K. Σκρέκας: Έως 70% φθηνότερα τα φωτοβολταϊκά από τον λιγνίτη

Ο υπ. Ενέργειας τόνισε ότι σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι νέοι, πιο φιλόδοξοι στόχοι που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν επενδύσεις σε ΑΠΕ, δίκτυα και αποθήκευση.
wind-farms
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά να προωθηθεί ταχύτερα η 2η δέσμη μέτρων απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας και να επιταχυνθεί η ψηφιοποίησή της και την απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των επιμέρους υπηρεσιών και βημάτων.