ΓΔ: 2074.42 -5.75% Τζίρος: 680.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ADMHE-Ypobryxia-syndesh
Φωτό: ΑΠΕ

Θετικό σήμα στη διεθνή αγορά η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Θετικό σήμα προς την ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου, ενώ ακολουθεί και η διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική που θα οδηγήσει σε τερματισμό της παραγωγής ρεύματος από τις ακριβές και ρυπογόνες μονάδες του νησιού.

Αυτά επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης σε δηλώσεις προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ με αφορμή την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων, θαλάσσιων και χερσαίων, του έργου Πελοπόννησος - Κρήτη.

Ο κ. Μάργαρης σημειώνει ότι για την κατασκευή του έργου χρειάστηκαν ειδικές μελέτες και προδιαγραφές του εξοπλισμού καθώς η διασύνδεση κατέρριψε σειρά ρεκόρ: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς.

Ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή των καλωδίων και του εξοπλισμού για την διασύνδεση Ηράκλειο - Αττική. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός του 2023, γεγονός που θα μειώσει το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αντίστοιχα την επιβάρυνση των καταναλωτών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποβρύχιο καλώδιο ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Εξοικονόμηση 3,7 δισ. ευρώ ως το 2034 από τις νέες διασυνδέσεις

Η πλήρης διασύνδεση νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα θα αποφέρει σωρευτική ελάφρυνση 3,7 δισ. ευρώ στους καταναλωτές έως το 2034, μειώνοντας σημαντικά τις χρεώσεις ΥΚΩ, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.
Μάνος Μανουσάκης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Αναθεώρηση του δεκαετούς επενδυτικού σχεδίου, ο νέος προγραμματισμός

Σε αναθεώρηση του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 προχωρά ο ΑΔΜΗΕ, με αυξήσεις κόστους κατά 1,5 δισ., μεταθέσεις σε κομβικές διασυνδέσεις νησιών και Ιταλίας και νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Λογότυπο ΑΔΜΗΕ κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Πώς επηρεάζει η αύξηση κεφαλαίου καταναλωτές και αγορά

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις άνω των 8 δισ. έως το 2034, με νέες εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις που στηρίζουν φθηνότερο ρεύμα και ενισχύουν τον ανταγωνισμό.
Καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Διαδικασία αύξησης κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ κατά 1 δισ. ευρώ, με μετρητά και έκδοση 1 δισ. νέων μετοχών. Θα υπάρξει δικαίωμα προτίμησης, ενώ η State Grid έχει 24%. Τα έσοδα θα κατευθυνθούν σε νέες διασυνδέσεις.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ για ΑΔΜΗΕ: Θεσμική υπευθυνότητα στις αναφορές για αύξηση κεφαλαίου

Πηγές του ΥΠΕΝ τονίζουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ αφορά το δημόσιο συμφέρον λόγω της σημασίας των ενεργειακών υποδομών και απαιτεί υπευθυνότητα με βάση τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και της κεφαλαιαγοράς.