ΓΔ: 1367.48 -1.67% Τζίρος: 84.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:18:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πέρασε το «τσεκάπ» από Κομισιόν η Ελλάδα: Οι έπαινοι και οι αστερίσκοι

Αποδεσμεύεται η δόση των 748 εκατ. ευρώ, καθώς προχώρησαν επαρκώς οι μεταρρυθμίσεις. Σύσταση στην κυβέρνηση να μην περάσει στο Δημόσιο ο φορέας που θα αγοράζει κατοικίες από πλειστηριασμούς.

Εύσημα αλλά και αστερίσκους για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνει η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία, όπως άλλωστε αναμενόταν, προτείνει στο Eurogroup να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και μάλιστα εν τω μέσω της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει αρκετές καθυστερήσεις.

Στην έκθεση γίνεται πλήρης αναφορά όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε χθες σε εφαρμογή και για τα φυσικά πρόσωπα. Έμφαση δίνεται και στην επέκταση του «Σχεδίου Ηρακλής», για το οποίο τονίζεται ότι βοήθησε τα μέγιστα ώστε τα NPLs να υποχωρήσουν στο 30,2% των συνολικών δανείων στα τέλη του 2020 από 40% που ήταν το 2019. Επιπρόσθετα οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν καλή κεφαλαιακή επάρκεια, αν και υπάρχουν κίνδυνοι, κυρίως από τα αναμενόμενα νέα NPLs που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας. 

Για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα η Κομισιόν φροντίζει να προσθέσει ότι ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί μέσω του οποίου θα γίνεται η πώληση και η επαναμίσθωση για 12 έτη των ακινήτων νοικοκυριών δεν θα πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στα δημόσια έσοδα και δημοσιονομικό κόστος. 

Μνεία υπάρχει και για τον ΕΝΦΙΑ, με την Κομισιόν να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε επιτυχημένη ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Όμως η μείωση του ΕΝΦΙΑ –την οποία έχει προαναγγείλει  το οικονομικό επιτελείο – δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022 και πιθανώς να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή τον Αύγουστο του επόμενου έτους. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως η κτηματολογική μεταρρύθμιση, η Ελληνική Εταιρεία Περιουσιακών στοιχείων, οι ιδιωτικοποιήσεις συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού και ορισμένων περιφερειακών λιμένων, κ.ά.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία 

Στην έκθεση τονίζεται ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό, ενώ τονίζεται ότι η κυβέρνηση έλαβε μία σειρά γενναίων μέτρων προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά από το πλήγμα της πανδημίας. «Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης υποστηρίζονται από την ΕΕ, ιδίως μέσω του νέου χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη της απασχόλησης (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», επισημαίνεται. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε σχέση με τις Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής, καθώς αναμένεται ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 4,1% και θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση στο 6% το 2022. Η ανεργία θα διατηρηθεί σταθερά άνω του 16%, φθάνοντας το 2021 στο 16,3% και υποχωρώντας οριακά στο 16,1% το επόμενο έτος.

Komision, Ellada

 

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών 

Σταθερά εκτός στόχων θα παραμείνουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, σε μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε ισχύ μία σειρά προγραμμάτων στήριξης. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί φέτος στο 7,3% και θα υποχωρήσει στο 0,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. 

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι διατηρούνται και εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, η οποία εάν καταστεί αρνητική θα αναγκάσει την κυβέρνηση να διατηρήσει «ζωντανά» αρκετά μέτρα στήριξης, γεγονός που θα έχει περαιτέρω επίπτωση στα δημοσιονομικά μεγέθη. 

Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με το πραγματικό κόστος των κρατικών εγγυήσεων και των επιστρεπτέων προκαταβολών που παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ των κινδύνων συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση μεταναστευτικών ροών που θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική ισορροπία. Τέλος, η πρόβλεψη προϋποθέτει πλήρη εκτέλεση των ανώτατων ορίων του προϋπολογισμού.

 

Η βιωσιμότητα του χρέους 

Στο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα του ελληνικού χρέους η Κομισιόν εκτιμά ότι θα ακολουθήσει καθοδική πορεία μετά το τρέχον έτος, ενώ θα διαμορφωθεί στο 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας και θα υποχωρήσει χαμηλότερα από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. 

Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν αυξημένες βραχυπρόθεσμα κυρίως λόγω του υψηλού πρωτογενούς ελλείμματος. Τα κεφάλαια που θα προέλθουν μέσω δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συμβάλουν στις υψηλότερες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2021-2022.

Τα επόμενα χρόνια, οι ανάγκες χρηματοδότησης αναμένεται να είναι μέτριες και να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ έως το 2030, τονίζει η Επιτροπή. Μετά από μια περίοδο αυξημένων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών το 2030, που συνδέεται με την έναρξη αποπληρωμής των δανείων που επεκτάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας και μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής των τόκων των δανείων της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένεται να παραμείνουν σε πτωτική πορεία και να φθάσουν το 13% του ΑΕΠ έως το 2060.

 

Σταϊκούρας: Η Κομισιόν αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης 

Την ικανοποίησή του για την έκθεση της Επιτροπής εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του. Όπως αναφέρει,

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη 10η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.

Πρόκειται για την 7η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Και για την 5η Έκθεση που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει – διεθνώς – η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού, ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι επιστέγασμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, καθώς και της άριστης συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του Πρωθυπουργού. Η Έκθεση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη, εν μέσω πανδημίας, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως υπογραμμίζεται, αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς-κλειδιά για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επισημαίνει ότι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για το 2021 και το 2022, και τα οποία περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και των επενδύσεων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζονται για τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας πως η παροχή ρευστότητας προς τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να τονωθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προβλέπει, μετά τη σημαντική ύφεση που κατεγράφη πέρυσι, λόγω κυρίως της μεγάλης συμμετοχής του τουρισμού στο ΑΕΠ και της δομής της οικονομίας, ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και το 2022, η οποία θα υπερκαλύψει μέσα στην προσεχή χρονιά τις απώλειες του 2020. Αναδεικνύει την αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να προσδώσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τη συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Τονίζει τη σημασία της πλήρους ενεργοποίησης του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Καλωσορίζει την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, που, όπως σημειώνεται, αναμένεται να επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες και να στηρίξει την προσπάθειά τους να περιορίσουν το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων σε μονοψήφιο νούμερο το 2022, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επικροτεί την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της άσκησης επανυπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, η ολοκλήρωση του “οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο νέος εργασιακός νόμος, οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των έργων στρατηγικής σημασίας – συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στο ΤΑΙΠΕΔ –, η βελτίωση του πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η πρόοδος που σημειώνεται στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων (με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό, τα περιφερειακά λιμάνια κ.ά.), του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών.

Τέλος, δίνει το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της 5ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.  Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 4η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω πιστοποιούν ότι η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι – πολίτες και πολιτεία – στον τομέα της οικονομίας, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όπως, επίσης, αναγνωρίζεται και από τις διεθνείς αγορές και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ωστόσο, η αναγνώριση αυτή δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε ούτε να παραγνωρίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που εξακολουθούμε να έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις και δυσκολίες από τις οποίες, όμως, μπορούμε να αναδειχθούμε νικητές, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με σχέδιο, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα Κομισιόν με τη Γερμανία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Η Επιτροπή παρουσίασε νέους κανόνες επιτήρησης των οικονομιών, με ένα χαλαρό πλαίσιο διμερών συμφωνιών 4ετούς διάρκειας. «Αναγκαίοι αυστηροί κανόνες για το χρέος», τονίζει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζουν πάλι την Ευρώπη οι προτάσεις της Γερμανίας για μείωση χρέους

Σε αντίθεση με την πρόταση της Κομισιόν για «χαλαρή» μείωση του χρέους σε μια περίοδο επτά ετών, το Βερολίνο προτείνει ελάχιστη μείωση 1% του ΑΕΠ τον χρόνο. Φόβους για υπερβολική λιτότητα εκφράζουν οικονομολόγοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Κρίνεται από τον ρυθμό ανάπτυξης η βιωσιμότητα του χρέους

Στο δυσμενές σενάριο της Κομισιόν, στο οποίο αναμένεται «χαμηλή πτήση» για την ελληνική οικονομία, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες μπορούν να φθάσουν στο 20% του ΑΕΠ, καθιστώντας μη βιώσιμο το χρέος.