ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για τον τερματικό σταθμό σε Αλεξανδρούπολη

«O νέος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει τον εφοδιασμό και την υποδομή φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε η Μ. Βεστάγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και, γενικότερα, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να στρεβλώνει αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Mαργκρέτε Βεστάγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «ο νέος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα βελτιώσει τον εφοδιασμό και την υποδομή φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να υποστηρίξει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελείτο από μια Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) για τη λήψη, αποθήκευση και επαναεριοποίηση του LNG (συμπληρωμένου από μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως σύστημα πρόσδεσης καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει το FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (NNGS).

Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια του εφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς θα αποτελέσει μια νέα πιθανή πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τη διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB) .

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο τερματικός σταθμός LNG θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για υδρογόνο και ότι το έργο θα συμβάλει σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα μέσω της αυξημένης χρήσης αερίου αντί για άνθρακα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ESIF), ιδίως κεφάλαια που ελέγχονται απευθείας από την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης για την Ανάπτυξη 2014-2020. Η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιούχος της ενίσχυσης είναι η Gastrade SA, μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ελληνικός φορέας φυσικού αερίου (DEPA) και ο Βουλγαρικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (Bulgartransgaz EAD). Η Gastrade θα είναι ο υποστηρικτής και ο χειριστής του νέου τερματικού σταθμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πράσινη ανάπτυξη οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

400 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της πράσινης βιομηχανίας από Θ. Θεοδωρικάκο-Στ. Παπασταύρου

Η ΕΕ ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα ενισχύσεων 400 εκατ. ευρώ για στρατηγικές επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, δίνοντας ώθηση σε τομείς κρίσιμων πρώτων υλών και μεταλλευτικής που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ Ρεβυθούσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Η Ελλάδα επιδιώκει ηγετικό ρόλο στη μεταρωσική αγορά αερίου

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως η νότια πύλη της Ευρώπης για εισαγωγές LNG σύμφωνα με τους Financial Times, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της ΕΕ, καθώς αυτή οδεύει προς την πλήρη απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Φυσικό αέριο, LNG
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάθετος Διάδρομος: Κρίσιμη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ώρα δύσκολων αποφάσεων

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου στον Λευκό Οίκο με τη συμμετοχή και της Κομισιόν. Τι περιμένουμε από τη σημερινή μίνι σύνοδο.
αντλία βιοκαυσίμου χέρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ αποκλείει τα βιοκαύσιμα σόγιας από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποπομπή των βιοκαυσίμων από σόγια από τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας, λόγω της συμβολής τους στην αποψίλωση των δασών και της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Συζητήσεις με ΗΠΑ για εισαγωγές LNG εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Ντενίς Σμιχάλ είπε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, για να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η Ουκρανία προσφέρθηκε επίσης να αξιοποιήσει τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου που διαθέτει.