ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Akinita, Real Estate
Πηγή: Shutterstock

Ποιοι θα πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ φέτος, ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή

Πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του φόρου, ενώ για πάνω από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός θα είναι μηδενικός.

Εκπτώσεις και απαλλαγές από τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους φορολογούμενους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια φέρνει η συρρίκνωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι πάνω από 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος το 50% του φόρου, ενώ για πάνω από 70.000 φορολογούμενους ο φετινός λογαριασμός θα είναι μηδενικός καθώς τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι έπεσαν κάτω από τα όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Πρόκειται για εργαζόμενους που τέθηκαν το 2020 σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και ελάμβαναν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τον μήνα καθώς και επαγγελματίες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ η κατέβασαν ρολά.

Ο νόμος προβλέπει έκπτωση 50% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πληρούν τα κατωτέρω κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από τον νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες, ή πολύτεκνες, ή έχουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες ακινήτων εξασφαλίζουν απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

Θα πρέπει να κριθεί ως μη κατοικήσιμο ένα σπίτι για να απαλλαγεί ο ιδιοκτήτης από ΕΝΦΙΑ έως και το 2023. Γενική απαλλαγή σε κατοίκους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.
akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία για τον νέο ΕΝΦΙΑ: Αλλαγές σε κλιμάκια, συντελεστές

Συγκροτείται η ειδική ομάδα στο υπ. Οικονομικών που θα παρουσιάσει προτάσεις. Στόχος, να μην φέρουν αλλαγές στη φορολογική επιβάρυνση οι πρόσφατες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών.