ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
esm, regling, Eurozone
Φωτο: Shutterstock

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 747,72 εκατ. έδωσαν EFSF - ESM

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξήρε τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας, προσθέτοντας, όμως, ότι απομένουν αρκετές που πρέπει να προχωρήσουν.

Την εκταμίευση συνολικού ποσού 747,72 εκατ. ευρώ ενέκριναν τα διοικητικά συμβούλια των EFSF και ESM για τη χώρα μας, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους δύο μηχανισμούς της ευρωζώνης. 

Πιο συγκεκριμένα η χώρα μας θα λάβει το ποσό των 103,3 εκατ. ευρώ από τον EFSF και το ποσό των 644,42 εκατ. από τον ESM, τα οποία αφορούν τη συμμετοχή σε SMPs και ANFAs. 

Παράλληλα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μάλιστα υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. 

Όπως τόνισε «η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19. Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας για να παρέχει στις τράπεζες τα κατάλληλα εργαλεία για τη σημαντική μείωση της αναλογίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εξέδωσαν μια θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις». 

Προσέθεσε ακόμη ότι «η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδας και η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ φέτος ενισχύουν τις ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης και μακροπρόθεσμων προοπτικών της χώρας. Πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εφαρμογή ενός σχεδίου εκκαθάρισης καθυστερημένων υποχρεώσεων».

Παράλληλα στην ανακοίνωση του μηχανισμού τονίζεται ότι το περιθώριο αύξησης 2% αφορά το δάνειο του EFSF ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα (μέρος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση εξαγοράς χρεών το 2012. Το περιθώριο είχε αρχικά προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε αυτό δάνειο από το 2017 και μετά. Βάσει των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, το κλιμακωτό περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε στο μηδέν για το έτος 2017. Στο πλαίσιο των επακόλουθων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF, συμφώνησε σε έναν μηχανισμό υπό όρους . 

Η μεταφορά ισοδύναμου εισοδήματος SMP / ANFA στην Ελλάδα σε εξαμηνιαία βάση έως τον Ιούνιο του 2022 εξαρτάται από τη συμμόρφωση της χώρας με τις πολιτικές της δεσμεύσεις. Αυτό ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που αναφέρονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018. 

Η μείωση του περιθωρίου αύξησης και η μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP / ANFA αντιπροσωπεύουν την πέμπτη δόση μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Το συνολικό ποσό της ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζεται σε όλες τις δόσεις υπερβαίνει τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

esm, regling, Eurozone
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για το χρέος: Ζητά επαναφορά σε πλεονάσματα

Ο επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακολουθήσει πολύ καλή πορεία και στον χειρισμό της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα μετά το πέρας αυτής θα πρέπει να επιστρέψει σε «ορθή δημοσιονομική πορεία».