ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vat

Σχέδιο για μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ θα συζητηθεί με τους Θεσμούς

Μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τα εισιτήρια, το τουριστικό πακέτο, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο και τα θέατρα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα της μονιμοποίησης της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τα εισιτήρια, το τουριστικό πακέτο, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο και τα θέατρα αναμένεται να θέσει το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Στίγμα προθέσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο ο υπουργός επεσήμανε ότι  πέραν της οριστικής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης  η κυβέρνηση στοχεύει στην αξιοποίηση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα υπάρξουν, για τη μονιμοποίηση της προσωρινής μείωσης στους συγκεκριμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι με βάση το σημερινό καθεστώς:

  • Έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια μεταφορικών μέσων και τα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων. Το μέτρο ήδη εξετάζεται σε πρώτη φάση να παραταθεί έως το τέλος του έτους.
  •  Έως το τέλος του έτους ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη διατήρηση  της έκτακτης μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες και αγαθά να στηριχθούν νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την υγειονομική κρίση ενώ βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Το μέτρο θα δώσει ταμειακή ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω της οικονομικής καραντίνας και θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία επιστροφής την κανονικότητα και επανεκκίνησης που λόγω του ρευστού σκηνικού στο μέτωπο της πανδημίας αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα ειδικά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια ταξιδιωτική πίτα, καθώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα γίνει πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων ενώ θα πωλούνται φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση  για τις παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Θεσμούς, καθώς ένας από τους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής ανάλογα με την έκταση του δημοσιονομικού χώρου είναι η σταδιακή μείωση των φόρων στην κατανάλωση που θεωρούνται άδικοι και ισοπεδωτικοί.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι της συζήτησης με τους Θεσμούς

Τουλάχιστον 60 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, αναβίωση ρυθμίσεων σε 100 - 120 δόσεις και μονιμοποίηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ προβλέπει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών που περιμένει έγκριση των Θεσμών.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μεγάλο «πάγωμα» οφειλών 1,6 δισ. από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές

«Ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά με αναστολή πληρωμών ως το τέλος του 2021 και διπλασιασμό δόσεων. Έγιναν οι ανακοινώσεις από το υπ. Οικονομικών, ακολουθεί σήμερα το υπ. Εργασίας.