ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily_recovery_fund
Πηγή: Shutterstock

Ταμείο Ανάκαμψης: «Η μπάλα είναι τώρα στη δική μας περιοχή»

«Είναι στο χέρι μας να απορροφήσουμε τα ποσά που προβλέπονται με το καλύτερο τρόπο προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο Business Daily.

Τη μεγάλη ευκαιρία που δημιουργεί για τη χώρα το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην συνέντευξή του στο Business Daily την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι στο χέρι μας να απορροφήσουμε τα ποσά που προβλέπονται με το καλύτερο τρόπο προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα προειδοποίησε για την ανάγκη τα σημαντικά αυτά κονδύλια να διαχυθούν σε όλη την οικονομία και να μην πέσουμε στην παγίδα των δύο ταχυτήτων, όπου κάποιοι τομείς θα τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς και άλλοι θα μείνουν πίσω. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας κονδυλίων.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης.

  • «Η μπάλα είναι στη δική μας περιοχή τώρα. Η κυβέρνηση, μετά από μία σωστή διαπραγμάτευση, μπόρεσε να εξασφαλίσει περίπου 31 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ένα 18% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από επιχορηγήσεις, δηλαδή δωρεές, που έχουν τη μορφή μεταφοράς κεφαλαίου για επενδυτικούς σκοπούς, και περίπου 12,5 δισεκατομμύρια από δάνεια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, στο οποίο αν προσθέσουμε και τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, από το ΕΣΠΑ όπως ονομάζεται, τότε μιλάμε για μια εισροή πόρων ακαθάριστων της τάξης των 75 δισεκατομμυρίων τα επόμενα 6-7 χρόνια. Επαφίεται λοιπόν σε εμάς να απορροφήσουμε αυτά τα ποσά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να πραγματοποιήσουμε τις εναπομένουσες μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Άρα, δηλαδή, είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας».
  • «Πρέπει να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά και να πάνε σε σωστούς προορισμούς. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε που θα πάνε. Το 35% θα πάει για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια. Ένα 25% θα πάει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει για την καινοτομία, για την απασχόληση, για την εξωστρέφεια, για την κοινωνική συνοχή. Άρα τα χρήματα θα πάνε εκεί όπου πρέπει να πάνε. Το ερώτημα είναι να απορροφηθούν εγκαίρως, να δημιουργηθούν οι πολλαπλασιαστές, ούτως ώστε να ωφεληθεί όλη η οικονομία. Να μη γίνει δηλαδή μία οικονομία δύο ταχυτήτων, όπου ορισμένοι τομείς θα τρέχουν και ορισμένοι τομείς θα μείνουν πίσω. Άρα έχουμε ένα σημαντικό δρόμο μπροστά μας, τον οποίο πρέπει να διανύσουμε συντονιζόμενοι μεταξύ μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κινητοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσουμε πράγματι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που μας έχει τύχει».
  • Αναφορικά με τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε: «Κοιτάξτε, πάντα υπάρχει κίνδυνος, αλλά νομίζω ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή τώρα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την αγγλοσαξονική έκφραση “this time is different”. Νομίζω ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι διαφορετική. Έχουμε βγει από μία μεγάλη κρίση, αντιμετωπίσαμε την πανδημία, πήραμε τα μαθήματά μας, οι εταίροι μας πήραν κι αυτοί τα μαθήματά τους. Εάν δεν τα καταφέρουμε και τώρα, τότε είμαστε καταδικασμένοι. Δεν μας αξίζει όμως μια τέτοια τύχη. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Η λύση για περισσότερα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με προγράμματα όπως αυτά της Αναπτυξιακής Τράπεζας μπορούν να αυξηθούν τα δάνεια σε ΜμΕ, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Τι λέει για διασυνοριακές συγχωνεύσεις τραπεζών, τι μήνυμα στέλνει στις εταιρείες διαχείρισης δανείων.
Trapeza, Bank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες: Νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη

Γιάννης Στουρνάρας στο Business Daily: «Η οικονομία χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες». Γιατί είναι μονόδρομος για όλες τις τράπεζες οι αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστική συνέντευξη του Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο Business Daily

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρεται στην πορεία της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις, την κατάσταση και τις προοπτικές των εγχώριων τραπεζών. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί αύριο 1η Ιουλίου.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Στουρνάρα: «Δώστε περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις - νοικοκυριά»

Μιλώντας στην εκπομπή Special Report στον ΑΝΤ1, ο διοικητής της Τρ. Ελλάδος κάλεσε τις τράπεζες να εκμεταλλευτούν την αύξηση των καταθέσεων και τη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Απαραίτητη η εξυγίανση των ισολογισμών.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αισιόδοξος για ανάπτυξη 4,2%, βλέπει δύο σοβαρούς κινδύνους

Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας θεωρεί ως βασικούς κινδύνους μετά την πανδημία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.