ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.

Ως ένα από τα πιο βασικά «εργαλεία» προκειμένου να επιτευχθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, εάν υπάρξει καθυστέρηση στη λειτουργία του Ταμείου, τότε «οι εκτιμήσεις μας για την οικονομία μπορεί να διαψευσθούν».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κλήθηκε να σχολιάσει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μπλοκάρει προσωρινά την έγκριση του νόμου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύστερα από προσφυγή πολιτών. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ προειδοποίησε ότι θα ήταν καταστροφική εξέλιξη ενδεχόμενη ματαίωση του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα κεφάλαια αυτά τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή του, τότε θα υπάρξει αντίστοιχη καθυστέρηση και στην ανάπτυξη και πιθανώς η ανάκαμψη να μην έλθει εντός του 2021». 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα και τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «εκτιμούμε ότι θα προσθέσει 1,2% στην ανάπτυξη της χώρας. Παρά το ότι υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί το ΑΕΠ λόγω της αύξησης της κατανάλωσης από τις συσσωρευμένες καταθέσεις των πολιτών και την αναβαλλόμενη ζήτηση, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι απαραίτητο».

Συγκρίνοντας τα προγράμματα στήριξης αλλά και αυτά εμβολιασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ παραδέχθηκε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης είναι «μικρότερα» από το αμερικανικό, αλλά και ότι -λόγω και προβλημάτων στα logistics- το ίδιο ισχύει και για τους εμβολιασμούς. 

Ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της διατήρησης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ), προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε πρόωρη άρση είτε προγραμμάτων όπως αυτό είτε των δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη θα έχει αρνητικές συνέπειες και υποστήριξε ότι για να υπάρξει άρση αυτών των προγραμμάτων πρέπει από τη μία πλευρά να υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για σημαντική ενίσχυση του πληθωρισμού αλλά και για «σταθερή» ανάπτυξη. 

Τάχθηκε υπέρ της πρόσφατης πρότασης της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν να επιβληθεί ένας κατώτατος φορολογικός συντελεστής, διευκρινίζοντας, όμως, ότι εκφράζει αυτήν την άποψη όχι ως κεντρικός τραπεζίτης αλλά είναι η προσωπική του εκτίμηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αισιόδοξος για ανάπτυξη 4,2%, βλέπει δύο σοβαρούς κινδύνους

Την εμφάνιση ενός μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων μη βιώσιμων επιχειρήσεων και την κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας θεωρεί ως βασικούς κινδύνους μετά την πανδημία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αναγκαία η διατήρηση επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής

Ο συνδυασμός μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις και των προγραμμάτων της ΕΚΤ μπορούν να «θωρακίσουν» την οικονομία έναντι της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.