ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Τρεις φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι της συζήτησης με τους Θεσμούς

Τουλάχιστον 60 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, αναβίωση ρυθμίσεων σε 100 - 120 δόσεις και μονιμοποίηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ προβλέπει το σχέδιο του υπ. Οικονομικών που περιμένει έγκριση των Θεσμών.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το καυτό θέμα της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των κορονοχρεών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τη μονιμοποίηση της μείωσης του ΦΠΑ σε τουριστικό πακέτο, εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο και θέατρα ξεκινά το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης.

Σήμερα πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια και από την επόμενη εβδομάδα μπαίνουν στον χορό των τηλεδιασκέψεων οι επικεφαλής των Θεσμών.

Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει ακόμα τον λογαριασμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες, τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.

Το σχέδιο για τη νέα ρύθμιση που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 60 έως και 72 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του 2022 και διεύρυνση της περιμέτρου των οφειλών που γεννήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ και έμειναν απλήρωτες από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νέο σχήμα θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Αρμόδια στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία ότι το πλαίσιο θα εγκριθεί από τους Θεσμούς και δεν αποκλείουν να ανακοινωθεί εντός του μήνα, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των φορολογικών οφειλών, καθώς δεν είναι αρκετή η τρέχουσα των 24 άτοκων και 48 έντοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τα χρέη που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου προβλέπει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες που έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθούν ανάσες ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να αποφευχθεί διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία που θα διευρύνει τη μαύρη τρύπα στα κρατικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ανέρχονταν στο τέλος Απριλίου στα 109 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 έφτασαν στα 2,33 δισ. ευρώ και οι «κόκκινοι» οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 στους 3.937.848 υπόχρεους.

Πέραν της ρύθμισης στο τραπέζι με τους δανειστές θα βρεθεί η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ 13% σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο εφόσον υπάρξει ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος.

Πάντως, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα θέτει τον προϋπολογισμό σε ζώνη υψηλού κινδύνου, καθώς μια νέα διόγκωση του δημοσιονομικού κόστους για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση θα ανεβάσει τον πήχη του ελλείμματος πάνω από τα 17 δισ. ευρώ, προκαλώντας αντίστοιχη αύξηση και στο πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από το 7,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση φόρων σε νοικοκυριά - επιχειρήσεις, χτύπημα στη φοροδιαφυγή

Η μείωση των συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκεται στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει βασικό στόχο.