ΓΔ: 907.62 0.39% Τζίρος: 13.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Γ. Ζαββός: Eξαιρετικά επιτυχημένη η πορεία του σχεδίου Ηρακλής

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη πορεία του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ και στα μονοψήφια πλέον ποσοστά των «κόκκινων» δανείων» που επιτυγχάνουν οι περισσότερες συστημικές τράπεζες.

Μονοψήφια ποσοστά «κόκκινων» δανείων επιτυγχάνουν ήδη οι περισσότερες συστημικές τράπεζες, εξαιτίας της «εξαιρετικά επιτυχημένης» πορείας του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. «Το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, με την, σε πρώτο χρόνο, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ, με τη στόχευση να μειωθούν ακόμα 32 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και να φτάσουν ήδη από το τέλος της φετινής χρονιάς, οι περισσότερες από τις συστημικές τράπεζες να επιτυγχάνουν μονοψήφια ποσοστά "κόκκινων" δανείων και σίγουρα όλες την επόμενη χρονιά, φτάνοντας τα ευρωπαϊκά ποσοστά "κόκκινων" δανείων», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ο Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε και στα μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, εν μέσω πανδημίας. «Η κυβέρνηση έγκαιρα πήρε μέτρα τεράστιας έκτασης, για να δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, για να κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία και να βρισκόμαστε στη φάση ώστε να έχουμε όρθιο μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ, το τραπεζικό σύστημα σίγουρο και να προσβλέπουμε με αισιοδοξία στην έλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή μια συγκυρία σημαντικών παραγόντων που θα μπορέσει, τους αμέσως επόμενους μήνες, να διασφαλίσει την ασφαλή έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη και κυρίως και μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο κ. Ζαββός.

Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο «Κύρωση της Συμφωνίας για την τροποποίηση της Συμφωνίας για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας». «Η συμφωνία την οποία συζητούμε είναι αναγκαία για να ενεργοποιηθεί και να είναι πλήρως λειτουργικός ο κοινός μηχανισμός ασφάλειας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης, ο οποίος θα ενισχύσει τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού και κυρίως του τραπεζικού συστήματος», είπε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση όλων των θεμάτων που αφορούν στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης και ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση σε Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να επιταχυνθεί και η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγύησης των Καταθέσεων.

«Στην πρόσφατη κρίση το τραπεζικό σύστημα, αυτή τη φορά, σε σχέση με ό,τι συνέβη στην κρίση της ευρωζώνης, δεν ήταν μέρος του προβλήματος αλλά ήταν μέρος της λύσης. Αυτό συνέβη διότι σε επίπεδο Ελλάδος, είχαν ληφθεί έγκαιρα όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζονταν ώστε να είναι θωρακισμένο επαρκώς το τραπεζικό σύστημα, να αντιμετωπίσει τις οποιεσδήποτε προκλήσεις μπορεί να επιφέρει μια κρίση αυτής της οξύτητας, όπως ήταν η κρίση της πανδημίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το τραπεζικό μας σύστημα επωφελήθηκε από τα μέτρα που είχαν ληφθεί και υιοθετηθεί την προηγούμενη 10ετία, μέτρα δηλαδή που αφορούν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Επίσης, ευνοήθηκε και από τη δυνατότητα της ΕΚΤ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και ιδιαίτερα να επιτρέψει την πρόσβαση των τραπεζών στη χρηματοδότηση», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.  Καθώς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η απόκλιση των επιτοκίων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, ο υφυπουργός Οικονομικών έσπευσε να επισημάνει ότι χρειάζεται επιτάχυνση της τραπεζικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη σύγκλιση των επιτοκίων. Η σύγκλιση θα επιτευχθεί όταν ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, ιδίως στο μέρος που αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ώστε ο κάθε καταθέτης να είναι σίγουρος πως τα χρήματα του, όπου και αν βρίσκονται, είναι εξίσου εγγυημένα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Petsas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέτσας: Το κυβερνητικό σχέδιο για δανειολήπτες βάση του ισπανικού μοντέλου

O αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι στη φάση που βρίσκεται η οικονομία, τόσο οι τράπεζες όσο και το οικονομικό επιτελείο, μπορούν να στηρίξουν τους δανειολήπτες όταν υπάρχει απότομη αύξηση των επιτοκίων.
Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τ. Πανούσης: Βιώσιμες λύσεις με ρυθμίσεις δανείων 15,8 δισ. από το 2020 έως σήμερα

Όσον αφορά τα δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών χαρτοφυλακίων, οι εταιρίες διαχείρισης από το 2020 έως σήμερα ρύθμισαν 430.000 δάνεια ύψους άνω των 8,5 δισ., τόνισε ο CEO της doValue.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Κίνδυνοι από τον πόλεμο, τρεις προκλήσεις για τις τράπεζες

Χωρίς εφησυχασμό πρέπει να συνεχίσουν οι τράπεζες τη μείωση «κόκκινων» δανείων, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια, τονίζεται στη νέα Έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.