ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:47:20 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oikodomi, kataskeues
Φώτο: Shutterstock

Εργολάβοι προς Μητσοτάκη: «Όχι» σε ενιαία αρχή για δημόσιες συμβάσεις

Συντονισμένα προσέφυγαν στον πρωθυπουργό οι οργανώσεις του κατασκευαστικού κλάδου, αντιδρώντας στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο αρχών που εποπτεύουν τους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Ενιαίο μέτωπο δημιούργησαν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις με αφορμή τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας σχεδίου το οποίο προβλέπει τη συγχώνευση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Το σχέδιο νόμου παρουσίασε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και φαίνεται πως έχει τη στήριξη και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως έτσι δημιουργείται μια ενιαία αρχή δημοσίων συμβάσεων που θα διαθέτει επαρκή δύναμη πυρός για να αντιμετωπίσει τις προσφυγές και τα όποια προβλήματα ανακύπτουν κατά την προώθηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαφορετική άποψη έχουν οι διοικήσεις των εργοληπτικών οργανώσεων, των ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ, που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των κατασκευαστών δημοσίων έργων. Σε κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν πως η συγχώνευση «θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση, σε εποχές όπου κυριαρχούσαν φαινόμενα αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας». Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΤΕΑΤ Γ. Συριανό, τον πρόεδρο του ΣΑΤΕ Γ. Βλάχο, την πρόεδρο της ΠΕΣΕΔΕ Μ. Τσιομπάνου και τον πρόεδρο της ΠΕΔΜΗΕΔΕ Γ. Μπενέκο.

«Εφόσον η χώρα μας θέλει να είναι και να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου πρέπει κατ’ ελάχιστον οι συμβάσεις του Δημοσίου να διέπονται από κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού όπως ακριβώς ορίζουν και οι βασικές Αρχές των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Κατά την άποψή μας, αυτό ήδη επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό με τη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και την Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)», υποστηρίζουν οι εργολήπτες. 

Οι διοικήσεις θεωρούν πως «η ΑΕΠΠ έχει λειτουργήσει και λειτουργεί αποτελεσματικά και, κυρίως, αξιόπιστα, ενώ η τήρηση των προθεσμιών έκδοση αποφάσεων είναι σχολαστική (συνθήκη που ευνοεί την ταχύτητα προώθησης των έργων που συνιστά προτεραιότητα της Πολιτείας) σε πλήρη αντίθεση, δηλαδή, με τις χρονοβόρες διαδικασίες του παρελθόντος». Τα ίδια γράφουν και για την ΕΑΑΔΗΣΥ υποστηρίζοντας πως «αποτελεί τον κύριο φορέα ειδικής γνώσης στον κρίσιμο τομέα των δημοσίων συμβάσεων, και κρίνουμε ότι η αυτόνομη ύπαρξή της αποτελεί, επί της αρχής, θεσμική εγγύηση της διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων».

«Θεωρούμε αναγκαία την παρέμβασή σας για την αποτροπή ενός ολισθήματος που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης και παρακαλούμε για μία συνάντηση των εκπροσώπων μας μαζί σας για να θέσουμε διεξοδικότερα υπόψιν σας όλες τις παραμέτρους του θέματος», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχουν» τα έργα οδοφωτισμού αλλά με «σκιές» στους διαγωνισμούς

Έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Αθήνα και άλλους δήμους προκηρύχθηκαν σε λίγες ημέρες. Προηγήθηκαν διαγωνισμοί όπου επικράτησε ο ίδιος ανάδοχος, εν μέσω καταγγελιών για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος «παίκτης» στα έργα έγινε το ΤΑΙΠΕΔ, θα πάρει «προίκα» 1 δισ. ευρώ

Συμβιβασμός για να λήξει η κόντρα του Ταμείου με το υπουργείο Υποδομών. Τις αποφάσεις για τα έργα που θα προωθούνται στο ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει κυβερνητική επιτροπή για τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας.
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πνίγουν» τις κατασκευαστικές εταιρείες οι μεγάλες αυξήσεις στα υλικά

Αυξήσεις έως και 75% των τιμών των υλικών απειλούν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις εταιρείες που εκτελούν δημόσια έργα. Ζητούν την αναθεώρηση των προϋπολογισμών για να καλυφθεί το κόστος.