ΓΔ: 892.13 -2.27% Τζίρος: 74.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Στόχος της ΕΚΤ η βελτίωση της νομισματικής πολιτικής

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή όχι μόνο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και για τους πολίτες της ΕΕ.

Σε δήλωση με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος είναι η βελτίωσή της για το καλό των πολιτών όλης της Ευρώπης. 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΤτΕ «η αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι σημαντική διότι πέρασαν 18 χρόνια από τότε που είχαμε την τελευταία αναθεώρηση το 2003. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Έχουμε μεγάλες μεταβολές που επηρεάζουν το οικονομικό περιβάλλον, όπως δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ βαθιές κρίσεις έχουν συγκλονίσει την υφήλιο. Άρα αισθανόμαστε ότι τώρα είναι η ώρα να λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα και να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη νομισματική πολιτική για το καλό των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως των Ελλήνων».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ έλαβε μία πραγματικά ιστορική απόφαση, και μάλιστα ομόφωνα για την αναθεώρηση της στρατηγικής της έναντι του πληθωρισμού, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Η ΕΚΤ αποφάσισε την εγκατάλειψη του πανίσχυρου δόγματος ότι πληθωρισμός 2% αποτελεί το ανώτατο αποδεκτό επίπεδο, υιοθετώντας ως νέα στρατηγική την επιδίωξη της αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη κατά 2% και επιτρέποντας βραχυχρόνια ακόμα και την υπέρβαση του 2% προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για τον πληθωρισμό.

Η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη δραστική αναθεώρηση της στρατηγικής της για τον πληθωρισμό δεν ήρθε σε μια νύχτα και ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Video με τη δήλωση του κ. Στουρνάρα: 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πελαγίδης: Η αναθεώρηση στρατηγικής δίνει στην ΕΚΤ ευελιξία

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι λάθος το δίλημμα τουρισμός ή μεταποίηση που τίθεται στην Ελλάδα, καθώς οι δύο τομείς είναι ισχυρά αλληλοεξαρτώμενοι.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Σοβαρή απειλή η καθυστέρηση έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης

Με αφορμή το μπλοκάρισμα του Ταμείου Ανάκαμψης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει στο Bloomberg ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε ανάκαμψη μέσα στο 2021.