ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Στόχος της ΕΚΤ η βελτίωση της νομισματικής πολιτικής

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή όχι μόνο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και για τους πολίτες της ΕΕ.

Σε δήλωση με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος είναι η βελτίωσή της για το καλό των πολιτών όλης της Ευρώπης. 

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΤτΕ «η αναθεώρηση της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι σημαντική διότι πέρασαν 18 χρόνια από τότε που είχαμε την τελευταία αναθεώρηση το 2003. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Έχουμε μεγάλες μεταβολές που επηρεάζουν το οικονομικό περιβάλλον, όπως δημογραφικές και τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ βαθιές κρίσεις έχουν συγκλονίσει την υφήλιο. Άρα αισθανόμαστε ότι τώρα είναι η ώρα να λάβουμε υπόψη τα νέα δεδομένα και να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη νομισματική πολιτική για το καλό των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως των Ελλήνων».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ έλαβε μία πραγματικά ιστορική απόφαση, και μάλιστα ομόφωνα για την αναθεώρηση της στρατηγικής της έναντι του πληθωρισμού, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια. Η ΕΚΤ αποφάσισε την εγκατάλειψη του πανίσχυρου δόγματος ότι πληθωρισμός 2% αποτελεί το ανώτατο αποδεκτό επίπεδο, υιοθετώντας ως νέα στρατηγική την επιδίωξη της αύξησης των τιμών στην ευρωζώνη κατά 2% και επιτρέποντας βραχυχρόνια ακόμα και την υπέρβαση του 2% προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος για τον πληθωρισμό.

Η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τη δραστική αναθεώρηση της στρατηγικής της για τον πληθωρισμό δεν ήρθε σε μια νύχτα και ήταν συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Video με τη δήλωση του κ. Στουρνάρα: 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».