ΓΔ: 1414.65 -1.67% Τζίρος: 136.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Stournaras, Trapeza Ellados, TtE
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις αγορές ομολόγων

Μιλώντας στο Reuters, ο επικεφαλής της ΤτΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις «επιθετικών» πληθωριστικών πιέσεων και χαρακτήρισε εύθραυστη την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αλλάξει στο ελάχιστο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ταλανίζεται από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη και από τη στιγμή που δεν υπάρχει στοιχεία που να δείχνουν ότι επέρχεται ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, θα ήταν πολύ νωρίς η ΕΚΤ να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων, μέσω του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ. 

«Φυσικά, υπήρξε επιτάχυνση των εμβολιασμών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί για παράδειγμα στα ταξίδια, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα από το 2%, που είναι ο στόχος της ΕΚΤ, τα επόμενα έτη.

«Δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνει κάποια αλλαγή (στον ρυθμό αγορών του PEPP) αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή στο μέλλον το πρόγραμμα αυτό θα τερματιστεί και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μόνο το «κλασσικό» πρόγραμμα αγορών ΑΡΡ, το οποίο έχει πιο αυστηρούς όρους σε σύγκριση με το ΡΕΡΡ για τα ομόλογα των κρατών - μελών της ευρωζώνης που γίνονται δεκτά. 

Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και δεν συντάχθηκε με αυτούς που φοβούνται ότι θα υπάρξει αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, ιδίως μετά τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το υψηλότερο επίπεδο αρκετών ετών τον Απρίλιο. 

«Δεν βρισκόμαστε σε μια νέα (πληθωριστική) εποχή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυτό», είπε ο κ. Στουρνάρας και σημείωσε «...καθώς η οικονομία βγαίνει από την πανδημία, υπάρχουν ενδείξεις ενίσχυσης του πληθωρισμού αλλά αυτό αναμένεται να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου».

Αναφορικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτική αγορών ομολόγων σε ευθυγράμμιση με μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ότι «η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αστάθεια στο επίπεδο των τιμών και στην οικονομία. Επομένως, πρέπει να το λάβουμε υπόψη στα μοντέλα μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα από τα μέσα μας για να το επηρεάσουμε, όπως το να κάνουμε πιο «πράσινο» το δικό μας χαρτοφυλάκιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ

Σε εκτενή συνέντευξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας από την ίδρυση της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τη μεγάλη οικονομική κρίση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ δύο ακόμη μειώσεων επιτοκίων το 2024 τάσσεται ο Γ. Στουρνάρας

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εστιάσει υπερβολικά στην πορεία του πληθωρισμού για τον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός στη Γαλλία.