ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
Φωτο: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Έτοιμη να λάβει μέτρα εάν οι τράπεζες δώσουν υψηλά μερίσματα

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν κεφάλαια 22,2 δισ. ευρώ τα οποία σκοπεύουν να διανείμουν ως μερίσματα μετά την άρση της απαγόρευσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν την καταβολή υπερβολικών μερισμάτων προς τα τέλη του 2021, όταν «πιθανότατα» θα άρει το «όριο» που έχε θέσει για τα μερίσματα, όπως υποστήριξε η Μαργαρίτα Ντελγκάδο, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στο Bloomberg. 

Η ΕΚΤ θα ωθήσει τις τράπεζες που προτείνουν υπερβολικές ανταμοιβές μετόχων «να επιστρέψουν σε μια πιο μέση πολιτική διανομής», τόνισε η κα Ντελγκάδο, η οποία  είναι επίσης αναπληρωτής κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας. «Έχουμε άλλα εργαλεία εάν η τράπεζα δεν αποδέχεται τη σύσταση του επόπτη», φρόντισε να προσθέσει.

Τέτοια βήματα θα μπορούσαν - σε εξαιρετικές περιστάσεις και μετά από "εποικοδομητικό" διάλογο - να απαιτήσουν από τις τράπεζες υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις ή ποιοτικά μέτρα. Εκτός από την αξιολόγηση της οικονομικής δύναμης μιας τράπεζας, η ΕΚΤ θα συγκρίνει τα σχέδια πληρωμών με εκείνα με παρόμοιο μέγεθος ή επιχειρηματικό μοντέλο, είπε.

Κίνδυνοι αφερεγγυότητας και νέα «κόκκινα» δάνεια

Αυτό που προσπαθεί να προλάβει η ΕΚΤ είναι το ενδεχόμενο η φερεγγυότητα των τραπεζών να τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς στα τέλη του τρέχοντος έτους λήγουν τα περισσότερα κρατικά μέτρα στήριξης και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν είτε επιχειρηματικά είτε καταναλωτικά δάνεια. Ως εκ τούτου δεν έχουν διακοπεί οι ανησυχίες για δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χρειάζεται να κρατήσουν τη ρευστότητά τους σε υγιή επίπεδα και να μην «σπαταλήσουν» μεγάλο μέρος τους στην παροχή μερισμάτων. 

Σημειώνεται ότι η  ΕΚΤ θα λάβει απόφαση σχετικά με το αν θα άρει το ανώτατο όριο των μερισμάτων αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Θα αναλύσουμε την κατάσταση καθεμιάς από τις τράπεζες. Ας πάρουμε την Τράπεζα X, η οποία είναι αρκετά προσεκτική, αρκετά συνετή, διαθέτει κεφάλαια ασφαλείας και έχει μία συνεχή ανοδική πορεία στην κερδοφορία της. Σε αυτήν την περίπτωση θα επιτραπεί στην τράπεζα να καταβάλει μέρισμα όχι μόνο για το 2021 αλλά πιθανώς και για το 2020», διευκρινίζει η κα Ντελγκάδο. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι δέκα μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν κεφάλαια 22,2 δισ. ευρώ τα οποία σκοπεύουν να διανείμουν ως μερίσματα μετά την άρση της απαγόρευσης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι BNP Paribas SA, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA και  Nordea Bank Abp.

Η απαγόρευση της διανομής μερισμάτων δέχθηκε κριτική από τους τραπεζίτες, με τον Μπίνι Σμάγκι, πρώην κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΚΤ και νυν πρόεδρο της Societe Generale να τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «οι ευρωπαϊκές τράπεζες γίνονται μη επενδύσιμες», ενώ αντίθετα η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι θέτοντας ανώτατο όριο στην παροχή μερισμάτων βοήθησε τις τράπεζες να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα διασφαλίστηκε η διατήρηση της ροής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις. 

Παράλληλα η κα Ντελγκάδο τόνισε ότι η παρακολούθηση του πιστωτικού κινδύνου θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για τις εποπτικές αρχές του τρέχοντος έτους και του επόμενου. «Πιέζουμε τις τράπεζες για να υπάρχει επαρκής και συνετή αναγνώριση των πιθανών ζημιών των δανείων», πρόσθεσε.

Η αναπληρωτής κυβερνήτης αναμένει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία, πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2022, αν και είπε ότι «δεν πιστεύω ότι θα είναι μια δραματική αλλαγή».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αύξηση καταθέσεων και χορηγήσεων στις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

Οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 10,9% έναντι 10,4% τον Οκτώβριο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 7,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 7,595 τρισ. ευρώ.