ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έως 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας, σήμερα η συμφωνία με Θεσμούς

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενοι από την υγειονομική κρίση και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο.

«Κλειδώνει», εκτός απροόπτου, σήμερα με τους επικεφαλής των Θεσμών το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη νέα ρύθμιση των κορωνοχρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την εξόφληση τους 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. 

Η νέα ρύθμιση που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2022 θα δώσει «ταμειακές ανάσες» σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από την πανδημία και οι οποίοι από το νέος έτος θα βρεθούν μπροστά σε ένα βουνό νέων υποχρεώσεων.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και να αποτραπεί ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων χρεών και, ταυτόχρονα, να εισρεύσει «φρέσκο» χρήμα στα ταμεία που θα αλλάξει το ισοζύγιο στον προϋπολογισμό συνδυαστικά με τις αποφάσεις για δραστική απόσυρση των μέτρων στήριξης. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην ΕΡΤ, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο οι πληττόμενοι  από την υγειονομική κρίση και θα καλύπτει όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία μέχρι και σήμερα.

Αναλυτικότερα οι βασικοί άξονες του τελικού πλαισίου της ρύθμισης, που θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, είναι οι εξής:

  •  Ο διακανονισμός αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή χρέη από φόρους και εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν «παγώσει» μέχρι και το τέλος του 2021, αλλά και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.
  • Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή έως και σε 72 χαμηλότοκες δόσεις με το μέσο επιτόκιο να κινείται στη περιοχή του 2,5%. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής
  • Η ρύθμιση ισχύει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020, εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Πέραν της νέας ρύθμισης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και δέχθηκαν πλήγμα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα δοθεί το δικαίωμα επανένταξης όσων ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 100 - 120 δόσεων και δεν κατάφεραν εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να τις χάσουν. Οι δόσεις που χάθηκαν θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τα τέλη Μαΐου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους που ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν είναι πληττόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων μηνιαίων δόσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέψεις για πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ με τα 2,5 δισ. ευρώ

Στόχος του οικονομικού επιτελείου η ελάφρυνση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους. Τι σχεδιάζει το Υπ. Οικονομικών μετά την επιτυχή διπλή έξοδο στις αγορές για να βελτιώσει το προφίλ αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από την κυβέρνηση με μειώσεις φόρων - εισφορών

Τα σενάρια για μόνιμες μειώσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές. Σε διαβουλεύσεις με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο για τις δρομολογούμενες παρεμβάσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παράθυρο» για νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 από το Υπουργείο Οικονομικών

Εξετάζεται κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί το «πράσινο» φως από τους θεσμούς.
Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες τον φόρο για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 τα εισοδήματα από ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί δεν συνυπολογίζονται στο εισόδημα εάν κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης ως τις 10 Σεπτεμβρίου.