ΓΔ: 1224.66 0.31% Τζίρος: 35.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σταϊκούρας: Σε 72 δόσεις η νέα ρύθμιση, αυξάνονται οι δικαιούχοι

Τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας από πληττόμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή. Καλύπτει όλα τα χρέη από φόρους και εισφορές.

Σε έως 72 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022 θα εξοφληθούν τα χρέη της πανδημίας, ενώ στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι με αύξηση των επιλέξιμων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αφού οριστικοποιήθηκε, νωρίτερα, η συμφωνία για τη νέα ρύθμιση σε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, στη ρύθμιση θα υπαχθούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021 και θα ενταχθούν νέοι ΚΑΔ.

Η ρύθμιση θα ισχύσει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid και για ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές και έχασαν τα ευνοϊκά προγράμματα ρύθμισης λόγω της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, ειδικότερα, την αναβίωση των ρυθμίσεων με 100 ή 120 δόσεις, οι οποίες προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Business Daily,

  •  Ο διακανονισμός αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα. Δηλαδή χρέη από φόρους και εισφορές του πρώτου lockdown που έχουν «παγώσει» μέχρι και το τέλος του 2021, αλλά και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση εντάσσονται όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες και ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.
  • Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή έως και σε 72 χαμηλότοκες δόσεις με το μέσο επιτόκιο να κινείται στη περιοχή του 2,5%. Ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και το ύψος της οφειλής

 

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι και τα τέλη Μαΐου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους που ξεπερνούν τα 8,3 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία, την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.