ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επιστρέφουν τα στεγαστικά δάνεια: Άλμα αιτήσεων και χορηγήσεων

Θα ξεπεράσει το 30% φέτος η αύξηση των αιτήσεων για νέα στεγαστικά δάνεια, ενώ εκτιμάται ότι οι νέες χορηγήσεις θα αυξηθούν στα 800 εκατ. ευρώ. Μιλούν στο Business Daily αρμόδια στελέχη τριών τραπεζών.

Αυξημένη κινητικότητα παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια, με τους καταναλωτές να στρέφονται στην επιλογή του δανείου για την αγορά ή ανακαίνιση ακινήτου καθώς οι «αλμυρές» τιμές στα ενοίκια, σε συνδυασμό με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάνουν την επιλογή αυτή πιο ελκυστική σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα αιτήματα για στεγαστικά κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 25% το 4ο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο το 2021, ενώ οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους θέλουν την αύξηση να ξεπερνάει το 30% και τις νέες χορηγήσεις να ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς οι θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων, μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών εξαιτίας της κρίσης που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης του ενδιαφέροντος. Παράλληλα οι υψηλές τιμές των ενοικίων στρέφουν πολλά νοικοκυριά στην αγορά ακινήτου καθώς σε πολλές περιπτώσεις η δόση του στεγαστικού δανείου είναι χαμηλότερη του ενοικίου,

Σημειώνεται ότι η στεγαστική πίστη σημείωσε βουτιά στα χρόνια της κρίσης με το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να διαμορφώνεται σήμερα λίγο υψηλότερα των 41 δισ. ευρώ από 81 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2010.

«Κατά το 2020, σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές λόγω της νέας κρίσης από την πανδημία Covid-19, η συνολική αγορά των στεγαστικών δανείων ανήλθε περίπου στα 600 εκ. ευρώ, ενώ, βάσει των προβλέψεών μας, το 2021 η αγορά ενδέχεται να προσεγγίσει τα 800 εκ. ευρώ, δηλαδή μία αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει το 30% και προσβλέπει σε ένα πολλά υποσχόμενο 2022», τονίζει στο Business Daily ο Γιώργος Κεφάλας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης προϊόντων Retail Banking της Eurobank.

Σε ποσοστό 70% τα νέα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται για την αγορά κατοικίας, ενώ το υπόλοιπο 30% για την κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενης κατοικίας. Οι πελάτες που ζητούν στεγαστικό δάνειο τα τελευταία έτη διαθέτουν ικανοποιητικό πιστωτικό προφίλ, το οποίο αποτυπώνεται και σε υψηλό ποσοστό εγκρισιμότητας που μπορεί να φθάνει και το 80%. Σημαντικό ωστόσο είναι να καταφέρνουν να συγκεντρώνουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύπτουν την ίδια συμμετοχή.

Σχολιάζοντας την κίνηση της αγοράς ακινήτων, ο κ. Κεφάλας εμφανίζεται αισιόδοξος, αναφέροντας πώς η αποτελεσματική, μέχρι στιγμής, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη και σε θετικές επενδυτικές προοπτικές στην εγχώρια αγορά ακινήτων με το τέλος της πανδημίας. «Βέβαιο είναι ότι θα βιώσουμε αναδιαμόρφωση των κανόνων του παιχνιδιού, καθώς η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας και της αγοράς ακινήτων. Στην αγορά των οικιστικών ακινήτων οι τιμές συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση, αλλά με μειωμένο ρυθμό, 4,2% το 2020 έναντι 7,2% το 2019».

Αντοχή σε πρωτόγνωρες συνθήκες

O Ιωάννης Θ. ΙωαννίδηςΔιευθυντής Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Alpha Bank, εξηγεί στο Business Daily, ότι μετά από μία δεκαετία ύφεσης της ελληνικής κτηματαγοράς, το ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας έχει αναθερμανθεί αισθητά κατά το τρέχον έτος, κάτι το οποίο αποτυπώνεται τόσο στην επέκταση των εργασιών της στεγαστικής πίστης των τραπεζών όσο και στην αύξηση των συναλλαγών της κτηματαγοράς.

«Ενδεικτικό της δυναμικής της συγκεκριμένης αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι η ζήτηση για ακίνητα και στεγαστικά δάνεια επέδειξε ιδιαίτερη αντοχή στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του Covid-19, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τους επαγγελματίες της αγοράς καθώς και τα τραπεζικά ιδρύματα αναφορικά με τις θετικές μελλοντικές προοπτικές», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης.

Αναφέρει ότι, έχοντας αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μέσα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες εμπορικές τιμές ακινήτων σε σχέση με το παρελθόν, με τη σταδιακή ανάκαμψη των διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών, αλλά και τα ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια δανεισμού, διαμορφώνονται για τον καταναλωτή οι κατάλληλες ευκαιρίες για την απόκτηση κατοικίας είτε για ιδιοκατοίκηση, είτε για εκμετάλλευση, μέσω του τραπεζικού συστήματος. «H Alpha Bank, σταθερά και αξιόπιστα στο πλευρό των νοικοκυριών, προσφέρει μία πλήρη σειρά στεγαστικών προϊόντων με σκοπό την ικανοποίηση κάθε στεγαστικής ανάγκης των πελατών της, στηρίζοντάς τους έμπρακτα σε κάθε στάδιο της ζωής τους», υπογραμμίζει.

Το φαινόμενο του ελατηρίου

«Από τις αρχές του 2022 αναμένεται το φαινόμενο του ελατηρίου στην ελληνική κτηματαγορά, ενώ το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών ακινήτων καθ' όλη την διάρκεια της κρίσης παρέμενε υψηλό με τη μεγαλύτερη ζήτηση να εστιάζεται σε logistics, σε τουριστικά ακίνητα αλλά και σε ακίνητα βιοκλιματικού σχεδιασμού», αναφέρει στο ΒusinessDaily o Γενικός Διευθυντής, Retail Banking & Distribution Networks της Τράπεζας Πειραιώς, Γιάννης Α. Γραμματικός.

Ο κ. Γραμματικός σημειώνει ότι σημαντική ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων δίνουν οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις, ενώ ευεργετικά για την αγορά προβλέπεται να λειτουργήσει το νέο σχέδιο νόμου σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου καθώς, μεταξύ άλλων, θα απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία, που μέχρι τώρα περιλαμβάνει 11 με 17 πιστοποιητικά για μία μόνο μεταβίβαση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά προσιτής κατοικίας με δάνειο: Σπίτια στην Αττική έως 160.000 ευρώ

«Ζεσταίνεται» το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας με δάνειο από νοικοκυριά μέσου εισοδήματος που αναζητούν σπίτια αξίας έως 160.000 ευρώ. Σε ποιες περιοχές είναι διαθέσιμες κατοικίες αυτής της κατηγορίας τιμής. Αναλυτικοί πίνακες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αφήνουν πίσω την κρίση, ανοίγει ο δρόμος για μερίσματα

Την επιστροφή στην κανονικότητα, με δραστική μείωση των NPEs, σφραγίζουν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. «Στοίχημα» το 2022 η παραγωγή νέων δανείων, η ενίσχυση της κερδοφορίας και η διανομή μερίσματος μετά από 14 χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα -Με σημαντικό discount οι τραπεζικές μετοχές

Οι βασικοί παράγοντες ενίσχυσης της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να είναι οι μειωμένες προβλέψεις μετά τον καθαρισμό των NPEs και η βελτίωση των εσόδων από την πιστωτική επέκταση.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «κανόνες παιχνιδιού» για δάνεια: Πώς θα δίνονται έως 10 δισ. ετησίως

Ανοίγει η περίμετρος για να περιληφθούν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι τα βασικά κριτήρια απόρριψης αιτημάτων για δάνεια. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής Alpha και Eurobank, Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας.
Στεγαστικά Δάνεια, Ακίνητα, Τράπεζες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδος ενός μισθού τον χρόνο από την αγορά κατοικίας με δάνειο

Ιστορικά χαμηλά επιτόκια στα δάνεια και «διόρθωση» στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια της κρίσης δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για αγορά σπιτιού με δάνειο. Πώς ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 1.000 ευρώ τον χρόνο.