ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Απογειώθηκαν» κατά 60% οι τιμές των ακινήτων για logistics

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Από το 2017, οι αξίες των ακινήτων για logistics έχουν αυξηθεί κατά 60% αλλά απέχουν 35% από τα επίπεδα του 2008. Ποιες επενδυτικές κινήσεις έχουν κάνει οι εισηγμένες εταιρείες ακινήτων Prodea, Trastor και Grivalia.

Σε νέο «hot-spot» της αγοράς ακινήτων εξελίσσεται ο τομέας των logistics, καθώς οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια ακολουθούν έντονα ανοδική πορεία την τελευταία τριετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελλείψει νέων αναπτύξεων, οι αξίες έχουν απογειωθεί κατά 60% από το 2017 μέχρι σήμερα, παραμένοντας βέβαια χαμηλότερα κατά περίπου 35% σε σχέση με το απόγειο της αγοράς πριν από 11 χρόνια, το 2008.

Ανοδικά κινούνται και τα ενοίκια, λόγω της σταθερά υψηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα εν τέλει, οι αποδόσεις που προσφέρει η εν λόγω κατηγορία ακινήτων να συγκαταλέγονται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με σχετική ετήσια έρευνα της Eurobank Property Services, με το πέρας του 2018, στην περιοχή της Αττικής, τα ενοίκια αγγίζουν ακόμα και τα 4 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, με τις αποδόσεις, παρότι μειωμένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, να κυμαίνονται μεταξύ 9,75% και 10,25%, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις ακόμα χαμηλότερων αποδόσεων, δείγμα της αύξησης των τιμών πώλησης. Από την άλλη πλευρά, σε λιγότερο σύγχρονες εγκαταστάσεις, που πωλούνται φθηνότερα, οι αποδόσεις αγγίζουν ακόμα και το 12%.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό και τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου, λόγω της σημαντικής ανάπτυξης που προβλέπεται τα επόμενα χρόνια, έχουν ήδη προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Ήδη, τόσο η Prodea Investments, όσο και η Trastor ΑΕΕΑΠ ολοκλήρωσαν τις πρώτες τους κινήσεις στην αγορά, ενώ είχε προηγηθεί το 2017 η Grivalia, που σήμερα βρίσκεται υπό την «σκέπη» της Eurobank.

Η Prodea απέκτησε στο τέλος του 2018 ένα συγκρότημα στον Ασπρόπυργο, αποτελούμενο από σειρά κτιρίων logistics, συνολικής επιφάνειας 27.200 τ.μ. Το ύψος της επένδυσης της εταιρείας ανήλθε 17 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πριν από λίγους μήνες, η εισηγμένη προχώρησε στην δεύτερη σχετική της κίνηση, επίσης στον Ασπόπυργο. Πρόκειται για ακίνητο 5.200 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής αυτήν την περίοδο, με το σχετικό κόστος να υπολογίζεται σε 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Prodea έχει συμφωνήσει με την εταιρεία ανάπτυξης, να συμμετάσχει επενδυτικά και στην δεύτερη φάση της ανάπτυξης του σχετικού ακινήτου, που προβλέπει μια ακόμα μεγαλύτερη εγκατάσταση.

Αντίστοιχα, πριν από λίγες εβδομάδες, η Trastor απέκτησε κι εκείνη τις πρώτες της αποθήκες. Ειδικότερα, η εισηγμένη εξαγόρασε, επίσης στον Ασπρόπυργο, ακίνητο επιφάνειας 5.680 τ.μ., μισθωμένο στην μεταφορική εταιρεία logistics Seagull. Αντίστοιχα, απέκτησε μια ακόμα αποθηκευτική εγκατάσταση, κόστους 1,1 εκατ. ευρώ, στην περιοχή της Μαγούλας. Το ενδιαφέρον των παραπάνω συναλλαγών της Trastor είναι ότι τα ακίνητα που αποκτήθηκαν, περιλαμβάνονταν στο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων Project Amoeba της Τράπεζα Πειραιώς, που πουλήθηκαν στο επενδυτικό fund Bain Capital. Ήδη, αυτήν την περίοδο, «τρέχουν» κι άλλες αντίστοιχες πωλήσεις από το εν λόγω fund.

Ενδιαφέρον για απόκτηση ακινήτων logistics έχει εκφράσει το τελευταίο διάστημα και η διοίκηση της Briq Properties, του ομίλου Infoquest. Η εισηγμένη υλοποιεί αυτήν την περίοδο αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, σχεδιάζοντας να υπερδιπλασιάσει το επόμενο διάστημα, την αξία του σημερινού της χαρτοφυλακίου, σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλήγμα στη ζήτηση χώρων γραφείων, τι σχεδιάζουν μεγάλοι «παίκτες»

Την ώρα που η τηλεργασία αναμένεται να μειώσει έως και 15% τη ζήτηση γραφείων, στην Ελλάδα κατασκευάζονται αυτή την περίοδο 85.000 τ.μ. νέων γραφείων. Οι ανακατασκευές κτιρίων και το μοντέλο των «ευέλικτων» γραφείων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα σε «χτυπημένες» τιμές μετά τις αλλαγές στους πλειστηριασμούς

Χιλιάδες ακίνητα ενδέχεται να βγουν σε πλειστηριασμό με τιμές μειωμένες έως και κατά 35%, προκαλώντας πιέσεις ευρύτερα στην αγορά. Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το αυτόματο «κούρεμα» τιμής.
trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι «κανόνες παιχνιδιού» για δάνεια: Πώς θα δίνονται έως 10 δισ. ετησίως

Ανοίγει η περίμετρος για να περιληφθούν περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια είναι τα βασικά κριτήρια απόρριψης αιτημάτων για δάνεια. Τι δηλώνουν οι επικεφαλής Alpha και Eurobank, Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγκάθι» για την ανάπτυξη η διόγκωση ελλείμματος και χρέους λόγω υψηλών δαπανών

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank η μετάβαση από το 2023 σε δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην δεχθεί πλήγμα η ανάπτυξης, με την οικονομία να έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.