ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Θέμα 24ώρων η επιδότηση 500 εκατ. για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Η έγκριση από την Κομισιόν αναμένεται τις επόμενες ημέρες για να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση και να φθάσουν σε 30.000 επιχειρήσεις τα πιστωτικά σημειώματα για πληρωμή φόρων και εισφορών.

Το αργότερο τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου, θα έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα την υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, που θα προσφέρει ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

Θέμα χρόνου είναι, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, να εγκριθεί από την Κομισιόν η υπουργική απόφαση, ώστε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ανοίξει, αμέσως μετά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport από την οποία θα ενημερωθούν οι δικαιούχοι για το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν με βάση τις πάγιες δαπάνες τους.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν θα λάβουν μετρητά, αλλά voucher. Δηλαδή, ένα πιστωτικό σημείωμα, με το οποίο θα μπορούν να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η επιδότηση μπορεί να  φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέβαλαν το 2020 οι πληττόμενες επιχειρήσεις που κρίθηκαν επιλέξιμες από το υπουργείο Οικονομικών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης στην ίδια πλατφόρμα myBusinessSupport.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις περίπου 74.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, voucher θα πάρουν περίπου 30.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι δικαιούχοι προέρχονται από τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού. Οι 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης, οι 3.500 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών κ.α..

Έχουν «κοπεί» από το πρόγραμμα, εξάλλου, επιχειρήσεις που ήταν κερδοφόρες, ή είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από 30% που προϋποθέτει το πρόγραμμα. Εκτός έμειναν επιχειρήσεις που μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δάνεια κ.λ.π.)  υπερκάλυψαν τις πάγιες δαπάνες. Εκτός προγράμματος έμειναν, βεβαίως, και επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στις πληττόμενες.

Το ποσό της στήριξης προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει, με το ανώτατο ύψος να ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται οι δαπάνες που η επιχείρηση κατέβαλε το 2020 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επιλέξιμες στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών ήταν οι επιχειρήσεις που πληρούσαν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

  • Απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
  • Ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική απόφαση,
  • Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
  • Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • Είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
  • Δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων,
  • Είχαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει γραμμή το υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείει μέτρα στήριξης

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν στενά την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στην περιουσία του κράτους: Από καρέκλες μέχρι τα... F-16

Για πρώτη φορά το Δημόσιο προχωρά στην καταγραφή της περιουσίας του. Η καταγραφή αφορά στα πάντα, από κομπιούτερ και έπιπλα, μέχρι ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα και οπλικά συστήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο καθεστώς φόρων στα κρυπτονομίσματα: Καταργείται ο ΦΠΑ στις συναλλαγές

Η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας στη συναλλαγές σε πλατφόρμες αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι χρωστούν οι Έλληνες και οι εταιρείες: Αρχίζει η ηλεκτρονική καταγραφή

Σε λειτουργία το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους για τα χρέη προς εφορία, ταμεία, τράπεζες, δήμους και εταιρείες ενέργειας. Τα στοιχεία θα καταγράφονται ανωνυμοποιημένα για στατιστική παρακολούθηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπρασίες και drones για την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αποδοτικότερη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Στις αρχές του 2024 θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες.