ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Τράπεζα της Ελλάδος
Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

«Βουτιά» των τουριστικών εσόδων στο 5μηνο με ανάκαμψη τον Μάιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο 5μηνο οι αφίξεις υποχώρησαν 65,5% και οι εισπράξεις 51,2%, με την ανάκαμψη να καταφθάνει τον Μάιο, όπου καταγράφηκε αύξηση 413,7% και 286,2% αντίστοιχα.

Μείωση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης κατά 65,5%, με παράλληλη μείωση των τουριστικών εσόδων κατά 51,2%, δείχνουν για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, τα πρώτα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σε μία καθ' όλα αναμενόμενη εξέλιξη, με δεδομένη την ύπαρξη αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε ταξίδια και μετακινήσεις σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην επιδείνωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών εμφάνισε αύξηση κατά 534 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,2 δισεκ. ευρώ.

Τον Μάιο ωστόσο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 413,7% και 286,2%, αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσης λόγω των χαμηλών επιπέδων τους το 2020. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών στο πεντάμηνο οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 27,8% και 15,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές, αντίστοιχα, και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 20,1% σε τρέχουσες τιμές και 5,1% σε σταθερές τιμές. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό (21,5%) σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 18,8% και 20,8% αντίστοιχα. Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση, πρωτίστως, του ισοζυγίου μεταφορών, αλλά και του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε.

Το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε κατά 705 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,7 δισεκ. ευρώ.

Στις άμεσες επενδύσεις η συμμετοχή της Paulson & amp; Co. Inc. (ΗΠΑ) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings A.E. και η αύξηση της συμμετοχής της Reggeborgh Invest B.V. (Ολλανδία) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., είχαν ως αποτέλεσμα το Μάιο να καταγραφεί μία αύξηση κατά 122 εκατ.ευρω. Συνολικά στο πεντάμηνο οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και στην αύξηση κατά 952 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και στην αύξηση κατά 599 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2021, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 477 εκατ. ευρώ έναντι του Μαΐου του 2020. 

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών, σε απόλυτο μέγεθος, από την αύξηση των εξαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 59,6% και 25,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές κατά 56,2% και 27,3% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 29,5% και 23,2% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές και οι εισαγωγές χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 40,4% και 37,3% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα. 

To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή μείωση, η οποία οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Αντίθετα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 413,7% και 286,2% αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα επιδράσεων βάσης λόγω των χαμηλών επιπέδων τους το 2020. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε κατά 30%.  

Το Μάιο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε αύξηση κατά 534 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 6,2 δισεκ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών σε απόλυτα μεγέθη.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 27,8% και 15,5% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 20,1% σε τρέχουσες τιμές και 5,1% σε σταθερές τιμές. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό (21,5%) σε τρέχουσες τιμές, ενώ σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν κατά 18,8% και 20,8% αντίστοιχα.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση, πρωτίστως, του ισοζυγίου μεταφορών, αλλά και του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 65,5% και 51,2% αντίστοιχα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Οι καθαρές εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές παρουσίασαν μείωση κατά 6,7%. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων υπερδιπλασιάστηκε λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε λόγω της αύξησης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 202 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 423 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης των πληρωμών των λοιπών, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομέων.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάιο του 2021, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) αυξήθηκε σε 1,2 δισεκ. ευρώ, από 723 εκατ. ευρώ το Μάιο του 2020. Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, το έλλειμμα στο συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 705 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκε σε 5,7 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 122 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση κατά 640 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερες συναλλαγές τη συμμετοχή της Paulson & Co. Inc. (ΗΠΑ) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings A.E. και την αύξηση της συμμετοχής της Reggeborgh Invest B.V. (Ολλανδία) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση κατά 3,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές στην Ελλάδα κατά 717 εκατ. ευρώ και στην αύξηση κατά 662 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού εξαιτίας της αύξησης της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους κατά 621 εκατ. ευρώ και της στατιστικής προσαρμογής (592 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά την αύξηση, πρωτίστως, των δανειακών υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού κατά 2,8 δισεκ. ευρώ  και, δευτερευόντως, της στατιστικής προσαρμογής (592 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 640 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 2,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού και στην αύξηση κατά 952 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση κατά 1,4 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και στην αύξηση κατά 599 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές στην Ελλάδα.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 2,1 δισεκ. ευρώ των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 1,3 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την αύξηση κατά 6,0 δισεκ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 544 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).

Στο τέλος Μαΐου του 2021, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9,2 δισεκ. ευρώ, έναντι 8,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2020. 

Ισοζύγιο Πληρωμών (προσωρινά στοιχεία)

  Ιανουάριος  -  Μάιος
  20202021
IΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ( Ι.Α + Ι.Β + Ι.Γ + Ι.Δ  )-5.635,4-6.169,0
    
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( I.Α +  I.B)-6.205,6-7.427,3
    
Ι.AΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ ( I.Α.1 -  I.Α.2)-8.066,9-8.784,6
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ  καυσίμων-1.961,2-1.393,4
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς καύσιμα-6.105,7-7.391,3
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ  πλοίων-50,8-27,9
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς πλοία-8.016,1-8.756,8
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς καύσιμα και πλοία-6.055,0-7.363,4
I.A.1Εξαγωγές  αγαθών11.608,614.837,6
 Καύσιμα2.427,83.669,8
 Πλοία (πωλήσεις)20,339,2
 Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία9.160,611.128,6
I.A.2Εισαγωγές  αγαθών19.675,523.622,3
 Καύσιμα4.389,05.063,2
 Πλοία (αγορές)71,067,1
 Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία15.215,518.492,0
    
Ι.ΒΙΣΟΖΥΓΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( I.Β.1 -  I.Β.2)1.861,31.357,3
I.B.1Εισπράξεις 8.666,68.804,0
 Ταξιδιωτικό650,7317,4
 Μεταφορές6.244,36.362,5
 Λοιπές υπηρεσίες1.771,62.124,1
I.B.2Πληρωμές 6.805,37.446,6
 Ταξιδιωτικό432,9180,4
 Μεταφορές4.365,44.945,5
 Λοιπές υπηρεσίες2.007,02.320,7
    
Ι.ΓΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (I.Γ.1 -  I.Γ.2)639,81.654,2
I.Γ.1Εισπράξεις 3.317,03.727,0
 Από εργασία (αμοιβές,μισθοί)86,381,0
 Από επενδύσεις (τόκοι,μερίσματα,κέρδη)1.205,51.427,8
 Λοιπά πρωτογενή εισοδήματα2.025,32.218,2
I.Γ.2Πληρωμές 2.677,32.072,8
 Από εργασία (αμοιβές,μισθοί)596,6518,1
 Από επενδύσεις (τόκοι,μερίσματα,κέρδη)1.913,51.342,9
 Λοιπά πρωτογενή εισοδήματα167,1211,9
    
Ι.ΔΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (I.Δ.1 - I.Δ.2)-69,6-395,9
I.Δ.1Εισπράξεις 1.418,81.364,8
 Γενική κυβέρνηση675,1739,4
 Λοιποί τομείς743,7625,4
I.Δ.2Πληρωμές 1.488,41.760,7
 Γενική κυβέρνηση946,91.200,5
 Λοιποί τομείς541,5560,2
    
ΙΙΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (II.1 - II.2)594,2423,3
II.1Εισπράξεις 706,1941,9
 Γενική κυβέρνηση654,5753,8
 Λοιποί τομείς51,6188,0
II.2Πληρωμές 111,9518,6
 Γενική κυβέρνηση1,81,8
 Λοιποί τομείς110,1516,7
    
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ( Ι + ΙΙ)-5.041,2-5.745,7
    
ΙIIΙΣΟΖΥΓΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ  ( ΙII.Α+III.Β+ΙII.Γ+III.Δ )-5.082,7-5.159,1
    
ΙII.ΑΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ *-1.099,3-1.090,2
    Απαιτήσεις238,7639,7
    Υποχρεώσεις1.338,01.729,9
ΙII.ΒΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ *22.569,11.215,4
    Απαιτήσεις14.838,03.187,7
    Υποχρεώσεις-7.731,11.972,4
ΙII.ΓΛΟΙΠΕΣ  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ *-26.898,6-4.685,3
    Απαιτήσεις2.359,11.376,8
    Υποχρεώσεις29.257,76.062,2
         (Δάνεια γενικής κυβέρνησης)105,7-692,5
    
III.ΔΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ * *346,1-599,0
    
IVΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ( Ι + ΙΙ - III + IV=0)-41,5586,6
    
 ΥΨΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ * * *  

Ισοζύγιο Πληρωμών (προσωρινά στοιχεία)

  Μάιος
  20202021
IΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ( Ι.Α + Ι.Β + Ι.Γ + Ι.Δ  )-926,0-1.402,7
    
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( I.Α +  I.B)-875,2-1.500,9
    
Ι.AΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ ( I.Α.1 -  I.Α.2)-1.206,3-1.816,7
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ  καυσίμων-156,3-157,6
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς καύσιμα-1.050,0-1.659,0
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ  πλοίων-9,62,8
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς πλοία-1.196,7-1.819,5
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΓΑΘΩΝ χωρίς καύσιμα και πλοία-1.040,4-1.661,8
I.A.1Εξαγωγές  αγαθών1.976,03.154,7
 Καύσιμα275,0951,9
 Πλοία (πωλήσεις)2,914,7
 Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία1.698,12.188,1
I.A.2Εισαγωγές  αγαθών3.182,24.971,3
 Καύσιμα431,31.109,5
 Πλοία (αγορές)12,511,8
 Αγαθά χωρίς καύσιμα και πλοία2.738,53.849,9
    
Ι.ΒΙΣΟΖΥΓΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ( I.Β.1 -  I.Β.2)331,1315,8
I.B.1Εισπράξεις 1.466,12.021,7
 Ταξιδιωτικό43,6168,3
 Μεταφορές1.107,01.438,4
 Λοιπές υπηρεσίες315,5415,0
I.B.2Πληρωμές 1.135,11.705,9
 Ταξιδιωτικό31,656,2
 Μεταφορές710,31.160,6
 Λοιπές υπηρεσίες393,2489,1
    
Ι.ΓΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (I.Γ.1 -  I.Γ.2)65,4192,1
I.Γ.1Εισπράξεις 493,5553,8
 Από εργασία (αμοιβές,μισθοί)19,613,9
 Από επενδύσεις (τόκοι,μερίσματα,κέρδη)221,9260,7
 Λοιπά πρωτογενή εισοδήματα252,0279,2
I.Γ.2Πληρωμές 428,1361,6
 Από εργασία (αμοιβές,μισθοί)122,2104,4
 Από επενδύσεις (τόκοι,μερίσματα,κέρδη)269,8229,1
 Λοιπά πρωτογενή εισοδήματα36,228,2
    
Ι.ΔΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (I.Δ.1 - I.Δ.2)-116,1-93,9
I.Δ.1Εισπράξεις 194,1185,8
 Γενική κυβέρνηση84,093,1
 Λοιποί τομείς110,192,7
I.Δ.2Πληρωμές 310,2279,7
 Γενική κυβέρνηση204,9159,5
 Λοιποί τομείς105,4120,2
    
ΙΙΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (II.1 - II.2)202,7202,2
II.1Εισπράξεις 222,9237,5
 Γενική κυβέρνηση204,5211,2
 Λοιποί τομείς18,426,3
II.2Πληρωμές 20,135,3
 Γενική κυβέρνηση0,40,4
 Λοιποί τομείς19,734,9
    
 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ( Ι + ΙΙ)-723,2-1.200,4
    
ΙIIΙΣΟΖΥΓΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ  ( ΙII.Α+III.Β+ΙII.Γ+III.Δ )-803,8-1.031,5
    
ΙII.ΑΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ *-150,9-518,3
    Απαιτήσεις95,9122,2
    Υποχρεώσεις246,8640,4
ΙII.ΒΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ *6.315,62.072,8
    Απαιτήσεις4.162,03.452,1
    Υποχρεώσεις-2.153,51.379,4
ΙII.ΓΛΟΙΠΕΣ  ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ *-6.924,4-2.452,5
    Απαιτήσεις-204,91.158,2
    Υποχρεώσεις6.719,53.610,7
         (Δάνεια γενικής κυβέρνησης)19,12.569,6
    
III.ΔΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ * *-44,1-133,5
    
IVΤΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ( Ι + ΙΙ - III + IV=0)-80,5169,0
    
 ΥΨΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ * * *8.6529.231

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellada-tourismos-xara
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη δίνη της πανδημίας ο τουρισμός: Χάθηκαν 13,9 δισ. ευρώ το 2020

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2020 μειώθηκε κατά 78,2% και διαμορφώθηκε σε 7.406 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 34.005 χιλ. ταξιδιωτών το 2019, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.