ΓΔ: 882.7 0.54% Τζίρος: 18.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σταϊκούρας: Μέση επιδότηση 14.000 ευρώ σε 30.992 επιχειρήσεις

Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα στηρίξει με 500 εκατ. ευρώ επιχειρήσεις κυρίως της εστίασης, του εμπορίου και του τουρισμού. Διαθέσιμα 34 δισ. έχει η κυβέρνηση, αλλά δεν θέλει να κλείσει πάλι την οικονομία.

Με το συνολικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν οι  επιχειρήσεις τις οποίες έχει πλήξει η πανδημία, όπως προανήγγειλε ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε το Business Daily, η υπουργική απόφαση για να κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο ως τη Δευτέρα, αφού πρώτα λάβει έγκριση από την Κομισιόν.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε 30.922 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν 235.000 εργαζόμενους, υπό μορφή επιδότησης για πληρωμή φόρων και εισφορών, ενώ η μέση στήριξη θα διαμορφωθεί στα 14.000 ευρώ. 

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας πλέον ωφελημένες είναι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους εστίασης, λιανικού εμπορίου και τουρισμού. Οι 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης, οι 3.500 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών κ.α..

Ανέφερε επίσης ότι φέτος οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και όπως προκύπτει από τις περίπου 3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί το 53% δεν  θα πληρώσει φόρους,  το 17% θα είναι πιστωτικό  και το 30% θα πληρώσει φόρους αλλά μειωμένους. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η έκπτωση φόρου 3% για όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως τις 28 Ιουλίου.

Έχουμε διαθέσιμα, δεν θέλουμε να κλείσει η οικονομία

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα διαθέτη ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, αλλά σε καμμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει να «κλείσει» την οικονομία. Όπως τόνισε τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν διατηρηθεί περίπου στα 34 δισ. ευρώ όπως ήταν πριν την υγειονομική κρίση, «παρότι έχουμε δαπανήσει 41 δισ. ευρώ εξαιτίας της κρίσης». 

Σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών φέτος υπολογίζει ανάκαμψη 3,6%, παρά το γεγονός ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες μιλούν για πολύ μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα όλα συγκλίνουν ότι θα αναθεωρήσουμε προς το καλύτερο τους στόχους του  προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ικανοποιημένος από την έως τώρα πορεία του τουρισμού, την κάλυψη των υποχρεώσεων των πολιτών, αλλά και το πρωτοφανές για την Ελλάδα ύψος των καταθέσεων. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι για κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται η κυβέρνηση θα μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, και από το 2022 θα επιδιωχθεί οι μειώσεις φορών να μονιμοποιηθούν. 

Σε ό,τι άφορα τα ενοίκια ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πληρωθεί το τμήμα των ιδιοκτήτων ακίνητων που δεν έχει αποζημιωθεί και για τους προηγούμενους μήνες, ενώ για τον Ιούλιο όσοι δικαιούνται αποζημίωση είναι πολύ λίγοι. Δήλωσε ότι υπάρχουν 7.000 ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει web banking για να πάρουν τα χρήματά τους.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι έχουν γίνει και κομπίνες με κάποιους ιδιοκτήτες που έχουν βάλει τους ενοικιαστές τους να δηλώσουν ότι κατέβαλαν  πιο υψηλό ενοίκιο για να εισπράξουν αυτοί πιο πολλά χρήματα από το κράτος. Πάντως οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ μικρότερες από ότι έχει συμβεί σε άλλες χώρες, όπως η Βρετάνια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ευνοϊκή ρύθμιση για χρέη 2,26 δισ. από 826.435 φορολογούμενους

Διευρύνονται ο χρονικός ορίζοντας των οφειλών, ο αριθμός των δόσεων και η περίμετρος των δικαιούχων. Έως 36 οι άτοκες δόσεις και έως 72 οι έντοκες. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω πανδημίας.
Xristos Staikouras, Yp. Oikonomikon, Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σε 72 δόσεις η νέα ρύθμιση, αυξάνονται οι δικαιούχοι

Τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας από πληττόμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή. Καλύπτει όλα τα χρέη από φόρους και εισφορές.
staikouras, oikonomikon, proypologismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από το σημερινό Eurogroup

Παράλληλα στη σημερινή συνεδρίαση, με διευρυμένη σύνθεση του Eurogroup, οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ θα ανταλλάξουν, μεταξύ άλλων, απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ρεαλιστικός ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% το 2021

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε ότι η οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης.