ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Θετικές εκθέσεις JP Morgan - HSBC για τράπεζες και Χρηματιστήριο

Οι οίκοι επισημαίνουν τις ελκυστικές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών σε σχέση με τα περιθώρια αύξησης της κερδοφορίας που έχουν τα επόμενα χρόνια.

Θετικά αξιολογούν το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές η JP Morgan και η HSBC με εκθέσεις που δημοσίευσαν σήμερα.

Χαρακτηριστικά, η JP Morgan αναφέρει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι κατά 40% χαμηλότερα σε σχέση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ευρωζώνη, με τις αποτιμήσεις τους να βρίσκονται σε βαθιά έκπτωση. Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές τους είναι πλέον πολύ πιο θετικές καθώς ακόμα και την περίοδο της πανδημίας μείωσαν τα NPEs κατά 17 δις. ευρώ. Η JP Morgan προβλέπει ότι τα ποσοστά απόδοσης ιδίων κεφαλαίων θα ανεβούν στο 8% - 9% έως το 2023, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία εκτιμάται σε 0,43 για το 2022.

H επενδυτική σύσταση αναβαθμίζεται σε overweight για την Alpha Βank, ενώ η JP Morgan διατήρησε το «overweight» για Eurobank και Εθνική, όπως και τη σύσταση "neutral" για την Πειραιώς.

Όπως επισημαίνουν JP Morgan και HSBC οι τράπεζες παρά την πανδημία συνέχισαν να εκτελούν τα σχέδια τους για απομείωση των κινδύνων, ενώ η επιτάχυνση των δανείων με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και η περαιτέρω αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αύξηση των κερδών των τραπεζικών μετοχών.

Από την πλευρά της, η HSBC σημειώνει πως οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στην υιοθέτηση εκ μέρους της θετικής άποψης για τις ελληνικές μετοχές. Σύμφωνα με την HSBC, η μείωση των «κόκκινων δανείων» αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, δίνοντας και πάλι την δυνατότητα για διανομές μερισμάτων στους μετόχους, ενώ θα ωφεληθούν και από την οικονομική ανάκαμψη.

Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, οι δείκτες των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να βρεθούν στα ίδια επίπεδα με την Ευρώπη, αναφέρει η JP Morgan που σημειώνει ότι η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου και η αύξηση της ζήτησης για δάνεια θα δώσουν ώθηση στα κέρδη των τραπεζών.

Παράλληλα, τα εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7% την περίοδο 2020-2023, αντιστρέφοντας τη μείωση κατά 3% ετησίως που είχε σημειωθεί την περίοδο 2016-2019.

Η HSBC που έχει αναθεωρήσει από 2,2% σε 4,5% την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, τονίζει πως ο τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει από το 2022 και να υπάρξει ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, με την ελληνική αγορά να δείχνει ιδιαίτερα ελκυστική καθώς ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) είναι σημαντικά χαμηλότερος από το σύνολο των αναδυόμενων αγορών, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών.

Η αγορά αποτιμάται με P/E 11 για το 2021 και 8,5 για το 2022, με βάση τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Προσφέρει επίσης μια σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,3% για το 2021. Η αύξηση των κερδών θα είναι 29,5% για αυτό το έτος και 28,8% για το 2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άτοκες δόσεις και στον φόρο εισοδήματος μέσω καρτών των τραπεζών

Μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών και με άτοκες δόσεις μπορούν επίσης να εξοφληθούν ο ΕΝΦΙΑ που θα ακολουθήσει καθώς και λοιπές Βεβαιωμένες Οφειλές εκτός Ρύθμισης, έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμισε το αξιόχρεο ομολόγων που εκδίδουν ελληνικές τράπεζες

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του Fitch για τη βελτίωση των προοπτικών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης μπορούν να εκδοθούν με βάση τα υφιστάμενα προγράμματα που έχουν οι τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΤ: Αναστέλλονται για 6 μήνες οι δανειακές υποχρεώσεις των πληγέντων

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εκτός από τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν και την προληπτική θωράκιση της χώρας απέναντι στις πυρκαγιές.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Πιστωτικά θετικό για τις τράπεζες το stress test

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η Alpha Bank εμφάνισε την μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια στο δυσμενές σενάριο, ενώ τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.